To dar nebuvo: lietuvis bandė parduoti Černobylio reaktoriaus grafitą

„Originalus sovietinis TSRS Černobylio branduolinio reaktoriaus RBMK-1000 branduolio grafito blokas. Nenaujas, nenaudotas aktyvioje reaktoriaus zonoje, neradioaktyvus. 2 800 JAV dolerių“ – nuorodą į tokį skelbimą tarptautiniame „eBay“ aukcione pradėjo plisti lietuviškame internete savaitgalį. Įdomiausia tai, kad nurodoma, jog prekė siunčiama iš Kauno.

 Lietuvis internete skelbėsi pardavinėjantis Černobylio reaktoriaus grafitą.<br>eBay.com ekrano nuotr.; Sputnik / AKG / Scanpix nuotr., 
 Lietuvis internete skelbėsi pardavinėjantis Černobylio reaktoriaus grafitą.<br>eBay.com ekrano nuotr.; Sputnik / AKG / Scanpix nuotr., 
Skelbimas eBay.com aukcione.<br> Ekrano nuotr.
Skelbimas eBay.com aukcione.<br> Ekrano nuotr.
 Černobylio katastrofa 1986 m.<br> AKG / Scanpix nuotr.
 Černobylio katastrofa 1986 m.<br> AKG / Scanpix nuotr.
  Černobylio katastrofa 1986 m.<br> Sputnik / Scanpix nuotr.
  Černobylio katastrofa 1986 m.<br> Sputnik / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 4, 2019, 10:52 AM, atnaujinta Jun 4, 2019, 11:13 AM

Šiuo metu skelbimas jau išimtas iš „eBay“, bet norintys gali susirasti jį „Google“ paieškos archyve.

Ar tai – realu? Ir taip, ir ne, portalui Lrytas.lt sako nenorėjęs savo vardo atskleisti lietuvis fizikas, dirbantis branduolinės energetikos srityje: „Tai realu, jei grafito blokas nepabuvęs reaktoriuje – nes pabuvojęs būtų labai radioaktyvus. Pavyzdžiui, tai gali būti grafito blokas iš nepastatytojo trečiojo Ignalinos atominės elektrinės bloko ar užsilikęs po statybų kitose elektrinėse“.

Jo teigimu, jei blokas nebuvo švitintas reaktoriuje, jis nėra pavojingas, tačiau pirkėjas, užsinorėjęs įsigyti tokį daiktą, greičiausiai turės problemų – nes tai yra dvejopos paskirties gaminys, tinkantis tiek civilinėms, tiek branduolinėms reikmėms. Pasak specialisto, tokių gaminių importui eksportui yra specialios procedūros.

Paprašytas įvertinti prašomas kainos adekvatumą, specialistas teigė, kad tai įvertinti būtų sunku – nes čia blokas pradavinėjamas kaip įdomybė. „Reali tokio bloko gamybos kaina nebūtų maža – nes tam reikalingas chemiškai labai švarus grafitas, ne toks, kaip pieštukuose. Tačiau pats savaime grafitas nėra labai brangus“, – apibendrina ekspertas.

Žinoma, negalima atmesti ir versijos, kad visa tai – tiesiog pokštas. Arba – tiesiog bandymas apgaulingai pasipelnyti, naudojantis šiuo metu televizijos HBO serialo „Chernobyl“ sukeltu susidomėjimu Černobylio branduolinės katastrofos tema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.