Kvailių auksas, kuris ne toks jau ir kvailas – kam naudojamas piritas?

Kadaise, kai žmones buvo apsėdusi aukso karštinė, paties įvairiausio plauko veikėjai lindo į kasyklas ir brido į upelius. Tik kartais vietoje tikro aukso grynuolių jie parsinešdavo „kvailių aukso“ – pirito. Kas tai? Ir ar jis tikrai toks bevertis?

 Piritas – tai geležies sulfido (FeS2) mineralas, dažniausiai pasitaikantis sulfidas Žemėje.<br> 123RF nuotr.
 Piritas – tai geležies sulfido (FeS2) mineralas, dažniausiai pasitaikantis sulfidas Žemėje.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2020, 10:18 PM

Piritas – tai geležies sulfido (FeS2) mineralas, dažniausiai pasitaikantis sulfidas Žemėje. Savo kristalinėje formoje jis dažnai įgyja kubo formą, tačiau taip pat dažnai užima ir laisvas vietas kitų uolienų plyšiuose. Būtent tie negražios, netaisyklingos formos pirito gabalėliai kadaise buvo palaikomi auksu. Ir ne tik dėl spalvos – patyręs aukso ieškotojas ar kalnakasys pirito su auksu nesupainiodavo. Piritas yra daug kietesnis, bet trapesnis.

Tiesa, piritas ir auksas nėra visai nesuderinami – kartais toje pačioje vietoje randami abu. Net ir pačiame pirite dažnai yra nemažai aukso dulkių.

Bet aukso karštine sergantys ligoniai piritą išmesdavo kaip nevertingą. Tačiau iš tikrųjų savo laiku jis buvo vertingas mineralas, kuriam kadaise buvo įkuriamos didžiulės kasyklos. Kadaise mineralas naudotas kaip žiežirbų skeltukas ginkluose (todėl ir vadinamas piritu nuo graikiško pyr – ugnis), o ir vėliau surado savo paskirtį.

Piritas buvo naudojamas kaip sieros šaltinis ar žaliava sieros rūgščiai gaminti. Pastarasis produktas buvo naudojamas kitų metalų gryninimui.

Piritas taip pat buvo naudojamas papuošalų gamybai – tik ne kaip metalas, o kaip brangakmenis. Tokie papuošalai buvo labai populiarūs XIX amžiuje. Tiesa, ir čia būta šiokios tokios apgaulės – tie akmenukai dažnai vadinti merkazitais, kurie yra brangesni, nors ir yra sudaryti iš to paties geležies sulfido.

Piritas yra puslaidininkis ir gali būti naudojamas įvairioje radijo įrangoje ar mineralų detektoriuose. Jis taip pat gali būti naudojamas kaip katodas neįkraunamose ličio jonų baterijose. Mokslininkai taip pat tyrinėja galimybes panaudoti jį naujos kartos saulės jėgainėse.

Šiais laikais Kinija importuoja nemažai pirito – iš jo išskiria sierą, gamina sieros rūgštį ar dioksidus. Pirite dažnai iš tikrųjų esama aukso, todėl „kvailių aukso“ perdirbimas nėra tik kvailių verslas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.