Absurdiškiausias fizikos eksperimentas – pasirodo, vištieną galima išvirti per ją plekšnojant Paskaičiavo kokiu greičiu ir kiek kartų tą reikėtų daryti

Žmonės, sužinoję, kad teoriškai pagal fizikos dėsnius tai įmanoma, bando virti ir kepti viščiukus per juos pliaukštelėdami.

 Jei kinetinė energija paverčiama šilumine energija, tai kaip stipriai turiu paplekšnoti per vištą, kad ji iškeptų?<br> 123rf nuotr.
 Jei kinetinė energija paverčiama šilumine energija, tai kaip stipriai turiu paplekšnoti per vištą, kad ji iškeptų?<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-23 16:41

„Reddit“ skiltyje „No Stupid Questions“ kažkas uždavė klausimą : „Jei kinetinė energija paverčiama šilumine energija, tai kaip stipriai turiu paplekšnoti per vištą, kad ji iškeptų?“.

Nors tai neabejotinai keistas klausimas, fizikas Parkeris Ormonde'as savo „Facebook“ paskyroje matematiškai apskaičiavo, kokiu greičiu reiktų pliaukštelėti per vištą, kad ji iškeptų.

„Nusprendžiau tai apskaičiuoti, remdamasis keliomis prielaidomis. Formulė, skirta apskaičiuoti kinetinės energijos virtimą į šiluminę energiją yra 1/2mv2 = mcT“, – rašė P.Ormonde'as.

„Vidutinė žmogaus ranka sveria apie 0,4 kg, vidutinis pliaukštelėjimo greitis yra 11 m/s, vidutinė vištiena sveria 1 kg, o savitasis šilumos talpumas yra 2720 J/kg*c – ir tarkime, vištiena turi būti 205 °C temperatūros, kad galėtume laikyti, jog ji yra išvirusi. O vištienos pradinė temperatūra yra 0 °C“.

Galų gale jis padarė išvadą, kad „norint išvirti vištieną vienu pliaukštelėjimu, turėsite per ją trankyti 1665,65 m/s greičiu“.

Kaip rodo šis „Twitter“ 3D atvaizdavimo modeliavimas, be praktiškai sunkiai pasiekiamo greičio, yra ir kitų problemų, susijusių su viščiuko vienkartiniu smūgiu:

Jei pakankamai stipriai paplekšnotumėte vištieną, kad ją iškeptumėte, ji išsitaškytų po visą patalpą – o jūsų ranka patirtų tokį patį poveikį.

Žmonėms, nenorintiems dėti pastangų aukojant galūnę, kilo klausimas, kiek tūkstančių kartų reiktų lengvai paploti per vištieną, norint ją išvirti.

„Vienu vidutiniu pliaukštelėjimu temperatūra pakiltų 0,0089 laipsnių Celsijaus, todėl vištienai išvirti prireiktų 23 034 vidutinių pliaukštelėjimų, – apskaičiavo P.Ormonde'as.

Tai absurdiškas pliaukštelėjimų skaičius. Nepaisant to, žmonės tai bandė ir naudodamiesi mašinomis, ir taikydami kitus apgaulės metodus.

Nenauja idėja

Idėja virti vištieną per ją pliaukštelėjant nėra nauja – ji kilo dar prieš interneto erą. 1987 m. atlikus mokslinį tyrimą (nors akivaizdu, kad tai daugiausia buvo daroma dėl pramogos), Ohajo universiteto fizikai ištyrė vištienos virimą naudojant potencinę energiją.

„Kai objektas numetamas iš didelio aukščio, jo potencinė energija paverčiama kinetine energija. Smūgiu su žeme ši kinetinė energija paverčiama šiluma“, – rašoma fizikų darbe.

Prieš pamatuodami mėsos temperatūrą, jie paėmė 11,3 kilogramo kalakutą, nunešė į dešimtąjį administracijos pastato aukštą ir išmetė paukštį nuo stogo atbrailos.

Šis procesas per šešias valandas buvo pakartotas 72 kartus, su tuo pačiu kalakutu.

Po eksperimento atlikę matavimus, tyrėjai apskaičiavimo, kad taikant šį metodą, kalakutas būtų pasiekęs 204 °C temperatūrą nepertraukiamai tęsiant eksperimentą 46 valandas.

Vaizdo siužetas apie vieną keisčiausių fizikos eksperimentų:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.