Internete bandoma kelti paniką – esą radiacinis fonas Lietuvoje smarkiai padidėjo Specialistai paaiškino tikrąją padėtį

Šios savaitės pradžioje socialiniame tinkle „Facebook“ ėmė plisti informacija, kad Tauragėje gamtinis radiacinis fonas neva siekia 3,54 mikrosiverto per valandą – tačiau Lietuvos Radiacinės Saugos centro (RSC) specialistai įspėja šiais duomenimis nepasitikėti.

Šios savaitės pradžioje socialiniame tinkle „Facebook“ ėmė plisti informacija, kad Tauragėje gamtinis radiacinis fonas neva siekia 3,54 mikrosiverto per valandą – tačiau Lietuvos Radiacinės Saugos centro (RSC) specialistai įspėja šiais duomenimis nepasitikėti.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Šios savaitės pradžioje socialiniame tinkle „Facebook“ ėmė plisti informacija, kad Tauragėje gamtinis radiacinis fonas neva siekia 3,54 mikrosiverto per valandą – tačiau Lietuvos Radiacinės Saugos centro (RSC) specialistai įspėja šiais duomenimis nepasitikėti.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-23 12:57, atnaujinta 2023-05-23 13:31

Visuomenininkas Šarūnas Jasiukevičius, geriau žinomas „Praeities žvalgo“ slapyvardžiu, savo „Facebook“ paskyroje rašė: „Įprastas gamtinis radiacijos fonas Lietuvoje yra nuo 0,05 iki 0,15 mikrosiverto per valandą. Vidutiniškas natūralus laikomas 0.1. Maksimali leistina sanitarinė riba 0,3 mikrosiverto per valandą. Šiandien gavau duomenis iš Tauragės. Kažkoks žmogus, neaiškios kilmės prietaisu, neva tai matuoja radiaciją ir platina paniką feisbukuose. Užfiksuota 3.54, kas yra 35 kartus daugiau, nei įprastas fonas.“

Š.Jasiukevičiaus socialinių tinklo įraše teigė, kad „vienas neaiškus prietaisas greičiausiai gali rodyti ir netiksliai“, ir kad tai gali būti provokacija.

Pasak laikinai RSC direktoriaus pareigas einančios direktoriaus pavaduotojos Ramunės Marijos Stasiūnaitienės, informacija apie padidėjusį radiacinį foną Lietuvoje pradėjo sklisti jau nuo praeitos savaitės pradžios, tačiau jokių tai patvirtinančių duomenų nėra.

„Visos stotys veikia ir mes informaciją apie radiacinį foną gauname kas 10 minučių. Tikrai noriu užtikrinti ir kartu nuraminti visus Lietuvos gyventojus, kad radiacinis fonas Lietuvoje yra nepadidėjęs. Jeigu dar yra nepasitikėjimas valstybės institucijų teikiama informacija – t. y. Radiacinės saugos centro teikiama informacija – gyventojai mūsų tinklalapyje gali patys pasitikrinti nuolat atnaujinamą radiacinį foną Lietuvoje“ , – teigė RSC direktoriaus pavaduotoja.

Daugeliui nerimą kelia ir faktas, kad neveikia ankstyvojo radiacinio pavojaus perspėjimo sistema (RADIS). R.M.Stasiūnaitienės teigimu, Europos Komisijos tiklalalapis, kuriame yra skelbiami ankstyvojo radiacinio pavojaus perspėjimo duomenys kitose šalyse, stringa dėl per didelio lankytojų srauto.

„Informacija apie padidėjusį radiacinį foną pasklido per visą Europą, buvo aiškinama, kad ir Lenkijoje yra padidėjęs radiacinis fonas, ir kad slenka radioaktyvusis debesis link Europos, o tai sukėlė žmonių nuogąstavimus ir jie visi stengiasi prisijungti prie Europos Komisijos valdomos ankstyvojo perspėjimo sistemos, kur gali pamatyti, koks iš tikrųjų yra Europos radiacinis fonas“, – aiškino ji.

Radiacijos saugos centro direktoriaus pavaduotoja primena, kad Lietuvos gyventojai RSC tinklalapyje patys nuolat gali stebėti radiacinį foną. Jei tinklapis apsilankymo metu neveikia – nederėtų pergyventi, tai greičiausiai reiškia, kad tuo metu prie tinklalapio jungiasi didelis lankytojų srautas ir sistema stringa. Tokiu atveju rekomenduojama apsilankyti kiek vėliau.

Radiacinį foną Lietuvoje matuoja RADIS sistema, kurią sudaro nuolat veikiančios 48 jonizuojančiosios spinduliuotės lygio aplinkoje matavimo stotys (44 jonizuojančiosios spinduliuotės (radiacijos) lygio matavimo aplinkos ore stotys ir 4 Neries bei Nemuno vandenyse įrengtos matavimo stotys), išdėstytos visoje Lietuvos teritorijoje.

RSC primena, kad radiacinis fonas nėra pastovus, jis nuolatos svyruoja. Jo svyravimus gali lemti ir krituliai, nes radono dujos išsiskiria iš dirvožemio, kai dirvožemio kapiliarus užpildo kritulių vanduo, todėl pradėjus lyti, gali padidėti jonizuojančiosios spinduliuotės (radiacijos) lygis.

Lrytas.lt primena, kad neseniai Rusija bandė paskleisti dezinformaciją, esą į Vakarų Europą keliauja radioaktyvus debesis, atsiradęs iš sunaikintų ukrainai perduotų nusodrinto urano sviedinių. Ši dezinformacijos kampanija absurdiška vien jau tuo, kad net ir sunaikinus nusidrinto urano sviedinius, neįmanoma, kad dėl to kokiu nors būdu susidarytų radioaktyviųjų dalelių debesis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.