Revoliucija gyvybės mokslų srityje – lietuvių sukurta biomedicininė elektroninė poinsultinės stebėsenos įranga

Kasmet Europos Sąjunga (ES) savo investicijomis prisideda prie Lietuvos įmonių diegiamų inovacijų įgyvendinimo. Įmonės, pasinaudojusios ES fondų lėšomis, sulaukia vis daugiau galimybių, padedančių įsitvirtinti naujose rinkose ir suteikiančių verslams augimo bei konkurencingumo pamatus. Lietuvoje įsikūrusi ir šeštus gyvavimo metus skaičiuojanti biotechnologijų kompanija „Gruppo FOS Lithuania“ pasinaudojo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojama priemone „Smartinvest LT+“ ir įgyvendino projektą, kurio metu buvo sukurta inovatyvi biomedicininė elektroninė įranga, skirta poinsultinei stebėsenai atlikti.

 Revoliucija gyvybės mokslų srityje – lietuvių sukurta biomedicininė elektroninė poinsultinės stebėsenos įranga
 Revoliucija gyvybės mokslų srityje – lietuvių sukurta biomedicininė elektroninė poinsultinės stebėsenos įranga
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 8:00 AM

„Italijoje įsikūrusi aukštųjų technologijų įmonė „Gruppo FOS“ ieškojo specialistų, vykdančių mokslinius tyrimus Šiaurės Europoje, tad jų akiratyje atsidūrėme dar 2014 metais. Italų kompanijai buvo svarbu rasti tinkamus partnerius, kurie būtų įsikūrę ne tik strategiškai patrauklioje vietoje, bet ir atitiktų visas sąlygas norint įrengti biomedicininės inžinerijos laboratoriją.

Tad įsikūrę integruoto mokslo, studijų ir verslo slėnyje „Santaka“, pradėjome bendradarbiauti su Kauno technologijų universiteto (KTU) ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkais“, – pasakoja „Gruppo FOS Lithuania“ direktorė Rosita Makauskienė.

ES investicijos – unikaliam pasaulyje prietaisui kurti

Vykdydama mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklą (MTEP), „Gruppo FOS Lithuania“, bendradarbiaudama su pirmaujančiomis Italijos ir Lietuvos tyrimų institucijomis, užsiima inovacijų plėtra ir paslaugų teikimu, specializuojasi darbo su mokslininkais srityje, teikia konsultacijas, plėtoja ir projektuoja programinę bei mechaninę įrangą, o naujus mokslinius tyrimus bei technologijas pritaiko rinkoje.

Praėjus vos metams po įmonės įsteigimo ir veiklos pradžios „Gruppo FOS Lithuania“ pasirašė finansavimo ir administravimo sutartį, pagal kurią projektas, skirtas poinsultinei stebėsenai, iš ES struktūrinių fondų gavo daugiau nei 500 tūkst. eurų finansavimą.

Pasak įmonės direktorės R.Makauskienės, gautas ES finansavimas buvo itin svarbus veiksnys, ne tik suteikęs galimybę įgyvendinti projektą, bet ir padėjęs žengti pirmuosius žingsnius naujoje rinkoje ir prisistatyti kaip įmonei, siekiančiai kurti inovacijas gyvybės mokslų srityje.

„Mūsų sukurtas prietaisas – vienintelis toks pasaulyje. Tai revoliucija, spėjusi sulaukti susidomėjimo ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje“, – džiaugiasi įmonės direktorė ir pabrėžia, kad įvykdžius projektą „Gruppo FOS Lithuania“ vardas tapo žinomas ir užsienio investicinėms kompanijoms.

Ateities planai

Pasak R.Makauskienės, „Gruppo FOS Lithuania“ biomedicinos inžinieriai kartu su KTU ir LSMU mokslininkais sukūrė gyvybiškai svarbią sveikatos stebėsenos priemonę, padėsiančią užkirsti kelią pakartotiniam insultui.

„Pagrindinė šio prietaiso funkcija – stebėti žmogaus būklę po insulto. Drąsiai sakome, kad tai pirmasis įrenginys pasaulyje, kuriuo galėsime stebėti ir kartu analizuoti paciento sveikatos būseną atspindinčius rodiklius. Mūsų komandos sukurta įranga galėsime ne tik sekti širdies darbą, pulsą, bet ir matyti smegenų būklę“, – teigė įmonės direktorė.

Biomedicininė elektroninė poinsultinės stebėsenos įranga nėra vienintelė „Gruppo FOS Lithuania“ inovacija. Po ES struktūrinių fondų suteikto finansavimo ir projekto įgyvendinimo įmonė laurus skina jau naujai plėtojamose iniciatyvose. Šiuo metu daugiausia dėmesio skiriama multimodalinės sistemos personalizuotai poinsultinei reabilitacijai ir tikslaus bioninės rankos protezo, paremto modulio, skirto nusileidimui Marse, technologijos perdavimu. Įmonės planuose – sveikatos technologijos, inovatyvios medicininės elektroninės įrangos kūrimas bei skaitmeniniai sprendimai medicinos sektoriuje.

Kurkime pažangią Lietuvą

Ekonomikos ir inovacijų ministerija, siekdama pritraukti į Lietuvą daugiau užsienio investicijų į mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) ir inovacijų sričių projektus, skelbia kvietimą teikti paraiškas pagal priemonę „SMARTINVEST LT+“. Pagal šią priemonę šalyje plėtojantiems veiklą užsienio investuotojams bus finansuojamas mokslinių tyrimų įrangos įsigijimas, mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklų vykdymas, personalo išlaikymas, reikalingų medžiagų, patentų ir licencijų įsigijimas. Konkurso būdu verslui bus paskirstyta 20 mln. eurų.

Daugiau informacijos galima rasti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas bendrai finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.