Mokslininkai tiria žmones užkrečiantį beždžionių raupų virusą: jau yra šiek tiek žinių

Sparčiai plintančio beždžionių raupų protrūkio sukėlėjo viruso sekos projektas rodo, kad jis labiausiai panašus į Jungtinėje Karalystėje, Singapūre ir Izraelyje 2018 ir 2019 m. aptiktas atmainas.

 Beždžionių raupų viruso vaizdas, matomas elektroniniu mikroskopu.<br> CDC / C. S. Goldsmith nuotr.
 Beždžionių raupų viruso vaizdas, matomas elektroniniu mikroskopu.<br> CDC / C. S. Goldsmith nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-26 08:51, atnaujinta 2022-05-26 09:11

Portugalijos mokslininkų komanda internete paskelbė pirmąjį sparčiai plintančio beždžionių raupų protrūkio viruso genomo projektą. DNR seka rodo, kad jis yra lengvo Vakarų Afrikos tipo ir labiausiai susijęs su beždžionių raupų virusais, 2018 ir 2019 m. aptiktais Jungtinėje Karalystėje, Singapūre ir Izraelyje.

Kol kas neaišku, ar šis virusas turi kokių nors pokyčių, dėl kurių jis būtų labiau užkrečiamas žmonėms – o tai paaiškintų, kodėl dabartinis protrūkis yra toks plačiai paplitęs ir kol kas didžiausias, užfiksuotas už Centrinės ir Vakarų Afrikos ribų, kur virusas plinta tarp beždžionių. Šiam faktui nustatyti gali prireikti šiek tiek laiko – nes beždžionių raupų genomas yra didelis ir sudėtingas.

Rengiant šį straipsnį, dešimtyje šalių, įskaitant JAV, Jungtinę Karalystę ir Australiją, buvo užfiksuoti 127 patvirtinti ir įtariami beždžionių raupų atvejai – bet mokslininkai įtaria, kad tikrasis skaičius yra dar didesnis.

João Paulo Gomesas ir jo kolegos iš Portugalijos nacionalinio sveikatos instituto sekvenavo mėginį, paimtą iš vyro paciento gegužės 4 d. Kitų šalių komandos taip pat sekvenuoja viruso mėginius iš protrūkio, tačiau J.P.Gomeso komanda yra pirmoji, paskelbusi seką viešai.

Gustavo Palacios iš Icahno Medicinos mokyklos Niujorke, teigia, kad Portugalijoje gautame sekos projekte yra per daug spragų, kad būtų galima daryti tvirtas išvadas – tačiau jis matė išsamesnę Belgijos komandos sukurtą seką. „Kiek matau, atrodo, kad ji yra identiška 2018 m. Jungtinėje Karalystėje gautai sekai, – sako G.Palaciosas. – Tai šiek tiek keista.“

2018 m. Jungtinėje Karalystėje buvo užregistruoti trys atvejai – po to, kai iš Nigerijos grįžęs asmuo užkrėtė du savo namų ūkio narius.

Sekvenavus daugiau mėginių, turėtų paaiškėti, ar, kaip įtariama, už visus naujausio protrūkio atvejus yra atsakingas vienintelis beždžionių raupų variantas.

Tačiau nustatyti, ar šis variantas yra unikalus, nebus lengva. Net dabar labai gerai ištirto SARS-CoV-2 viruso atveju sunku susieti konkrečias mutacijas su viruso užkrečiamumo pokyčiais ir panašius faktorius. Beždžionių raupų virusas yra daug didesnis – maždaug 200 000 DNR raidžių ilgio (palyginus su 30 000 RNR raidžių koronaviruso atveju) ir bent jau kol kas nėra taip intensyviai tiriamas.

„Vyksta tolesnis sekos nustatymas ir analizė“, – „Twitter“ rašo tyrėjų komandos narys Vitoras Borgesas.

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.