Puikios naujienos: pranešė apie sėkmingus iRNR vakcinos nuo gripo bandymus

JAV biotechnologijų bendrovė „Moderna“ penktadienį paskelbė daug vilčių teikiančius duomenis, gautus atlikus ankstyvojo etapo žmonėms skirtos iRNR gripo vakcinos, sukurtos pagal tą pačią technologiją, kuri naudojama sėkmingose COVID-19 vakcinose, bandymus.

 Nustatyta, kad eksperimentinė gripo injekcija buvo saugi ir sėkmingai sukėlė didelį antikūnų kiekį 180-čiai žmonių, naudojant visas bandytas dozes – ir tiek jaunesniems, tiek vyresnio amžiaus suaugusiesiems.<br> 123rf nuotr.
 Nustatyta, kad eksperimentinė gripo injekcija buvo saugi ir sėkmingai sukėlė didelį antikūnų kiekį 180-čiai žmonių, naudojant visas bandytas dozes – ir tiek jaunesniems, tiek vyresnio amžiaus suaugusiesiems.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-13 15:57

Nustatyta, kad eksperimentinė gripo injekcija buvo saugi ir sėkmingai sukėlė didelį antikūnų kiekį 180-čiai žmonių, naudojant visas bandytas dozes – ir tiek jaunesniems, tiek vyresnio amžiaus suaugusiesiems.

„Dar iki COVID-19 pandemijos kasmet dėl kvėpavimo takų infekcijų mirdavo apie 3 mln. žmonių, dar daugiau žmonių dėl šių virusų patenka į ligonines arba suserga“, – pristatydamas rezultatus teigė „Moderna“ generalinis direktorius Stephane'as Bancelis.

Šalutinis naujosios vakcinos poveikis buvo lengvas ir dažniau pasireiškė jaunesniems nei vyresnio amžiaus suaugusiesiems. Dažniausiai pasireiškė skausmas ir jautrumas injekcijos vietoje – taip pat galvos, raumenų ir sąnarių skausmas bei nuovargis.

Kitas tyrimo etapas, kuriame dalyvavo 500 žmonių, prasidėjo praėjusį mėnesį, juo siekiama nustatyti tinkamą dozės dydį ir palyginti „Moderna“ gripo vakciną su jau licencijuotomis vakcinomis, sukurtomis tradiciniais metodais. Tarpinių rezultatų tikimasi sulaukti 2022 m. pradžioje.

Vėlesniuose tyrimo etapuose bus vertinamas vakcinos veiksmingumas.

Dauguma dabartinių gripo vakcinų yra pagrįstos dezaktyvuotais virusais, išaugintais vištų kiaušiniuose.

Virusų atmainos turi būti atrinktos likus šešiems-devyniems mėnesiams iki numatomo vakcinų naudojimo, ir skiepų veiksmingumas yra maždaug 40-60 proc.

Moderna ir kiti vakcinų gamintojai, įskaitant „Sanofi“, tikisi, kad iRNR technologija, sukelianti imuninį atsaką dėl to, kad genetinės molekulės, kuriose yra pagrindinių patogeno dalių kodas, patenka į žmogaus ląsteles, gali pagreitinti imunizacijos kūrimą ir gamybą – bei padidinti veiksmingumą.

Kelios iRNR molekulės, koduojančios skirtingas gripo viruso atmainas, taip pat gali būti sušvirkščiamos ta pačia injekcija – o tai yra veiksmingesnis vakcinacijos metodas, galintis sumažinti visuomenės sveikatos sistemų apkrovą.

„Moderna“ eksperimentinė gripo vakcina yra keturvalentė, t.y. skirta keturioms gripo atmainoms: A/H1N1, A/H3N2, B/Yamagata ir B/Victoria. Atmainos atrinktos remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis.

Bendrovė taip pat kuria kitus skiepus nuo gripo, kurie dar labiau išplės skiepų aprėptį, įskaitant „panrespiracinį stiprinamąjį skiepą“, apimantį COVID-19, gripą ir kvėpavimo takų sincitinį virusą (RSV) – įprastą virusą, sukeliantį peršalimą, bet pavojingesnį kūdikiams ir pagyvenusiems žmonėms.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance