Naujas šnipinėjimo būdas: jūsų pokalbių klausosi elektros lemputė

Naujas tyrimas baigėsi įdomiu atradimu. Pasirodo, kad naudojant elektros lemputes galima per atstumą klausytis pokalbių. Tyrimą atliko Negevo Beno-Guriono universiteto ir Izraelio Veizmano mokslo instituto tyrėjai.

 Tyrimo metu buvo nustatyta, kad pokalbių pasiklausymui galima naudoti paprastą lemputę. <br> 123rf nuotr.
 Tyrimo metu buvo nustatyta, kad pokalbių pasiklausymui galima naudoti paprastą lemputę. <br> 123rf nuotr.
 Veikimo schema.
 Veikimo schema.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 18, 2020, 1:26 PM, atnaujinta Jun 18, 2020, 7:34 PM

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad pokalbių pasiklausymui galima naudoti paprastą lemputę. Jei pokalbis vyksta arti elektros lemputės, šalutinis asmuo gali jo klausytis būdamas ir už 25 metrų. Šis metodas buvo paženklintas „Lamphone“ ženklu ir tam reikalingas nuotolinis elektrooptinis jutiklis – bet juo būtų pasiekti kone mokslinei fantastikai prilygstantys rezultatai.

Šio metodo veikimo principo paaiškinimas būtų toks: elektrooptinis jutiklis analizuoja lemputės dažnio atsako į garso bangas pokyčius. Iki šiol pokalbių pasiklausymo metodams reikėjo tik „nulaužto“ išmaniojo prietaiso ar kitos išmaniosios namų buitinės technikos – tačiau šiam procesui pakanka net ir įprastos lemputės.

Tyrimo duomenimis, „Lamphone“ optiškai atkuria garsą per elektrooptinį jutiklį, nukreiptą į pakabinamą lemputę“. Kitaip tariant, jutiklis per teleskopą turi būti tiesiogiai nukreiptas į šviesos šaltinį, taip pat reikalinga balso-teksto programa, kaip pavyzdžiui „Google Speech“. Verta pažymėti, kad šio metodo atstumas gali būti padidintas naudojant didesnį ir galingesnį teleskopą.

Elektrooptinis jutiklis analizuoja nežymius virpesius ant lemputės paviršiaus. Tada šie duomenys pereina per specialius algoritmus, kurie izoliuoja garso signalą nuo optinio signalo. Tada išvestis transkribuojama per balso-teksto programą, kuri savo ruožtu pateikia galutinį rezultatą, t.y. pokalbį.

Įdomu yra tai, kad šis procesas veikia net atpažįstant dainavimą – t.y., su tokiomis programomis kaip „Shazam“ ar „Soundhound“ galima atpažinti dainas iš 25 metrų atstumo.

Bet jei jau galvojate apie lempučių pakeitimą, atminkite, kad šis procesas turi daugybę trūkumų. Lemputė turi kabėti nuo lubų ir jutiklis turi ją aiškiai matyti. Be to, pokalbis ar grojama muzika turėtų būti pakankamai garsūs, kad lemputės paviršiuje būtų sukelta vibracija. Nors tai atrodo pakankamai baugu, vis dėlto realybėje tai ganėtinai sudėtinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.