Teigiama, kad V. Putino išvykų į užsienį metu apsauga surinkdavo jo išmatas – paaiškino to priežastį

Kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dar keliaudavo į užsienį, jo asmens sargybiniai surinkdavo jo išmatas, teigiama dviejų tiriamosios žurnalistikos žurnalistų pranešime.

 Kai Vladimiras Putinas dar galėdavo išvažiuoti iš Rusijos ir su juo dar susitikdavo pasaulio lyderiai, į keliones jį lydėdavo specialiai paskirti FSB pareigūnai, kurių užduotis – V.Putino išmatų ir šlapimo rinkimas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Kai Vladimiras Putinas dar galėdavo išvažiuoti iš Rusijos ir su juo dar susitikdavo pasaulio lyderiai, į keliones jį lydėdavo specialiai paskirti FSB pareigūnai, kurių užduotis – V.Putino išmatų ir šlapimo rinkimas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-14 10:25, atnaujinta 2022-06-14 11:21

Tai praėjusią savaitę Prancūzijos naujienų žurnalui „Paris Match“ paskelbtame reportaže teigė dviejų knygų apie Rusiją autorius Regisas Gente ir 13 metų Rusiją nušviečiantis Michailas Rubinas.

Straipsnyje teigiama, kad atsakomybė už V. Putino išmatų surinkimą tenka Federalinei saugumo tarnybai – departamentui, kuriam pavesta saugoti V. Putiną ir kitus valstybės pareigūnus.

Pasak R.Gente ir M.Rubino, kiekvieną kartą kai V.Putinas išvykdavo, FSB agentas surinkdavo jo ekskrementus į specialų paketą, kad juos lagamine būtų galima grąžinti į Rusiją.

Žurnalistai teigia, kad ekskrementai buvo renkami 2017 m. gegužės 29 d. V.Putino vizito Prancūzijoje ir 2019 m. spalio kelionės į Saudo Arabiją metu.

Vaizdo įraše, padarytame per 2019 m. V.Putino kelionę į Prancūziją, užfiksuota kaip šeši kostiumuoti vyrai iš prezidento palydos lydi jį į tualetą. Matėsi, kad vienas iš jų išeina iš vonios kambario laikydamas nedidelį portfelį – nors neaišku, kas buvo jo viduje.

Panašu, kad tokia taktika siekiama sumažinti riziką, kad užsienio jėgos surinks informaciją apie V.Putino sveikatą ar polinkį į būsimas ligas, ką leistų nuspręsti 69 metų amžiaus asmens DNR.

Žurnalistė Farida Rustamova, atrodo, patvirtino pranešimą, socialiniame tinkle „Twitter“ pareikšdama, kad jai žinoma apie panašų atvejį Vienoje – ir pacitavo kitą šaltinį, kuris teigė, kad V.Putino asmens sargybiniai tokią praktiką taiko jau daugelį metų.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, vis dažniau spėliojama, kad V.Putinas, kuris pastaruoju metu nedalyvavo daugelyje įprastų renginių, blogai jaučiasi, o keliuose pranešimuose teigiama, kad jis gydomas nuo įvairių rimtų ligų.

„Business Insider“ kalbinti ekspertai suabejojo šiais pranešimais, pažymėdami, kad kol kas nėra jokių patikimų įrodymų, jog V. Putinas jaustųsi blogai.

Šaltinių teigimu, yra bent du pavyzdžiai, kai išmatų mėginiai buvo naudojami kaip žvalgybos metodas. 2016 m. buvęs sovietų agentas teigė aptikęs įrodymų, kad Josifas Stalinas bandė šnipinėti Kinijos pirmininką Mao ir kitus aukščiausius Kinijos pareigūnus analizuodamas jų išmatas.

Kitu tokio šnipinėjimo pavyzdžiu laikomi britų šnipai, kurie naršė po panaudotą tualetinį popierių,

kurį Šaltojo karo metais Rytų Vokietijoje išmetė sovietų kariai, teigia britų karo ekspertas Tony Geraghty. Pasak jo, taip buvo daroma todėl, kad sovietams nebuvo duodamas tualetinis popierius, todėl vietoje jo jie dažnai naudodavo karinius dokumentus arba asmeninius laiškus.

„Karinių pratybų šiukšlių, įskaitant žmonių ekskrementus ir dar blogesnius dalykus, sijojimas buvo vertingas metodas, kuris kartais padėdavo gauti žvalgybinės informacijos perlų“, – rašo T.Geraghty.

Vasario pradžioje Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas atsisakė prieš asmeninį susitikimą su V.Putinu atlikti rusišką COVID-19 testą – nes baiminosi, kad jis gali būti panaudotas jo DNR analizei, pranešė „Reuters“.

Parengta pagal „Business Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.