Sukūrė vakciną bitėms Paaiškino, kodėl tai labai svarbu

Komerciniai bitininkai Jungtinėse Valstijose netrukus galės gauti vakciną, kuri gali išgelbėti jų avilius nuo labiausiai niokojančios ligos, su kuria šiuo metu susiduria medunešės bitės.

 Bitininkai Jungtinėse Valstijose netrukus galės gauti vakciną, kuri gali išgelbėti jų avilius nuo labiausiai niokojančios ligos, su kuria šiuo metu susiduria medunešės bitės.<br>123rf nuotr.
 Bitininkai Jungtinėse Valstijose netrukus galės gauti vakciną, kuri gali išgelbėti jų avilius nuo labiausiai niokojančios ligos, su kuria šiuo metu susiduria medunešės bitės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-10 10:34

Vaistą sukūrė biotechnologijų bendrovė „Dalan Animal Health“, kad apsaugotų nuo amerikietiškojo puvinio (angl. American foulbrood, AFB) – užkrečiamos ligos, kurią sukelia sporomis plintanti bakterija Paenibacillus larvae.

Į avilio bičių darbininkių maistą įmaišyta geriamoji vakcina patenka į bičių pienelį, kuriuo maitinama motinėlė.

Patogenas turi tik vieną žinomą nešiotoją – medunešių bičių lervas. Kartą užkrėtus avilį, jį labai sunku išgydyti. Vienintelis veiksmingas būdas visam laikui atsikratyti bakterijos – viską sudeginti: avilį, įrankius ir pačias bites.

Nesudegusios sporos gali išlikti gyvybingos 70 ir daugiau metų – ir yra pasirengusios užkrėsti kitą bičių šeimą. Blogiausia, kad bakterijos gali užvaldyti visą avilį vos per tris savaites – todėl bitininkams lieka nedaug laiko reaguoti.

2022 m. „Dalan“ rėmė placebu kontroliuojamą vakcinos saugumo ir veiksmingumo tyrimą, kurio rezultatai buvo puikūs. Bandymų metu vaistas ne tik apsaugojo darbininkes ir motinėlę nuo AFB sukeltos žūties, bet ir suteikė imunitetą kitai kartai.

„Tai jaudinantis žingsnis bitininkams, nes iki šiol buvome priklausomi nuo gydymo antibiotikais, kurių veiksmingumas yra ribotas, o jų naudojimas aviliuose reikalauja daug laiko ir energijos, – sako Kalifornijos valstijos bitininkų asociacijos valdybos narys Trevoras Tauzeris. – Jei galime užkirsti kelią infekcijai aviliuose, galime išvengti brangaus gydymo ir sutelkti energiją į kitus svarbius bičių sveikatos išsaugojimo klausimus“.

Visuotinis medunešių bičių populiacijos mažėjimas yra rimta šiuolaikinio pasaulio problema. Vien tik JAV dėl intensyvaus ūkininkavimo metodų, kenksmingų pesticidų ir klimato kaitos, be kitų veiksnių, nuo 1962 m. bičių populiacija sumažėjo 90 proc. – ir tai, atrodo, sukėlė „globalią apdulkintojų krizę“.

Dėl šio neįtikėtino praradimo ne tik pažeidžiamos natūralios ekosistemos, bet ir kyla pavojus trečdaliui pasaulinių maisto išteklių bei bazinei mūsų rūšies mitybai.

Naujausiame Harvardo universiteto tyrime, paskelbtame praėjusių metų gruodį, nustatyta, kad dėl nepakankamo apdulkinimo 3–5 proc. sumažėja pasaulinis vaisių, daržovių ir riešutų derlius.

Dėl to daugeliui žmonių bus sunku gauti sveiko maisto, o tai lems maždaug 427 000 mirčių dėl blogos sveikatos.

Įdomu tai, kad Harvardo mokslininkų naudojamuose modeliuose mažėjant pasėlių derliui, mažas pajamas gaunančios šalys gali prarasti daug pajamų, galinčių sudaryti iki 30 proc. visos jų žemės ūkio produkcijos vertės.

Tačiau didžiausią poveikį sveikatai gali pajusti vidutines ir didesnes pajamas gaunančių šalių gyventojai – dėl šiuolaikinės pasaulinės maisto sistemos pobūdžio, kai turtingesnės šalys yra linkusios importuoti maistą.

„Šis tyrimas rodo, kad mums per mažai padedant apdulkintojams, žala daroma ne tik gamtai, bet ir žmonių sveikatai“, – sako Harvardo aplinkos sveikatos mokslininkas Matthew Smithas.

Tad bites apsauganti vakcina apsaugos ir žmones.

Apdulkinimo krizės tyrimas paskelbtas žurnale „Environmental Health Perspectives“.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.