Medinis peilis gali būti net 3 kartus aštresnis už plieninį – kaip mokslininkams tai pavyko?

Mediena yra nuostabi natūrali medžiaga ir iš jos jau tūkstančius metų gaminami ir virtuvės įrankiai. Valgymo lazdelės, pjaustymo lentelės, šaukštai ir daugybė kitų įrankių gali būti gaminami iš medienos. O Merilendo universiteto (JAV) mokslininkų dėka iš medienos jau greitai galėsime gaminti ir peilius.

 Vidutiniškai keptas jautienos kepsnys mediniam peiliui pasidavė labai lengvai.<br>Reportažo stopkadras.
 Vidutiniškai keptas jautienos kepsnys mediniam peiliui pasidavė labai lengvai.<br>Reportažo stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2021, 9:58 AM

Mediniai peiliai jau egzistuoja. Vienkartiniai peiliai gali būti gaminami iš medienos. Jie nėra labai geri – bet svarbiausia tai, kad jie beveik nieko nekainuoja ir minimaliai žaloja gamtą. Aišku, labiausiai erzinanti vienkartinių peilių savybė yra tai, kad jie nėra aštrūs. Jei norite aštraus peilio savo jautienos kepsniui – neišvengiamai turite ieškoti metalinio.

Tvirtumą medienai suteikia celiuliozės pluoštas, kuris sudaro 40-50 proc. viso medienos turinio. Natūrali celiuliozė iš tikrųjų yra tvirtesnė už daugybę populiarių polimerų ir kitų sintetinių medžiagų. Tačiau mediena nėra labai kieta, nes likusią jos dalį sudaro ligninas ir kitos medžiagos, kurios yra reikalingos medžio funkcionavimui arba celiuliozės pluošto išlaikymui. Taigi, mokslininkai tiesiog nusprendė pašalinti visas silpniausias medienos struktūros dalis – ir pasilikti celiuliozę.

Iš pradžių mokslininkai pasitelkę anksčiau ištobulintus metodus pašalino dalį lignino, kuris tarsi klijai laiko celiuliozės pluoštą. Stiklo ir anglies pluoštai irgi yra labai lankstūs, bet kai yra apliejami derva, tampa kietais. Taip apdorota mediena yra minkšta kaip kempinė. Ją mokslininkai suslėgė karštu presu, kuris išspaudė visą vandenį ir suplojo celiuliozės pluoštą.

Gauta medžiaga – labai kieta mediena. Tiksliau – 23 kartus kietesnė nei buvo prieš šį cheminį procesą. Tai reiškia, kad elastingumą praradusi mediena greičiau lūžtų, bet iš jos mokslininkai sėkmingai pagamino peilį. Dėl pluoštinės medienos struktūros gautas peilis buvo net 3 kartus aštresnis už įprastus nerūdijančio plieno stalo peilius. Vidutiniškai keptas jautienos kepsnys jam pasidavė labai lengvai.

Iš kietintos medienos mokslininkai pagamino ir vinių. Jos lengvai lindo į medį ir buvo tokios pat aštrios kaip ir plieninės vinys.

Ar mediena gali pakeisti plieną ir keramiką? Na, tikrai ne visur. Bet iš kietintos medienos būtų galima gaminti bent jau kai kuriuos virtuvinius įrankius, vinis, baldų tvirtinimo detales.

Tyrimas paskelbtas leidinyje „Cell“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.