PSO įspėja, kad skubiai reikia vakcinos nuo infekcijos, kuri kasmet pražudo 150 000 kūdikių

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį paragino skubiai kurti vakciną nuo bakterinės infekcijos, dėl kurios kasmet miršta 150 tūkst. kūdikių.

 Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį paragino skubiai kurti vakciną nuo bakterinės infekcijos, dėl kurios kasmet miršta 150 tūkst. kūdikių.<br> 123rf nuotr.
 Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį paragino skubiai kurti vakciną nuo bakterinės infekcijos, dėl kurios kasmet miršta 150 tūkst. kūdikių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 11:35 AM

Naujoje JT sveikatos agentūros ir Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos (LSHTM) ataskaitoje teigiama, kad B grupės hemolizinio streptokoko infekcijos (GBS), kuri, kaip manoma, nekeldama pavojaus gyvena net trečdalio suaugusiųjų žarnyne, poveikis yra daug dažnesnė priešlaikinio gimdymo ir neįgalumo priežastis, nei manyta anksčiau.

Ataskaitoje patvirtinta ankstesnė 2017 m. išvada, kad ši bakterija kasmet sukelia beveik 100 000 naujagimių mirčių ir beveik 50 000 negyvų gimusių kūdikių – nors joje nurodoma, kad yra didelių duomenų spragų, todėl tikrieji skaičiai gali būti didesni.

Taip pat pirmą kartą kiekybiškai įvertintas poveikis priešlaikiniams gimdymams ir nustatyta, kad GBS kasmet sukelia daugiau nei pusę milijono priešlaikinių gimdymų, dėl kurių naujagimiams atsiranda didelė ilgalaikė negalia.

Atsižvelgdami į tokius nerimą keliančius skaičius, ataskaitos autoriai apgailestavo, kad nepasiekta didesnės pažangos kuriant vakciną.

„Šie nauji tyrimai rodo, kad B grupės streptokokinė infekcija kelia didelę ir nepakankamai įvertintą grėsmę naujagimių išgyvenamumui ir gerovei, o tai turi pražūtingų padarinių daugeliui šeimų visame pasaulyje, – pranešime teigia PSO imunizacijos departamento atstovas Phillippas Lambachas. – PSO prisijungia prie partnerių ir ragina skubiai kurti GBS vakciną motinoms, kuri būtų labai naudinga viso pasaulio šalims“.

Su tuo sutinka ir LSHTM Motinos, paauglių, reprodukcinės ir vaikų sveikatos centrui vadovaujanti profesorė Joy Lawn.

„Ilgainiui motinų skiepijimas galėtų išgelbėti šimtų tūkstančių kūdikių gyvybes“, – sako ji ir apgailestauja, kad nuo tada, kai prieš tris dešimtmečius pirmą kartą buvo iškelta idėja sukurti skiepą nuo GBS, nebuvo pasiekta jokios pažangos.

Vidutiniškai 15 proc. nėščių moterų visame pasaulyje – arba beveik 20 mln. kasmet – makštyje turi GBS bakterijų.

Tačiau nors daugeliu šių atvejų nepasireiškia jokie simptomai, užsikrėtusi nėščioji gali perduoti GBS savo kūdikiui per amniono skystį arba gimdymo metu, kai kūdikis pereina per makšties kanalą.

Kūdikiai yra ypač pažeidžiami, nes jų imuninė sistema nėra pakankamai stipri, kad galėtų kovoti su besidauginančiomis bakterijomis.

Negydomas GBS gali sukelti meningitą ir septicemiją, kas gali būti mirtina. Išgyvenusiems kūdikiams gali išsivystyti cerebrinis paralyžius arba nuolatiniai regos ir klausos sutrikimai.

Trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje nurodoma, kad dėl šios bakterijos kasmet apie 40 000 kūdikių patiria neurologinių sutrikimų.

Šiuo metu GBS sergančioms moterims gimdymo metu skiriami antibiotikai, kad būtų sumažinta tikimybė, jog ši bakterija persiduos kūdikiui.

Tačiau šis metodas kelia problemų ten, kur gimdymo metu atlikti tyrimus ir skirti antibiotikus yra mažiau galimybių.

Tyrimas parodė, kad didžiausi gimdyvių sergamumo GBS rodikliai yra į pietus nuo Sacharos esančiose Afrikos šalyse, kurioms tenka maždaug pusė viso pasaulio sergamumo – ir Rytų bei Pietryčių Azijoje.

Tyrime teigiama, kad GBS vakcina, kuri galėtų būti skiriama nėščiosioms įprastinių nėštumo patikrinimų metu ir kuri pasiektų daugiau kaip 70 proc. nėščiųjų, kasmet galėtų užkirsti kelią 50 000 kūdikių mirčių.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.