Augalas, kuris katėms yra kuo tikriausias narkotikas

Jei savo katei pasiūlysite katžolės ar žaislą su šiuo augalu – greičiausiai sulauksite gana juokingos ir dramatiškos jos reakcijos. Katė gali pradėti vartytis, lakstyti, seilėtis, pradėti laižyti augalą ir trintis į jį snukiu bei kūnu, taip pat atsigulti šalia jo ir murkti.

Jei savo katei pasiūlysite katžolės ar žaislą su šiuo augalu – greičiausiai sulauksite gana juokingo ir dramatiško jos atsakymo. <br>123RF nuotr. 
Jei savo katei pasiūlysite katžolės ar žaislą su šiuo augalu – greičiausiai sulauksite gana juokingo ir dramatiško jos atsakymo. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2019, 9:49 PM

Tokie augintinio veiksmai gali atrodyti juokingi – be to, kai kuriems tai gali priminti ir šiek tiek alkoholio padauginusį ar nuo rekreacinių narkotikų apsvaigusį žmogų. Bet ar tikrai katžolės efektą katėms būtų galima prilyginti narkotinių medžiagų poveikiui žmonėms?

Speciali medžiaga

Paprastoji katžolė (lot. Nepeta cataria) priklauso notrelinių augalų šeimai – jai yra priskiriamos ir tokios aromatingos žolelės kaip rozmarinas, šalavijas, raudonėlis ir bazilikas.

„Kates eiti iš proto nuo katžolės priverčia viena medžiaga, kuri yra gaminama šio augalo liaukose, esančiose lapuose ir žieduose. Ši medžiaga yra vadinama nepetalaktonu“, – sako augalų biologijos profesorius Jimas Simonas. – Jei perkame musino katžolę (kitas notrelinių šeimos augalas) ar paprastąją katžolę iš medelynų – dažniausiai tai bus hibridai, skirti dekoravimui. Į juos katės nereaguoja, kadangi juose yra labai mažai nepetalaktono“.

Katžolėje yra ir kitų medžiagų, kurios savo molekuline struktūra primena nepetalaktoną – be to, kai kurios iš jų irgi sukelia savotišką katės atsaką. Nepaisant to, nepetalaktonas yra stipriausias iš visų šios grupės medžiagų, o kates traukia būtent jos kvapas – dalelės prikimba prie katės nosies receptorių ir sukelia joms jausmą, panašų į euforiją.

„Tuo tarpu kitos medžiagos esančios katžolėje paveikia neuromediatorius ir dėl to yra slopinama kačių centrinė nervų sistema“, – sakė veterinaras Bruceas Kornreichas iš Veterinarijos medicinos instituto Niujorke (JAV).

Iš dalies būtų galima teigti, kad kačių atsakas į katžolę yra labai panašaus į žmogaus elgesį, kai jis yra veikiamas narkotinių medžiagų.

„Tiek katės, tiek žmonės tampa žaismingesni ir linksmesni, o po visko eina miegoti. Tiesa, nėra jokios informacijos, kad katžolė kates veikia lygiai taip pat, kaip žmones veikia medicininės kanapės, marihuana ar kokainas“, – teigė J.Simonas.

Reaguoja beveik visos katės

Alkoholis, marihuana, heroinas ir kokainas stimuliuoja žmogaus smegenų ląsteles ir dėl to išskiriamas dopaminas. Nors gali pasirodyti, kad katėms smegenyse vyksta panašūs procesai – mokslininkai iki galo to negali paaiškinti.

Tiesa, kai kurie tyrimai parodė, kad jei katėms yra duodama tokios medžiagos kaip naloksonas, kuri blokuoja opioidų receptorius centrinėje nervų sistemoje – tada katžolės efektai yra stipriai sumažinami arba visiškai pašalinami. Tai sufleruoja, kad kates šis augalas gali veikti panašiai kaip narkotikai.

„Žmogaus euforiją nuo opioidų gali užblokuoti naloksonas, tas pats vyksta ir su katėmis. Tai kelia klausimą, ar vis dėlto katė uostydama katžolę patiria euforiją?“, – klausia B.Kornreichas.

Žinoma, ne visos katės į katžolę reaguoja taip stipriai – tačiau pasirodo, kad šis augalas paveikia daug daugiau kačių, nei manyta anksčiau.

„Anksčiau buvau įsitikinęs, kad maždaug du trečdaliai visų naminių suaugusių kačių reaguoja į augalą, tačiau 2017 metais atliktas tyrimas parodė, kad kai jis paveikia praktiškai visas kates – kai kurios tiesiog ramiau reaguoja“, – sakė B.Kornreichas.

Šis tyrimas parodė, kad kadžolė paveikia vis dėl labai didelį procentą kačių – o, galbūt, net visas, bent iš dalies. Be to, pasirodo, kad net ir didesni naminių kačių giminaičiai neatsispiria šiam augalui. Medžiotojai kartais naudoja katžolę privilioti pumas ar kalnų liūtus, o tyrimai parodė, kad į šį augalą reaguoja ir leopardai ir jaguarai. Tačiau tigrai – ne.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.