Ar nėščioji perduoda COVID-19 kūdikiui? Tokio keisto rezultato mokslininkai nesitikėjo

Ar nėščiosios vaikams perduoda SARS-CoV-2 virusą bei jo antikūnius? Tyrimo rezultatai nustebino mokslininkus – įprastai taip nebūna.

 Moterims, kurios išgirdo COVID-19 diagnozę, žinoma, susikūrė antikūnai, kurie joms suteikė apsaugą nuo pakartotinių infekcijų. Tačiau kaip neperdavė viruso, taip jos savo būsimiems vaikams neperdavė ir antikūnų.<br> 123rf nuotr.
 Moterims, kurios išgirdo COVID-19 diagnozę, žinoma, susikūrė antikūnai, kurie joms suteikė apsaugą nuo pakartotinių infekcijų. Tačiau kaip neperdavė viruso, taip jos savo būsimiems vaikams neperdavė ir antikūnų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2020, 8:36 AM, atnaujinta Dec 28, 2020, 8:58 AM

COVID-19 pandemija atrodo visiškai kitaip, kai rūpiniesi ne tik savimi. Nėščios moterys dažnai kreipiasi į medikus, tikėdamosi išgirsti patarimų, kaip išvengti COVID-19 ir šios ligos perdavimo vaikai. Mokslininkai atliko tyrimą, kuris atskleidė, ar nėščiosios kūdikiams perduoda virusus ir jų antikūnius.

Į tyrimą buvo įtrauktos 127 moterys, visos trečiame nėštumo trimestre. 64 iš jų sirgo COVID-19. Žinoma, šios moterys stipriai nerimavo dėl savo vaikų, tačiau mokslininkai nustatė, kad vaisių SARS-CoV-2 virusas nepasiekė. Kitaip tariant, besilaukianti mama savo kūdikiui viruso neperduoda. Manoma, kad tai yra susiję su fermentais ir receptoriais, kuriuos plisdamas po organizmą naudoja virusas – jų placentoje tiesiog nėra.

Moterims, kurios išgirdo COVID-19 diagnozę, žinoma, susikūrė antikūnai, kurie joms suteikė apsaugą nuo pakartotinių infekcijų. Tačiau kaip neperdavė viruso, taip jos savo būsimiems vaikams neperdavė ir antikūnų. Ir tai šiek tiek stebina – nes gripo antikūniai įprastai yra perduodami.

Antikūnai nėra viruso dalys – tai yra imuninės sistemos dalis, kuria nėščiosios įprastai pasidalina su kūdikiais.

Mokslininkai negali pasakyti, kodėl taip yra. Antikūnų perdavimas vaisiui įprastai efektyviausiai vyksta trečiame nėštumo trimestre – būtent tada, kai vyko tyrimas. Taigi, mokslininkai nesitikėjo tokių rezultatų.

Tiesa, tai gali būti susiję su tuo, kad šios moterys COVID-19 liga susirgo palyginus vėlai – mokslininkai norėtų patikrinti, ar susirgus COVID-19 pirmajame ir antrajame trimestre, antikūnų perdavimas yra geresnis.

Taigi, žinių yra ir gerų, ir ne tokių gerų. Dar negimusiems vaikams, atrodo, SARS-CoV-2 virusas nėra perduodamas (ar bent jau ne visada). Tačiau bloga žinia yra ta, kad neperduodami ir antikūnai, todėl mažiausi vaikai nėra apsaugoti. Kita vertus, statistiškai COVID-19 vaikams nėra tokia pavojinga kaip suaugusiesiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.