Atrastas galingas antivirusinis vaistas, kuris gali radikaliai pakeisti epidemijų valdymą

Notingamo universiteto mokslininkai atrado naują antivirusinę vaisto savybę, galinčią turėti didelės įtakos būsimų epidemijų – įskaitant COVID-19 – valdymui.

 Notingemo universiteto mokslininkai atrado naują antivirusinę vaisto savybę, galinčią turėti didelės įtakos būsimų epidemijų – įskaitant COVID-19 – valdymui.<br> 123rf nuotr.
 Notingemo universiteto mokslininkai atrado naują antivirusinę vaisto savybę, galinčią turėti didelės įtakos būsimų epidemijų – įskaitant COVID-19 – valdymui.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2021, 9:14 PM, atnaujinta Feb 4, 2021, 9:42 PM

Tyrimas, paskelbtas moksliniame žurnale „Viruses“, rodo, kad tapsigarginas (angl. thapsigargin) yra perspektyvus plataus spektro antivirusinis vaistas, labai efektyvus prieš virusą SARS-CoV-2, peršalimą sukeliantį koronavirusą, respiracinį sincitinį virusą (RSV) ir A tipo gripo virusą.

Atsižvelgiant į tai, kad įvairių virusų sukeliamos ūminės kvėpavimo takų virusinės infekcijos kliniškai nesiskiria, veiksmingas plataus spektro vaistas, kuris vienu metu gali paveikti skirtingus virusų tipus, galėtų žymiai pagerinti klinikinį susirgimų valdymą. Tokio tipo antivirusinis preparatas gali būti prieinamas bendruomenei, siekiant kontroliuoti aktyvią infekciją ir jos plitimą, teigia mokslininkai.

Tyrimas yra bendras profesoriaus Kin-Chow Chango, Notingamo universiteto (Veterinarinės medicinos ir mokslo, biologijos, farmacijos, medicinos ir chemijos mokyklų) ekspertų, D.Britanijos Gyvūnų ir augalų sveikatos agentūros ir Kinijos žemės ūkio universiteto bei Pirbrighto instituto (Anglija) projektas.

Šiame novatoriškame tyrime ekspertų grupė nustatė, kad augalinės kilmės antivirusinis vaistas, vartojamas mažomis dozėmis, sukelia labai veiksmingą plataus spektro prigimtinį antivirusinį imunitetą prieš tris pagrindinius žmogaus kvėpavimo takų virusų tipus – įskaitant COVID-19.

Pagrindiniai bruožai, pagrįsti ląstelių ir gyvūnų tyrimais, dėl kurių tapsigarginas yra perspektyvus antivirusinis vaistas, yra šie:

  • efektyvumas prieš virusinę infekciją, naudojant vaistą tiek prieš aktyvią infekciją, tiek jos metu
  • galimybė užkirsti kelią virusui kurti naujas savo kopijas ląstelėse mažiausiai 48 valandas po 30 minučių trukmės ekspozicijos vaistui
  • stabilus rūgštinis pH, koks būdingas skrandžiui – dėl ko vaistas gali būti vartojamas per burną, tad nereikia injekcijų ar ligoninės paslaugų
  • nejautrumas virusiniam atsparumui
  • buvimas mažiausiai kelis šimtus kartų efektyvesniu už dabartinius antivirusinius vaistus
  • lygiai toks pats veiksmingumas blokuojant bendrą koronaviruso ir A tipo gripo viruso infekciją, kaip ir pavienio viruso infekciją
  • antivirusinis saugumas (tapsigargino darinys buvo išbandytas sergant prostatos vėžiu)

Profesorius K-P. Changas sako: „Nors dar tik pradedame tyrinėti šį antivirusinį vaistą ir jo įtaką virusų – tokių kaip COVID-19 – gydymui, šios išvados yra nepaprastai reikšmingos. Siekiant užkirsti kelią infekcijai, dabartinė pandemija pabrėžia veiksmingų antivirusinių vaistų, skirtų aktyvioms infekcijoms gydyti – o tai pat ir vakcinų – poreikį. Atsižvelgiant į tai, kad būsimos pandemijos greičiausiai bus gyvūninės kilmės ir plis iš gyvūnų į žmones ar atvirkščiai – iš žmonių į gyvūnus – naujos kartos antivirusiniai vaistai, tokie kaip tapsigarginas, gali atlikti pagrindinį vaidmenį kontroliuojant ir gydant svarbias žmonių ir gyvūnų virusines infekcijas“.

Iš tiesų, gripo virusas, koronavirusas ir RSV yra globalūs žmonių ir gyvūnų patogenai. Tapsigarginas yra pagrindinis junginys, leidžiantis kurti naujos kartos galingus antivirusinius vaistus, nukreiptus į nešiotojus – priešingai nei įprastiniai antivirusiniai vaistai, kurie tiesiogiai nukreipiami į virusus.

Profesorius K-P. Changas priduria: „Nors akivaizdu, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, dabartinės išvados tvirtai rodo, kad tapsigarginas ir jo dariniai yra perspektyvūs antivirusiniai vaistai nuo COVID-19 bei gripo viruso – ir gali mus apginti nuo kitos „Ligos X“ pandemijos“.

Parengta pagal „ScienceTechDaily“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.