Verta žinoti: sukūrė nemokamus radiacinės saugos mokymus plačiajai visuomenei, lietuvių kalba

Nuotolinių mokymų centras „Talentator“ drauge su Radiacinės saugos centro ekspertais parengė nemokamą ir lengvai visuomenei prieinamą e. mokymą apie jonizuojančią spinduliuotę (radiaciją), kuriame paprastai ir aiškiai kalbama apie sudėtingus dalykus.

 Nuotolinių mokymų centras „Talentator“ drauge su Radiacinės saugos centro ekspertais parengė nemokamą ir lengvai visuomenei prieinamą e. mokymą apie jonizuojančią spinduliuotę (radiaciją), kuriame paprastai ir aiškiai kalbama apie sudėtingus dalykus.<br>123rf iliustr.
 Nuotolinių mokymų centras „Talentator“ drauge su Radiacinės saugos centro ekspertais parengė nemokamą ir lengvai visuomenei prieinamą e. mokymą apie jonizuojančią spinduliuotę (radiaciją), kuriame paprastai ir aiškiai kalbama apie sudėtingus dalykus.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2021, 4:05 PM

Kiekvienas Lietuvos gyventojas apie radiaciją sužino dar besimokydamas švietimo įstaigose. Tačiau, kiek apie šį reiškinį tikrai kiekvienas žinome ir kiek mūsų žinojimas yra tikras?

Vyrauja nežinojimas

Žmonės daug kalba apie radiacinę saugą, kiekvienas šia tema turi savitų žinių, tačiau, kaip teigia e. mokymus suaugusiems kuriančios įmonės „Talentator“ vadovė Aistė Kumponaitė, radiacinė sauga vis dar priskiriama tai temų grupei, kurioje gausu mitų ir stereotipų.

„Šiemet minėjome 35-ąsias Černobylio atominėje elektrinėje (toliau AE) įvykusios tragedijos ir 11-ąsias Fukušimos „Daiichi“ AE įvykusio tragedijos metines. Dvi didelės tragedijos privertė ekspertus ir entuziastus gilintis jonizuojančios spinduliuotės temomis, tad viešai prieinamos informacijos šia tema Lietuvoje ir pasaulyje turime labai daug. Šiame amžiuje susiduriame su kitu iššūkiu – kuo tikėti ir pasitikėti, kas yra tikra ir vertinga bei tikrai reikalinga“, – kalbėjo A. Kumponaitė, kurios vadovaujama įmonė visuomenei pristato nemokamą e. mokymą „Radiacija​. Bijome to, ko nesuprantame​“.

Anot e. mokymus kuriančios įmonės vadovės, netoli Lietuvos sienos pastačius Baltarusijos atominę elektrinę, Lietuvoje dar labiau išaugo visuomenės ir žiniasklaidos susidomėjimas branduolinėmis avarijomis bei jonizuojančiąja spinduliuote (radiacija), tačiau taip pat žmonės sukūrė ir daug mitų. „Pradėję ruošti šį e. mokymą ir patys sugriovėme ne vieną visuomenėje gajų mitą, kaip antai, kad mikrobangų krosnelės skleidžia pavojingą žmogaus organizmui radiaciją arba, kad jonizuojančioji spinduliuotė aktuali tik gamyklose ar atominėse elektrinės dirbantiems asmenims“, – teigia A.Kumponaitė.

Ekspertų patvirtintas turinys

Su radiacija kiekvienas žmogus daugiau ar mažiau susiduria kiekvieną dieną, tačiau ką iš tiesų apie tai žinome ir ar tikrai labiausiai bijome to, ko nežinome ir nesuprantame? Paklausta, kodėl derėtų rinktis jų sukurtą mokymą, A.Kumponaitė kalbėjo, kad naujai sukurto e. mokymo turinys validuotas Radiacinės saugos centro ( toliau RCS ) , todėl visa jame pateikta informacija tikra, neapipinta mitais ir patvirtina radiacinės saugos ekspertų.

„Matydami poreikį šviesti visuomenę jautriomis ir svarbiomis temomis, kartu su RCS parengėme unikalų e. mokymą tiek pradedantiems, tiek jau gerokai pažengusiems radiacinės saugos srityje žmonėms, kur vieni galės įgyti, o kiti – atnaujinti turimas žinias šia tema. Mokymas parengtas laikantis principo – sunkią ir sudėtingai suprantamą informaciją paversk lengva ir daugeliui suprantama, todėl jame visi smalsuoliai ras atsakymus į jiems rūpimus klausimus arba detalesnes nuorodas, kur ieškoti trūkstamų žinių“, – kalbėjo įmonės vadovė.

Visa būtiniausia informacija vienoje vietoje

„Lietuvos gyventojai jautriai reaguoja į bet kokią informaciją apie galimą branduolinę ar radiologinę avariją, nes prisimena Černobylio AE avariją, kuri turėjo tiesiogines pasekmes ir Lietuvai. Tačiau norime atkreipti dėmesį, kad gyventojai ir patys turėtų aktyviau domėtis, kaip reikėtų elgtis įvykus avarijai Baltarusijos AE. Todėl džiaugiamės šio mokymo kūrėjų iniciatyva, kuri suteikia galimybę kiekvienam gyventojui rasti aktualią informaciją vienoje vietoje“, – apie mokymą sakė kalbinti Radiacinės saugos centro atstovai.

E.mokymą galite rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.