Laivą sukūrėme visai ne mes: pirmosios kelionės jūromis vyko anksčiau nei manyta

Nėra abejonių, kad daugelis senovės civilizacijų turėjo gerų navigacinių ir buriavimo įgūdžių. Senovės civilizacijos, suvokusios prekybos naudą, nutiesė kelis jūrų kelius ir prekiavo tokiomis prekėmis kaip prieskoniais, auksu, šilku ir daugeliu kitų prekių. Yra archeologinių įrodymų, kad per vandenynus plaukiojo nuostabūs senoviniai laivai, ir kad bebaimiai tyrinėtojai žengė į dar nepažintas teritorijas.

 Mokslininkai, išnagrinėję daugybę artefaktų ir akmeninių įrankių, kuriuos galima rasti tik Viduržemio jūros salose, teigia, kad pirmaisiais jūrininkais, gyvenusiais prieš 400 000–40 000 metų, buvo neandertaliečiai.<br>123rf nuotr.
 Mokslininkai, išnagrinėję daugybę artefaktų ir akmeninių įrankių, kuriuos galima rasti tik Viduržemio jūros salose, teigia, kad pirmaisiais jūrininkais, gyvenusiais prieš 400 000–40 000 metų, buvo neandertaliečiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 9:44 AM

Tačiau laivą sukūrė visai ne šiuolaikiniai žmonės. Mokslininkai, išnagrinėję daugybę artefaktų ir akmeninių įrankių, kuriuos galima rasti tik Viduržemio jūros salose, teigia, kad pirmaisiais jūrininkais, gyvenusiais prieš 400 000–40 000 metų, buvo neandertaliečiai.

Viduriniojo paleolito artefaktai iš pietinių Jonijos salų rodo, kad žmonės ten gyveno jau prieš 110 000 m., o batimetrija, jūros lygio svyravimai ir vėlyvojo kvartero geologija rodo, kad Kefalonija ir Zakintas tuo metu buvo salos, apsuptos vandens. Todėl žmonių buvimas šiose salose leidžia manyti, kad tarp salų vyko jūrinės kelionės.

Neandertaliečiai buvo pirmieji jūrininkai – ir tikėtina, kad jie pradėjo savo keliones prieš 110 000–35 000 metų. Pakrančių išsidėstymas sudarė idealias sąlygas jūriniams gebėjimams vystytis, o tai skatino plaukiojimą laivais, teigia tyrėjų komanda.

Zakinto, Lefkados ir Kefalonijos salose, esančiose prie žemyninės Graikijos dalies, archeologai aptiko Mustjė kultūros įrankių. Mustjė kultūros įrankių technologijai, kuri dažniau siejama su neandertaliečiais, susiformuoti prireikė nuo 300 000 iki 27 000 metų. Kirviai, kapoklės, gremžtukai, peiliai ir ietigaliai buvo įprasti Mustjė kultūros įrankių rinkinių elementai.

Kaip šie neandertaliečių įrankiai pateko į Graikijos salas? Pasak Paulo Pettitto iš Šefildo universiteto Anglijoje, ganėtinai realu, kad neandertaliečiai galėjo nuplaukti taip toli – tačiau nepaaiškina, kodėl panašių įrankių rasta Kretos saloje. Mažai tikėtina, kad neandertaliečiai pasiekė salą be laivo, ypač turint omenyje, kad plaukikai nebūtų iš anksto žinoję, jog Kretos sala yra atrasta, nes tam reikėtų nuplaukti keturiasdešimt kilometrų.

Pagrindinis tyrimo autorius George Ferentinosas ir jo komanda teigia, kad šie priešistoriniai artefaktai yra įrodymas, jog neandertaliečiai gebėjimą konstruoti ir plaukioti laivais išvystė anksčiau nei šiuolaikiniai žmonės. Mokslininkų teigimu, aptikti akmeniniai įrankiai datuojami maždaug prieš 100 000 metų. Tai reikštų, kad prieš 100 000 metų – arba 50 000 metų anksčiau, nei šiuolaikiniai žmonės pradėjo užsiimti jūrine veikla – neandertaliečiai jau plaukiojo po Viduržemio jūrą.

Kai kurie tyrėjai teigia, kad žmonės laivais plaukioja jau milijoną metų. Šią hipotezę patvirtina Indonezijos Floreso saloje aptikti tokio senumo akmeniniai įrankiai.

Deja, archeologai negali pateikti papildomų įrodymų, nes bet kokios neandertaliečių naudotos valtys būtų buvusios pagamintos iš medžio, kuris jau seniai būtų suiręs.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Journal of Archaeological Science“.

Parengta pagal „The Archeologist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.