Katės ir šunys – kurie protingesni? Amžinas ginčas pagaliau išspręstas moksliškai

Seniai ginčijamasi, kas protingesni – šunys ar katės? Šunų šalininkai teigia, kad galimybė treniruoti geriausius žmogaus draugus rodo jų proto galias, tuo tarpu kačių mylėtojai tvirtina, kad ramuma, nepriklausomumas ir aukšti standartai liudija nedvejotiną šių pranašumą. Galų gale, katės juk kadaise buvo garbinamos kaip dievybės. Tačiau dabar mokslas pateikia naujus duomenis, suteiksiančius pasitenkinimą visiems šun mylėtojams: pasirodo, šunų galvos smegenų žievėje daug daugiau neuronų, nei kačių. Šios ląstelės siejamos su įvairiais proto pasireiškimais – galvojimu, planavimu ir sudėtingu elgesiu.

 Komanda išsiaiškino, kad šunys turi apie 530 milijonų smegenų žievės neuronų, tuo tarpu katės – vos 250 milijonų. Palyginimui, žmogaus smegenų žievėje yra 16 milijardų neurodnų.<br> 123RF nuotr.
 Komanda išsiaiškino, kad šunys turi apie 530 milijonų smegenų žievės neuronų, tuo tarpu katės – vos 250 milijonų. Palyginimui, žmogaus smegenų žievėje yra 16 milijardų neurodnų.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 8:17 AM, atnaujinta Dec 4, 2017, 11:47 AM

Žurnale „Frontiers in Neuroanatomy“ publikuotame tyrime susitelkiama ne vien į mylimiausius namų augintinius. Tarptautinė mokslininkų komanda taip pat tyrė ir kitų įvairių plėšrių rūšių smegenis. Įdomu tai, kad tik mažesnių rūšių – šunų ir dar mažesnių – smegenyse buvo nustatytas didesnis žievės neuronų tankis. Pavyzdžiui, dryžuotosios hienos smegenyse jų mažiau, nei šunų, o rudųjų lokių smegenų žievėje – tiek pat, kiek kačių.

Tuo tarpu meškėnai, nors jų smegenys mažos – panašaus dydžio, kaip ir kačių – turi tiek pat neuronų, kaip ir šunys, ir „neuronų tankiu prilygsta primatams“, todėl yra gan protingi. Nieko keisto, kad jie gali spręsti galvosūkius ir garsėja kaip išmoningi vagišiai.

Be to, tirtų plėšrūnų prijaukinimas smegenų neuronų sudėčiai jokios įtakos neturėjo.

„Manau, gyvūno smegenyse – ypač smegenų žievėje – esančių neuronų absoliutus skaičius nulemia jų vidinės protinės būsenos turtingumą ir gebėjimą numatyti, kas nutiks jų aplinkoje, remiantis ankstesne patirtimi“ – pranešime teigia tyrimo  autorė Suzana Herculano-Houzel iš Vanderbilto universiteto .

Komanda išsiaiškino, kad šunys turi apie 530 milijonų smegenų žievės neuronų, tuo tarpu katės – vos 250 milijonų. Palyginimui, žmogaus smegenų žievėje yra 16 milijardų neuronų.

Bet prieš užriečiant nosį dėl neišpasakytos žmonių išminties, reikėtų atsiminti, kad ilgapelekės grindos jų turi 37 milijardus. Tiesą sakant, remiantis 2016 metų „Scientific American Mind“ straipsniu, tai „sujaukia įsitikinimą, kad žmonės turi daugiau svarbių nervinių ląstelių, nei bet kuri kita rūšis planetoje“.

Kuo didesnis, tuo kvailesnis?

Naujausios studijos tyrėjai pasirinko analizuoti plėšrūnus dėl plataus jų dydžių spektro – nuo galingųjų baltųjų lokių iki mažučių žebenkščių – ir dėl to, kad tarp jų yra tiek laukinių, tiek ir naminių gyvūnų. Komanda tyrė aštuonių rūšių smegenis: naminių šeškų, mangustų, meškėnų, kačių, šunų, hienų, liūtų ir rudųjų lokių.

Prieš jie tyrimą prognozavo, kad šie padarai turės daugiau smegenų žievės neuronų, negu jų medžiojami žolėdžiai. Tačiau netikėtai paaiškėjo, kad mažų ir vidutinio dydžio plėšrūnų neuronų skaičiaus ir smegenų dydžio santykis iš tiesų buvo toks pat, kaip ir žolėdžių, o didelių plėšrūnų – tokių kaip lokiai – jis buvo mažesnis. Nors komandos naudotos imties dydis buvo ir mažas, tačiau panašu, kad nuo medžiojančių plėšrūnų sprunkantiems gyvūnams reikia daugiau proto, nei esame įpratę manyti.

Didelių plėšrūnų smegenų žievėje neuronų mažiau tikriausiai dėl taupomos energijos – smegenys jos sunaudoja daugiausiai.

„Mėsos valgymas paprastai laikomas energijos gavimo sprendimu, bet žvelgiant retrospektyviai, tampa aišku, kad plėšrūnai turi išlaikyti jautrią pusiausvyrą tarp to, kokio dydžio smegenis ir kūną gali sau leisti išvystyti“, – teigia S.Herculano-Houzel.

Taigi, šunys protingesni už kates – bet kalbant apie protą, smegenų žievės neuronų tankis dar ne viskas . „Yra daugybė būdų kaip gamta surėdė smegenis – ir mes stengiamės išsiaiškinti šių skirtumų daromą įtaką“, – aiškina mokslininkė.

Parengta pagal IFL Science.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.