Latvijos medikės patirtis: „4 iš 5 mūsų COVID-19 ligonių yra rusakalbiai“

„Iš tiesų, per pastarąją savaitę jau pradėjome suprasti, kad tai labai krenta į akis. Keturi iš penkių pacientų yra rusakalbiai. Toks jausmas, kad ši pacientų grupė nėra nusiteikusi prieš skiepus, bet tai pacientai, kurių kažkodėl nepasiekė informacija. Galbūt su jais buvo nepakankamai kalbėta“, – sakė Daugpilio (Latvija) Paulo Stradinio klinikinės universitetinės ligoninės vyresnioji pulmonologė Zaiga Cravalė.

  Toks jausmas, kad ši pacientų grupė nėra nusiteikusi prieš skiepus, bet tai pacientai, kurių kažkodėl nepasiekė informacija, sako gydytoja.<br> 123rf nuotr.
  Toks jausmas, kad ši pacientų grupė nėra nusiteikusi prieš skiepus, bet tai pacientai, kurių kažkodėl nepasiekė informacija, sako gydytoja.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2021, 8:15 AM, atnaujinta Oct 22, 2021, 8:36 AM

Gydytojai nerimauja ne dėl to, kokia kalba kalba kalba pacientai – bet dėl to, kad rusakalbiai gyventojai blogiau informuoti apie skiepus ir ligas. Kita Daugpilio ligoninė – Rytų ligoninė – nepateikė informacijos apie tai, kokia kalba daugiausia kalba jos pacientai, tačiau neoficialiais duomenimis, situacija gali būti panaši kaip ir Stradinio ligoninėje, rašo Daugpilio miesto interneto portalas gorod.lv.

„Rusakalbiai gyventojai gauna informaciją iš kitų šaltinių, ir akivaizdu, kad tie šaltiniai nėra labai teisingi arba nesuteikia geros informacijos, ką daryti. Jie nesinaudoja informacija, kuri teikiama valstybine kalba“, – sakė Latvijos ligoninių draugijos vadovas Eugenis Kalējs.

Neseniai privataus Latvijos tyrimų centro SKDS atlikta apklausa parodė, kad rusakalbiai dažniau nei latviai mano, kad skiepai nuo COVID-19 yra pavojingesni už pačią ligą: tokios nuomonės laikosi 30 proc. rusakalbių ir 22 proc. latvių. Nuomonę, kad liga pavojingesnė už skiepus, išreiškė 58 proc. latvių respondentų ir tik 46 proc. rusakalbių respondentų.

„Manau, kad tai labiau nacionalinio lygmens klausimas: kaip pasiekti, kad kiekvienas čia, Latvijoje, gyvenantis žmogus galėtų gauti jam suprantamą informaciją čia, o ne kur nors kitur“, – pažymėjo Z.Cravalė.

„Aktyviai dirbome ir dirbame su visa rusakalbe žiniasklaida... radiju, televizija, laikraščiais, rengėme seminarus – ir toliau stengsimės juos pasiekti. Tačiau neįmanoma nepaminėti, kad prisibelsti iki jų visų – nelengva“, – pridūrė Latvijos Nacionalinės sveikatos tarnybos atstovė Inga Vasiljeva.

Parengta pagal gorod.lv

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.