„Neuralink“ įkūrėjas sako, kad jau turime reikiamą technologiją ir siūlo sukurti tikrą „Juros periodo parką“

Vienas iš „Neuralink“ įkūrėjų Maxas Hodakas neseniai antraštėse mirgėjęs pasiūlymu kurti religiją su svaigalų naudojimu ir kad jo kompanijos smegenų bei kompiuterio sąsaja iš pašaknų pakeis žaidimus, sugrįžta — ir ragina sukurti tikrą Juros periodo parką.

 „Jei norėtume, ko gero, galėtume sukurti Juros periodo parką“ – „Twitter“ rašo M.Hodakas.<br> 123rf iliustr.
 „Jei norėtume, ko gero, galėtume sukurti Juros periodo parką“ – „Twitter“ rašo M.Hodakas.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2021, 8:27 AM

„Jei norėtume, ko gero, galėtume sukurti Juros periodo parką“ – „Twitter“ rašo M.Hodakas. – Tai nebūtų genetiškai autentiški dinozaurai, bet [gūžtelėjantis emodžis]. Gal 15 kryžminimo+inžinerijos metų sukurs naujų superegzotiškų rūšių.“

Priminsime, kad „Jurassic Park“ ir „Jurassic World“ yra penkių filmų frančizė – kurios šešta dalis dabar kuriama – paremta populiariais Michaelo Crichton’o romanais apie tai, kokia bloga idėja įkurti genetiškai „prikeltų“ išnykusių gyvūnų parką. Naujausių genetinių tyrimų pasiekimų naudojimas visiškai naujoviškiems padarams kurti – aišku, viliojanti idėja, tačiau yra didelis skirtumas tarp idėjos įgyvendinimo galimybės ir tokios idėjos gerumo.

De-išnykimo drama

Bet žaidžiant dievą ir kuriant naujus dinozaurus, ne viskas taip smagu. Vėliau M.Hodakas pridūrė, kad de-išnykimas (angl. de-extinction) galėtų tapti vertingu bioįvairovės didinimo įrankiu, nes, panašu, gyvename masinio išnykimo eroje.

„Bioįvairovė (antipažeidžiamumas (angl. antifragility)) yra išties vertinga; išsaugojimas svarbus ir turi prasmę, – netrukus pratęsė M.Hodakas. – Bet kodėl reikėtų tuo apsiriboti? Kodėl gi nepabandžius sukurti naujoviškos įvairovės?“

Jau ne vienus metus gamtosaugininkai reiškia susirūpinimą dėl išnykusių rūšių atgaivinimo – vadinamojo de-išnykimo proceso: iš dalies dėl to, kad ekosistemos, kuriose gyvūnai gyveno, dėl vienos ar kitos priežasties vystėsi jau be jų. Todėl rūšių prikėlimas – ir ypač, visiškai naujų bioįvairovės formų kūrimas – iš esmės prilygtų naujo invazinės rūšies įleidimui į ekosistemą, kuri nėra pritaikyta ją palaikyti.

Kitaip tariant, tai labai įdomi idėja, tačiau yra nemenka rizika, kad ji savo tikslo nepasieks – visai kaip filmuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.