„Microsoft“ teigia, kad naujasis dirbtinis intelektas „turi žmogiškojo mąstymo požymių“

Kai praėjusiais metais „Microsoft“ mokslininkai pradėjo eksperimentuoti su nauja dirbtinio intelekto sistema, jie paprašė jos išspręsti galvosūkį, kurio sprendimui turėjo prireikti intuityvaus fizinio pasaulio supratimo.

 Tyrėjus pribloškė dirbtinio intelekto sistemos atsakymo išradingumas.<br> 123rf iliustr.
 Tyrėjus pribloškė dirbtinio intelekto sistemos atsakymo išradingumas.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-11 11:39

„Turime knygą, devynis kiaušinius, nešiojamąjį kompiuterį, butelį ir vinį, – nurodė jie. – Prašome pasakyti, kaip juos stabiliai sudėti vieną ant kito“.

Tyrėjus pribloškė dirbtinio intelekto sistemos atsakymo išradingumas. „Padėkite kiaušinius ant knygos, – nurodė DI. – Išdėliokite kiaušinius trimis eilėmis, tarp jų palikdami tarpus. Įsitikinkite, kad jų nesudaužėte“.

„Padėkite nešiojamąjį kompiuterį ant kiaušinių taip, kad ekranas būtų nukreiptas žemyn, o klaviatūra – į viršų, – toliau aiškino dirbtinio intelekto sistema. – Nešiojamasis kompiuteris puikiai atitiks knygos ir kiaušinių ribas, o jo plokščias ir standus paviršius taps stabilia platforma kitam sluoksniui“.

Šis gudrus pasiūlymas privertė tyrėjus susimąstyti, ar jie tapo naujos rūšies intelekto liudininkais. Kovą jie paskelbė 155 puslapių mokslinį straipsnį, kuriame teigė, kad ši sistema yra žingsnis link dirbtinio bendrojo intelekto, kuris sutrumpintai reiškia mašiną, galinčią atlikti viską, ką gali atlikti žmogaus smegenys. Tyrimas buvo paskelbtas internetiniame mokslinių tyrimų serveryje.

Paskelbusi tokį drąsų teiginį, „Microsoft“, sukėlė vieną iš aštriausių diskusijų technologijų pasaulyje: ar pramonė kuria kažką panašaus į žmogaus intelektą? Ar kai kurie šviesiausi šios pramonės šakos protai leido pasireikšti savo vaizduotei?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.