Ginčai baigti: pirmagimiai – protingesni

Remiantis Edinburgo universiteto ekonomistų atliktu tyrimu, pirmagimiai yra protingesni už jaunesnius savo brolius ir seseris.

Tėvai skyrė mažiau dėmesio jaunesnių atžalų protiniam skatinimui ir rečiau su jais užsiėmė laisvalaikiu.<br>123rf nuotr.
Tėvai skyrė mažiau dėmesio jaunesnių atžalų protiniam skatinimui ir rečiau su jais užsiėmė laisvalaikiu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2017, 12:41 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 11:00 PM

Tyrėjai nustatė, kad pirmagimių intelekto koeficientas (IQ) būna aukštesnis jau vienerių metų, lyginant su to paties amžiaus sulaukusiais broliais ir seserimis. Anot tyrimo autorių, tai galima paaiškinti tuo, kad pirmagimiai dažnai iš savo tėvų sulaukia daugiau protinio paskatinimo ir paramos vystant mąstymo gebėjimus ankstyvame amžiuje.

Žurnale „Journal of Human Resources“ aprašytas tyrimas gali padėti vadinamąjį „gimimo eilės efektą“, kuomet užaugę vyresnieji gauna didesnes algas ir geresnį išsilavinimą nei jų jaunesni broliai ar seserys.

Tyrėjai analizavo duomenis apie beveik 5 tūkst. vaikų, kurie buvo stebimi nuo gimimo iki 14 metų. Buvo domimasi jų šeimomis ir ekonominėmis sąlygomis, o kas dvejus metus įvertinami vaikų įgūdžiai.

Mokslininkai ekonominiams duomenims pritaikė statistinius metodus bei analizavo, kaip tėvai elgėsi nėštumo metu. Paaiškėjo, kad motinos labiau rizikavo (pvz., rūkė ar vartojo alkoholį) kuomet laukėsi vėliau gimusių vaikų.

Taip pat tėvai skyrė mažiau dėmesio jaunesnių atžalų protiniam skatinimui ir rečiau su jais užsiėmė tokia veikla, kaip skaitymas, įvairūs darbai ar muzikavimas.

Pirmagimiai daugiau dėmesio sulaukdavo nuo pat gimimo iki maždaug trejų metų amžiaus. Gimus antram vaikui tėvų elgesys pakisdavo.

„Mūsų tyrimo rezultatai leidžia manyti, kad dideli tėvų elgesio pokyčiai yra įtikinamas paaiškinimas stebimiems gimimo eilės skirtumams išsilavinimo ir darbo rinkos kontekste“, – sakė dr. Ana Nuevo-Chiquero iš Edinburgo universiteto ekonomikos mokyklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.