Kūdikis, nustebinęs gydytojus – su tokiu sutrikimu iki šiol nebuvo išgyvenęs dar niekas

Kūdikis, gimęs su itin retu sutrikimu, neseniai tapo pirmuoju žmogumi, išgyvenusiu itin sudėtingą ir išskirtinę operaciją. Jis taip pat yra pirmasis pasaulyje naujagimis, kuris su šia mirtina būkle išgyveno daugiau nei dieną.

Eksencefalija (angl. exencephaly) – tai gyvybei pavojingas neurologinis sutrikimas, kai dėl nenormalaus nervinio vamzdžio uždarymo smegenys susiformuoja už kaukolės ribų. <br>123RF nuotr. 
Eksencefalija (angl. exencephaly) – tai gyvybei pavojingas neurologinis sutrikimas, kai dėl nenormalaus nervinio vamzdžio uždarymo smegenys susiformuoja už kaukolės ribų. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2019, 9:34 PM

10-ąją nėštumo savaitę Lucasui buvo diagnozuota eksencefalija (angl. exencephaly) – tai gyvybei pavojingas neurologinis sutrikimas, kai smegenys dėl nenormalaus nervinio vamzdžio uždarymo susiformuoja už kaukolės ribų. Tai itin pavojinga, kadangi smegenys būna visiškai neapsaugotos dar gimdos viduje.

Net jei kūdikis išgyvena ir būna pilnai išnešiojamas, visi jie išvydę pasaulį neišgyvena nė dienos. Dauguma gydytojų, nustatę kūdikiui tokią būklę, rekomenduoja daryti abortą – tačiau Lucaso mama Maria Santa Maria vis dėl to nusprendė vaiką pagimdyti.

„Į gimdymo kambarį atsivedžiau ir savo tris dukras – kadangi norėjau, jog jos susipažintų su savo mažuoju broliu. Nežinojome ko tikėtis, savo dukroms jau buvau pasakiusi, kad brolis neišgyvens“, – sakė M.S. Maria.

Sudėtinga operacija

Operacijos metu gydytojai pašalino dalį Lucaso bazines ganglijas (viena iš smegenų struktūrų), kurios yra atsakingas už judesius – kadangi ši dalis nebuvo normaliai susiformavusi. Tiesa, gydytojai turi vilties, kad dėl didelio mažų vaikų smegenų neuroplastiškumo visas reikiamas funkcijas iš pažeistos dalies perims sveikoji smegenų dalis.

„Jau po savaitės Lucasas buvo išleistas namo, pats valgė ir kvėpavo. Kiekviena diena šiam kūdikiui yra laimėjimas“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė operaciją atlikęs gydytojas Timas Vogelis.

Šiuo metu Lucasui jau septyni mėnesiai ir jis jau paneigė visus gydytojų įsitikinimus. Tiesa, nėra aišku, kiek ilgai jis gyvens – o taip pat kiek kokybiškas bus jo gyvenimas. 

Pavojingas sutrikimas

Nors veidas ir visas smegenų pagrindas gali atrodyti normalus, vaikams, kuriems pasireiškia eksencefalija, būdingos išsipūtusios akys ir smegenų audinio išsikišimas ten, kur nėra kaukolės. Kas tiksliai sukelia šį sutrikimą, nėra aišku – tačiau jis gana retas, diagnozuojamas iki 3 nėštumų iš 10 000.

Eksencefalija yra kito sutrikimo, vadinamo anencefalija, pirmtakas. Tai rimtas defektas, kai vaikas gimsta be tam tikros smegenų ir kaukolės dalies – tuo tarpu eksencefalija yra sutrikimas, kuris gali itin pažeisti net ir sveikas smegenis. Visų pirma, jos nebūna apsaugotos nuo amnionio skysčio gimdoje – ir traumų, kurios gali mirtinai pažeisti smegenis jau aštuntąją nėštumo savaitę.

Beveik visi kūdikiai, kuriems būna diagnozuojama šį būklė, gimsta negyvi. Tiesa, 2009 metais gimė pilnai išnešiotas kūdikis, turintis šią būklę, tačiau jis mirė vos po trijų valandų nuo gimimo. Remiantis „Pediatrc Neurosciences“ žurnale paskelbtu tyrimu, kūdikio autopsija parodė, kad jo smegenys buvo pasidengusios stora plazmine membrana, kai kuriose vietose buvo ištinusios ir ant jų matėsi „vingiuotos kraujagyslės“.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.