Pasitikrinkite: gali būti, kad maistą mikrobangų krosnelėje visą laiką šildėte neteisingai

Sunku įsivaizduoti, kad galima būtų suklysti atliekant tokį paprastą dalyką, kaip maisto šildymą mikrobangų krosnelėje – tačiau, kaip matyti iš neseniai „TikTok“ paskelbto pamokančio vaizdo įrašo, panašu, kad daugelis iš mūsų būtent taip ir daro. Kas įdomiausia, tai patvirtina ir mokslas.

 Mikrobangų krosnelė, garsėjanti savo patogumu, yra greitas būdas pašildyti maistą – tačiau jei maistą dedate į besisukančios lėkštės vidurį, apgailestaudami turime pranešti, kad visą laiką elgėtės klaidingai.<br>123rf nuotr.
 Mikrobangų krosnelė, garsėjanti savo patogumu, yra greitas būdas pašildyti maistą – tačiau jei maistą dedate į besisukančios lėkštės vidurį, apgailestaudami turime pranešti, kad visą laiką elgėtės klaidingai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2021, 8:47 PM

Mikrobangų krosnelė, garsėjanti savo patogumu, yra greitas būdas pašildyti maistą – tačiau jei maistą dedate į besisukančios lėkštės vidurį, apgailestaudami turime pranešti, kad visą laiką elgėtės klaidingai.

„Žinote tą atvejį, kai mikrobangų krosnelėje šildote maistą ir viena patiekalo dalis yra pakankamai karšta, kad nudegintų burną, o kita – dar vis šalta? – prasideda vaizdo įrašas. – Taip nutinka todėl, kad iš tikrųjų šildomas maistas neturėtų būti lėkštės viduryje. Jis turėtų būti prie krašto, kad galėtų suktis ir tolygiai sušilti“.

Jei abejojate atsitiktinės internautės, paskelbusios vaizdo įrašą „TikTok“ tinkle, autoritetu – sveikiname, tai geras kritinio mąstymo, kurio taip reikia pseudomokslo ir dezinformacijos eroje, požymis. Tačiau vis dėlto ši informacija yra teisinga.

Tinklalapio „Well + Good“ straipsnyje kompanijoje „Panaceutics“ dirbanti mokslininkė ir produktų kūrimo vadovė Makenzie Bryson Jackson paaiškina, kodėl naudojant mikrobangų krosnelę, geriausia naudoti asimetrišką patiekalo išdėstymą. Visa tai susiję su pagrindine mikrobangų krosnelės funkcija – vandens molekulių sužadinimu naudojant elektromagnetinę spinduliuotę kaip šilumos generavimo priemonę.

Tai puikus ir greitas šildymo būdas, tačiau jis gali tapti neefektyviu, jei atsiranda vadinamoji „pabėgančio šildymo“ problema: kai tam tikros patiekalo vietos pradeda šilti, šilčiausios įkaista greičiau, ir maistas paruošiamas netolygiai. Tai ir yra būtent tai, apie ką kalbama „TikTok“ įraše.

Pasirodo, ta besisukanti lėkštė nėra tik tam, kad galėtume pasigrožėti vaizdu, kol laukiame šylančių pietų. Sukama lėkštė yra funkcija, skirta tolygiai paskirstyti mikrobangų krosnelės bangas, todėl maistą padėjus ne į vidurį, o prie lėkštės krašto, maisto gaminimo procesas bus tolygesnis.

Dėl tos pačios priežasties patiekalus, kuriuose yra skystų ar tirštų sudedamųjų dalių, įpusėjus jų šildymui mikrobangų krosnelėje, rekomenduojama pamaišyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.