Rusai traukiasi iš Černobylio, spėjama, kad kai kuriems kareiviams pasireiškė spindulinė liga

Rusijos pajėgos pradėjo trauktis iš Černobylio atominės elektrinės, trečiadienį pranešė JAV gynybos pareigūnas – praėjus dienai po to, kai Maskva pareiškė, kad sumažins atakų prieš du svarbius Ukrainos miestus mastą.

 Skelbiama, kad į iš Černobylio zonos į ligoninę Baltarusijoje atvyko 7 autobusai su rusų kareiviais, kuriems pasireiškė ūmūs radiacinės ligos sindromai.
 Skelbiama, kad į iš Černobylio zonos į ligoninę Baltarusijoje atvyko 7 autobusai su rusų kareiviais, kuriems pasireiškė ūmūs radiacinės ligos sindromai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-31 09:49, atnaujinta 2022-03-31 09:58

Vasario 24 d., pirmąją invazijos dieną, kariai perėmė Černobylio teritorijos, kurioje vis dar saugomos radioaktyvios atliekos, kontrolę.

„Černobylis yra ta teritorija, kurioje jie perskirsto kai kurias savo karines pajėgas – ir jie palieka Černobylio objektą bei juda į Baltarusiją, – sakė JAV pareigūnas. – Manome, kad jie išvyksta, negaliu pasakyti, kad jie visi išvyko“.

Kovo 4 d. Rusijos kariai taip pat užėmė didžiausią Europoje Zaporožės atominę elektrinę – sukėlusią nerimą, kai dėl apšaudymo mokymų centre kilo gaisras.

JT atominės priežiūros tarnybos vadovas Rafaelis Grossi R. Grossi ne kartą įspėjo apie konflikto – pirmojo šalyje, turinčioje didžiulę branduolinę infrastruktūrą – keliamą pavojų.

Ukraina keturiose veikiančiose branduolinėse elektrinėse turi 15 reaktorių, taip pat branduolinių atliekų saugyklų, įskaitant Černobylio elektrinę, kurioje 1986 m. įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa, rašo „France 24“.

Tuo tarpu „Visegrad 24“ skelbia, kad iš Černobylio zonos į ligoninę Baltarusijoje atvyko 7 autobusai su rusų kareiviais, kuriems pasireiškė ūmūs radiacinės ligos sindromai. Pasak nepriklausomos Ukrainos naujienų agentūros „Unian“, manoma, kad juos radiacija paveikė kasant apkasus vadinamajame Raudonajame miške – miško teritorijoje, kurioje po Černobylio katastrofos nusėdo didelis radionuklidų kiekis.

Jaroslavas Jemeljanenka, kuris yra dirbęs Černobylio zonoje, socialiniame tinkle „Facebook“ rašė:

„Šiandien į Baltarusijos radiacinės medicinos centrą Gomelyje atvežta dar viena Černobylio zoną užgrobusių apšvitintų rusų teroristų partija.

Kasėte apkasus Raudonajame miške, kalės? Dabar likusį savo trumpą gyvenimą gyvenkite su šituo. Yra taisyklės, kaip tvarkyti šią teritoriją.

Jų privaloma laikytis, nes radiacija yra fizika – ji veikia nepriklausomai nuo statuso ar siekių. Jei būtumėte turėję bent minimalų intelektą vadovybėje ar tarp kareivių, šių pasekmių būtų buvę galima išvengti“.

Toliau jis pacitavo Baltarusijos televizijos kanalą, kuris pranešė, kad „į Respublikinį mokslinį-praktinį Radiacinės medicinos ir žmonijos ekologijos centrą atvyko apie 7 medicininiai autobusai PAZ“.

Parengta pagal „France 24“, „Visegrad 24“ ir „Daily Mirror“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?