Paslaptinga COVID-19 komplikacija vaikus gali paveikti baisiau nei pats koronavirusas

Persirgus COVID-19, kad organizmas atsigautų sveikatą ir ligas, prireikia laiko. Deja, kai kuriems naujojo koronaviruso sukeliama liga persirgusiems vaikams nutinka visiškai ne tai.

 Iš 662 žinomų atvejų, apžvelgtų naujajame tyrime, 71 proc. vaikų buvo paguldyti į intensyvią priežiūrą, o vidutinė ligos trukmė siekė apie aštuonias dienas.<br> 123rf nuotr.
 Iš 662 žinomų atvejų, apžvelgtų naujajame tyrime, 71 proc. vaikų buvo paguldyti į intensyvią priežiūrą, o vidutinė ligos trukmė siekė apie aštuonias dienas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2020, 9:06 AM

Paslaptinga nauja liga, vadinama multisisteminiu vaikų uždegiminiu sindromu (angl. Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, MIS-C), kuri visame pasaulyje paveikė šimtus vaikų, buvo atrasta tik šiais metais.

Būklė, kuri, kaip manoma, yra susijusi su COVID-19, gali atsirasti vaikams net ir po labai lengvai persirgtos COVD-19 ligos. Lengvas persirgimas koronavirusu negarantuoja, kad vėlesnis susirgimas MIS-C praeis lengvai – o kartais, deja, tai gali baigtis ir mirtimi, rašo „Science alert“.

„Tam, kad išsivystytų MIS-C, net nereikia, jog vaikui pasireikštų klasikiniai viršutinių kvėpavimo takų COVID-19 sindromai – ir tai baugina, – sako Teksaso universiteto Sveikatos mokslų centro neonatologas Alvaro Moreira. – Vaikai gali neturėti jokių sindromų, gali būti net nežinoma, kad jie sirgo COVID-19 – bet po kelių savaičių jiems gali prasidėti itin stiprus uždegimas“.

Atlikdami išsamią naują sisteminę medicininių MIS-C tyrimų apžvalgą, paremtą vien šių metų duomenimis, A.Moreira ir jo komanda atskleidė beveik 40 stebėjimo tyrimų (epidemiologiniai tyrimai, kuriais nustatomas ligų dažnumas, analizuojami ryšiai tarp sveikatos būklės ir tam tikrų veiksnių, bet netaikomos poveikio priemonės), kurių objektais iš viso buvo 662 vaikai, susirgę MISC-C.

MIS-C pasižymi sunkiais uždegimais keliose kūno dalyse, įskaitant širdį, plaučius, inkstus, smegenis, odą, akis ir kita. Simptomai yra panašūs į dvi kitas būkles – Kawasaki ligą ir toksinio šoko sindromą – tačiau bendro MIS-C uždegimo stiprumas ir išplitimas yra gerokai stipresnis, sako A.Moreira.

„Ir tai gali būti mirtina – nes liga paveikia kelias organų sistemas, – sako A.Moreira. – Nesvarbu, ar tai būtų širdis ir plaučiai, virškinimo ar neurologinė sistemos – ši liga turi tiek daug skirtingų veidų, kad iš pradžių medikams net buvo sunku susivokti“.

Ir pasak mokslininko, jau kelis mėnesius gyvenant COVID-19 pandemijoje, gauname aiškesnį vaizdą apie tai, kaip atrodo MIS-C – nors dar daug ko nesuprantame apie sindromą, kaip ir apie tai, kaip ilgalaikėje perspektyvoje atrodo išgijimas.

Iš 662 žinomų atvejų, apžvelgtų naujajame tyrime, 71 proc. vaikų buvo paguldyti į intensyvią priežiūrą, o vidutinė ligos trukmė siekė apie aštuonias dienas.

Visais atvejais pacientams pasireiškė karščiavimas, daugumai taip pat pilvo skausmai ar viduriavimas (73,7 proc. atvejų) ir vėmimas (68,3 proc.). Taip pat dažnai pasireikšdavo konjunktyvitas (akių junginės uždegimas) ir bėrimas.

Deja, 11 iš tyrime dalyvavusių vaikų mirė. Nors toks vaikų, sergančių MIS-C, mirštamumas, atrodo kaip nedidelis (maždaug 1,7 proc. nuo visų šiame tyrime dalyvavusių vaikų), mokslininkai pabrėžia, kad šis skaičius iš tikrųjų yra daug didesnis už vaikų mirtingumą nuo COVID-19, kuris siekia 0,09 proc.

Tačiau net ir tais atvejais, kai vaikai pasveiko, daug nerimo kelia tai, ką MIS-C gali padaryti jų širdžiai. Tyrimo metu apie 90 proc. vaikų buvo atliktas širdies echoskopijos tyrimas – ir daugiau nei pusei (54 proc.) atvejų buvo nustatytos anomalijos – tokios kaip vainikinių kraujagyslių išsiplėtimas, širdies nepakankamumas (sumažėjęs širdies gebėjimas pumpuoti deguonimi prisotintą kraują į kūno audinius), o maždaug 10 proc – vainikinių kraujagyslių aneurizma, dėl kurios padidėja rizika vėliau susirgti kitomis širdies ligomis.

„Šie vaikų susirgimai pareikalaus daugybės stebėjimų ir tolesnių veiksmų atliekant pakartotinius ultragarsinius tyrimus – kad išsiaiškintume, ar vaikai pilnai išgis, ar tai ir liks visam likusiam gyvenimui“, – sako A.Moreira.

Nepaisant to, kad vis dar daug ko nežinome apie MIS-C, į susidariusį vaizdą „Science alert“ siūlo žiūrėti labai rimtai: tai yra su COVID-19 susijusi liga, kuri daugeliui ja susirgusių vaikų yra žymiai blogesnė už pačią COVID-19.

Tais retais atvejais, kai įtariama MIS-C, ankstyva medicinos pagalba yra esminis veiksmas, galintis išgelbėti vaikų gyvybes, rašo mokslo naujienų portalas.

„Vaikams MIS-C požymiai / simptomai paprastai pasireiškia praėjus trims ar keturioms savaitėms po COVID-19 infekcijos – ir daugeliui tai greitai pereina į šoką bei širdies ir kvėpavimo sistemos nepakankamumą“, – tyrime rašo mokslininkai.

Tyrimo rezultatai skelbiami „EClinicalMedicine“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.