Pagaliau! Sukurti pirmieji skiepai bitėms

Skiepai yra vienas didžiausių žmonijos išradimų – jie padėjo atsikratyti raupais, smarkiai apribojo kiaulytę ir tymus ir sumažino sergamumą poliomielitu.

 Vakcina padeda bitės imuninei sistemai atpažinti žalingas ligas dar ankstyvojoje gyvenimo stadijoje<br> 123RF nuotr.
 Vakcina padeda bitės imuninei sistemai atpažinti žalingas ligas dar ankstyvojoje gyvenimo stadijoje<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2018, 9:13 AM

O dabar, pirmą kartą žmonija atsigręžia ir į savo mažuosius zvimbiančius pagalbininkus – bites, kurios susiduria su daug įvairių grėsmių, rašo „Smithsonian“.

Nežmonių vakcinavimas šiaip jau nėra kažkas labai naujo – turbūt kiekvienas atsakingas katės ar šuns šeimininkas yra paskiepijęs savo augintinį. Tačiau vabzdžių skiepijimas – kai kas kita. Tipinių skiepų atveju, į organizmą suleidžiamas miręs ar susilpnintas virusas ir dėl to skiepus gavusiame organizme susikuria antikūnai, galintys kovoti su liga. Bet vabzdžiai neturi antikūnų, tad ir jų ir imuninė reakcija kitokia, nei mūsų.

Helsinkio universiteto biologė Dalial Freitak pastebėjo, kad kandis, patyrusi kontaktą su bakterija (dažniausiai – mitybos metu), atsparumą jai sugeba perduoti ir kitai kandžių kartai. Ji susitiko su kita to paties universiteto mokslininke Heli Salmela, kuri dirbo su bičių proteinu vitelogeninu, kuris, atrodo, invazinių bakterijų atveju sužadina tokią pačią reakciją bitėse. Abi mokslininkės pradėjo naudoti proteiną imuninės reakcijos į amerikinį puvinį – dažniausios infekcinės bičių ligos – kūrimui.

Tokia vakcina padeda bitės imuninei sistemai atpažinti žalingas ligas dar ankstyvojoje gyvenimo stadijoje – panašiu būdu, kai ir antikūnai žmoguje atpažįsta ligas. Kai bičių motinėlė praryja puvinio bakteriją, vitelogenino proteinas susijungia su patogeno molekulėmis ir persiduoda į kiaušinėlius. Iš šių kiaušinėlių besivystančių bičių imuninės sistemos tada atpažįsta puvinio bakteriją kaip priešą ir įjungia imuninę reakciją, kuri apsaugo bitę nuo ligos.

Taip atsirado vakcina prieš puvinį „PrimeBEE“. Šiuo metu technologija dar yra bandoma, tad ja dar neprekiaujama. Komanda taip pat dar nenusprendė, ar komercinis vakcinavimas bus vykdomas maitinant bites motinėles specialiais „pyragėliais“, ar bus tiesiog siunčiamo jau paskiepytos motinėlės.

Bet kuriuo atveju, bitininkai turėtų džiaugtis – jie gauna įrankį prieš pačią dažniausią bičių ligą.

O mokslininkai sako, kad šis nauja technika veikia ir su kitais bičių patogenais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje