Paaiškino, kodėl išgelbėtieji Tailando berniukai išvežti į ligoninę

12 berniukų ir jų treneris antradienį buvo sėkmingai išgelbėti iš užtvindyto urvo – bet jų nuotykis dar nesibaigė.

 Vaikai daugiau nei dvi savaites išbuvo Tham Luango urvų sistemoje, bet dar mažiausiai savaitę negalės vykti namo – jie bus atidžiai stebimi ligoninėje.<br> AFP / Scanpic nuotr.
 Vaikai daugiau nei dvi savaites išbuvo Tham Luango urvų sistemoje, bet dar mažiausiai savaitę negalės vykti namo – jie bus atidžiai stebimi ligoninėje.<br> AFP / Scanpic nuotr.
 Medikai nerimauja, kad jie gali būti pasigavę įvairių infekcijų – tokių, kokias platina urvuose gyvenantys šikšnosparniai ar grybelinė infekcija, vadinama „urvų liga“<br> Imago / Scanpic nuotr.
 Medikai nerimauja, kad jie gali būti pasigavę įvairių infekcijų – tokių, kokias platina urvuose gyvenantys šikšnosparniai ar grybelinė infekcija, vadinama „urvų liga“<br> Imago / Scanpic nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 11, 2018, 10:01 AM

Vaikai daugiau nei dvi savaites išbuvo Tham Luango urvų sistemoje, bet dar mažiausiai savaitę negalės vykti namo – jie bus atidžiai stebimi ligoninėje.

Šiuo metu jei gydomi nuo visokių smulkesnių negalių ir sužeidimų, taip pat turi nešioti saulės akinius – po tokio ilgo laiko, praleisto tamsoje, stengiamasi nesugadinti jų regos.

Be viso šito, medikai nerimauja, kad jie gali būti pasigavę įvairių infekcijų – tokių, kokias platina urvuose gyvenantys šikšnosparniai ar grybelinė infekcija, vadinama „urvų liga“ – ar bakterinė liga leptospirozė, kuria užsikrečiama per vandenį. Mažiausiai du berniukai gydomi nuo plaučių uždegimo.

Be to, bet koks įsibrėžimas ar nusibrozdinimas, patirtas kelionės per urvus metu, yra infekcijos rizika.

„Kas mus labiausiai neramina, tai infekcijos, – „Reuters“ sakė neįvardintas medikas, dirbęs gelbėjimo operacijoje. – Urvuose pilna visokių ligų – jos plinta per šikšnosparnius, per nešvarų vandenį. Viskas ten labai nešvaru“.

Urvų ligos

Berniukai nepranešė apie jokią pastebėtą gyvūniją – kas šiaip jau yra geras ženklas, bet negarantuoja, kad ten nieko iš tiesų ir nebuvo.

Šikšnosparniai platina net kelias ligas, kurias gali perduoti žmonėms, ir jos gali būti tikrai rimtos – pradedant pasiutlige ir baigiant Niphan virusu. Pastarasis, beje, gali išplisti pandemiškai – ir tikrai žinoma, kad jo židiniai egzistuoja Tailande.

Laimei, jis ganėtinai retas, ir keletas gyvūnais perduodamų užkrečiamųjų ligų ekspertų mano, kad mažai tikėtina, jog šikšnosparniai gyveno taip giliai urve.

Įmanoma ir tai, kad urvų žemėje būta sporų, sukeliančių histoplazmozę, dar vadinama „urvų liga“. Sporos, aptinkamos paukščių ir šikšnosparnių išmatose, gali patekti į dirvą ar žemę, ir išlikti ten gyvybingos savaitėmis ar net mėnesiais. Žmonės, kurie sujudina žemę, gali įkvėpti sporų ir susirgti.

Kita bakterinė infekcija, kuria randama urvuose, yra leptospirozė, pakenkianti inkstus ar net galinti sukelti meningitą, ar audinių tinimą apie smegenis. Šios bakterijos plinta per gyvūnų šlapimą ir vaikai galėjo užsikrėsti brisdami per vandenį.

Be šių gana egzotiškų ligų, egzistuoja ir daugybė dažnų susirgimų, kuriais berniukai galėjo užsikrėsti, jei gėrė urve buvusį vandenį (o tikėtina, kad jie tą darė). Ir tokių užsikrėtimų rizika didėja priklausomai nuo imuninės sistemos susilpnėjimo – o berniukų atveju būtent taip ir yra.

Medikai tirs ir psichinę išgelbėtųjų būseną: urvuose jie patyrė daug streso, ypač nesant tikriems, ar pavyks išsigelbėti. Bet kol kas specialistai sako, kad šioje srityje viskas yra gerai – pranešama, kad jų treneris belaukiant gelbėjimo operacijos išmokė juos medituoti, kas galėjo stipriai padėti išties baisioje situacijoje.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.