Surado didžiausią pasaulyje organizmą

Tai skamba kaip mokslinės fantastikos istorija: dvi artimai susijusios rūšys susikryžmina ir sukuria superorganizmą, kurio augimas ir plėtra atrodo nesustabdomi. Bet būtent tai nutiko Vakarų Australijos Ryklių įlankoje (angl. Shark Bay), kur iš vieno hibridinio augalo susidariusi jūržolių pieva išsiplėtė daugiau nei 180 kilometrų.

 Iš vieno hibridinio augalo susidariusi jūržolių pieva išsiplėtė daugiau nei 180 kilometrų.<br> „Proceedings of the Royal Society B“ nuotr.
 Iš vieno hibridinio augalo susidariusi jūržolių pieva išsiplėtė daugiau nei 180 kilometrų.<br> „Proceedings of the Royal Society B“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2022, 8:29 AM

Prieš dvejus metus mokslininkai nustatė, kad dalis ten augančių jūros žolių yra Poseidono kaspinažolės (Posidonia australis) klonai, turintys 40 chromosomų vietoj įprastų 20. Tyrėjai mano, kad pusė šių chromosomų gali būti kilusios iš kaspinažolės, o kita pusė – iš nežinomos rūšies.

Ir panašu, kad antroji pusė suteikė didelį pranašumą išlikime, nes šis hibridas užvaldė visas išskyrus vieną iš 10 tirtų jūržolių pievų, žurnale „Proceedings of the Royal Society B“ praneša mokslininkai. Šis klonas yra maždaug 1,5 karto didesnis už didžiausią pasaulio grybą ir ilgiausią jūros gyvūną.

Komanda įtaria, kad klonas atsirado prieš 4500 metų – ir nuo to laiko plinta. Tai leistų jį priskirti prie seniausių Žemės organizmų – nors ir ne tokių senų kaip seniausias medis.

Ryklių įlanka yra šiauriniame pakraštyje, kur ši jūros žolė gali išgyventi, o dėl visuotinio atšilimo augalams ten išsilaikyti vis sunkiau. Dėl mažo kritulių kiekio ir didelio garavimo intensyvumo vanduo taip pat tapo daug sūresnis. Tyrimo autoriai pažymi, kad papildomi klono genai gali padėti jam prisitaikyti prie šio streso.

Parengta pagal Science.org

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.