Komunikacijos studijos – ginklas kovoje su socialiniu nerimu Mokslo populiarinimo konkursas

Dr. Kastyčio Zubovo rašomas tinklaraštis „Konstanta 42“, portalas Lrytas.lt ir mokslo populiarinimo laida „Mokslo sriuba“ skelbia mokslo populiarinimo rašinių konkursą. Tai – jau aštuntasis toks renginys, vykstantis kasmet nuo 2013 metų. Domitės mokslu ir norite papasakoti apie tai kitiems? Gal supažindinti visuomenę su naujausiais atradimais ir išradimais, gal išsklaidyti mitus ar atskleisti kokią nepakankamai įvertintą detalę? Tai puiki proga tą padaryti ir laimėti prizų! Konkurso taisykles galima rasti čia, o dabar dalinamės vienuoliktuoju konkurso darbu – Alano Kondrašovo rašiniu apie komunikacijos studijas ir socialinį nerimą.

 Į komunikaciją orientuotos studijos yra naudingos kiekvienam.<br> 123rf nuotr.
 Į komunikaciją orientuotos studijos yra naudingos kiekvienam.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alanas Kondrašovas

2021-03-25 11:52

Kokia yra komunikacijos studijų nauda? Ar jos yra efektyvios? Ar į komunikacijos sritį orientuotos studijos padės susitvarkyti su socialinio nerimo sutrikimu?

Komunikacija

Komunikacija – neišvengiamas procesas kiekvieno žmogaus gyvenime: tai mechanizmas, dėl kurio egzistuoja bei vystosi visuomenė. Komunikacijos metu asmenys perduoda informaciją verbaliniu bei neverbaliniu būdais. Siekiant efektyviai komunikuoti, labai svarbu informaciją bei gestus pateikti teisingai. Tačiau socialinį nerimą patiriantiems žmonėms yra sunku perteikti savas mintis bei emocijas, todėl dažnai asmuo komunikacijos metu lieka nesuprastas, efektyvi komunikacija neįvyksta.

Komunikacijos studijų efektyvumas ir nauda

Kaip ir buvo minėta, kiekvieno žmogaus gyvenime komunikacija yra neišvengiamas procesas. Efektyviai komunikuojant žmogus praplečia savo galimybes, padidina vertę darbo rinkoje. Galima teigti, kad komunikacijos studijos yra universalios, pilnos informacijos, kurią galima pritaikyti visur. Autorius George Andersas sako – „supratau, kad gebėjimas bendrauti, sutarti su žmonėmis bei kritiškai mąstyti yra labai svarbūs darbo įgūdžiai“. Efektyvi komunikacija tampa vis svarbesnė nūdienos globalizuotame pasaulyje, efektyviai komunikuojantis asmuo ne tik išsiskirs iš sausakimšos minios, bet ir turės kompetencijos, įgūdžių tobulėjant karjeros kelyje bei tampant komandos lyderiu. Nes kaip teigia profesionali pranešėja ir trenerė Patti Wood – „per paskutinius penkerius metus, viena iš didžiausių problemų darbo rinkoje, tai darbuotojų vengimas komunikuoti akis į akį“. Studijuojant komunikaciją, asmuo įgyja įgūdžius, kurie yra labai svarbūs nūdienos pasaulyje ir taip įgauna svarų pranašumą tiek karjeroje tiek asmeniniame gyvenime.

Socialinio nerimo sutrikimas

Socialinio nerimo sutrikimas ar socialinė fobija – tai nerimo sutrikimas, kuris pasižymi didele baime socialinių situacijų metu. Jaučiama baimė yra nevaldoma, todėl sukelia nerimą ir dažniausiai paveikia asmens kasdienybę. Dažna sutrikimo priežastis – tai komplikuota aplinka bei genų sąveika. Pastovus nerimas trikdo individo kasdienybę ir apsunkina gyvenimą. Tie, kas patiria šį sutrikimą, vengia situacijų, kurios kitiems žmonėms yra visiškai normalios ir nekomplikuotos. Vengdamas ir bijodamas pakliūti į įprastas gyvenimiškas situacijas, asmuo apsunkina savo karjerą bei asmeninį gyvenimą. Visa tai gali privesti prie depresijos ir kitų psichologinių ligų, kas dar labiau pablogina jau ir taip prastą situaciją.

Komunikacijos srities studijos ir socialinis nerimas

Dažniausiai į komunikaciją orientuotos studijos padės sutrikimą turinčiam žmogui – nes studijų metu jis įgyja tiek profesionalias, tiek buitiškas žinias ir taip lavina savo komunikavimo įgūdžius, išmoksta tam tikrų gudrybių, kurios padeda valdyti komunikavimo procesą. Be įgautos teorinės informacijos asmuo yra priverstas išeiti iš komforto zonos, išbandyti save ir tobulėti. Greičiausiai pastebėjus teigiamus rezultatus asmuo įgaus pasitikėjimo savimi, toliau tobulės bei praplės savo karjeros bei asmeninio gyvenimo galimybes. Be to, įgautos praktinės bei teorinės žinios padės individui atsiskleisti kaip asmenybei ir pažinti tikrą save.

Ar verta studijuoti komunikaciją?

Į komunikaciją orientuotos studijos yra naudingos kiekvienam. Žmogus įgaus žinių, kurios yra naudingos visuose gyvenimo etapuose. Didėjanti kompetencija komunikuojant praplės žmogaus produktyvumą visuomenėje. Be to, komunikacijos srities išsilavinimo laipsnis padidins karjeros galimybes, kurios sparčiai didėja. Tikėtina, kad baigę komunikacijos studijas įgysite puikius bendravimo įgūdžius, sukursite tvirtus santykius ir socialinius ryžius bei sustiprinsite pasitikėjimą savimi, savo bendradarbiais ir bendraamžiais. Komunikacijos išsilavinimo laipsnis, padės pasiekti sėkmę konkurencingoje darbo rinkoje, kurioje vertinami aukštos kvalifikacijos darbuotojai.

Šaltiniai

  1. Jeyashree Sundaram. (2019) „Social Anxiety Disorder (SAD) – Social Phobia“. Interneto nuoroda: https://www.news-medical.net/health/Social-Anxiety-Disorder-(SAD)-Social-Phobia.aspx
  2. S.M. Audsley. (2019) „Why Study Communication?“ Interneto nuoroda: https://www.masterstudies.com/article/why-study-communication/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.