Pirmas kartas pasaulyje: į sovietinį reaktorių pakrovė amerikietišką branduolinį kurą

Ukraina pirmą kartą įkrovė „Westinghouse“ branduolinį kurą į vieno iš savo atominės elektrinės blokų reaktorių „ВВЭР-440“ („VVER-440“).

 Ukraina pirmą kartą įkrovė „Westinghouse“ branduolinį kurą į vieno iš savo atominės elektrinės blokų reaktorių „VVER-440“ (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
 Ukraina pirmą kartą įkrovė „Westinghouse“ branduolinį kurą į vieno iš savo atominės elektrinės blokų reaktorių „VVER-440“ (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2023, 12:58 PM

Pasak „Interfax-Ukraina“ korespondento, kuro pakrovime dalyvavo Ukrainos energetikos ministras Germanas Gluščenka, „Enerhoatom“ prezidentas Petro Kotinas, „Westinghouse“ prezidentas Patrickas Fragmanas ir Švedijos ambasadorius Ukrainoje Martinas Obergas.

Taigi, nuo šios dienos „Enerhoatom“ tapo pirmąja pasaulyje elektros energijos gamybos įmone, eksploatuojančia sovietinės konstrukcijos reaktorius, įgyvendinusia branduolinio kuro diversifikavimo projektą reaktoriams „ВВЭР-1000“ ir „ВВЭР-440“.

„Enerhoatom“ prezidentas priminė, kad iš pradžių buvo planuota, jog projektas pradės eksploatuoti „Westinghouse“ kurą 2025 m. – tačiau prasidėjus plataus masto Rusijos agresijai, pavyko gerokai sutrumpinti šio kuro gamybos Švedijoje terminus.

„Faktiškai atsisakę rusiško branduolinio kuro, neturėjome šviežios partijos šiems blokams“, – pabrėžė „Enerhoatom“ vadovas.

Pasak jo, kol kas amerikietiškas kuras veiks reaktoriaus aktyviojoje zonoje kartu su rusišku kuru, vėliau jį visiškai pakeičiant.

Savo ruožtu Energetikos ministerijos vadovas pažymėjo, kad šis svarbus įvykis turėtų galutinai panaikinti visas Europos šalių atsargumo priemones atsisakyti rusiško branduolinio kuro.

Kaip pranešama, šiuo metu Europoje veikia 17 „ВВЭР-440“ blokų, kurie iki šiol neturėjo alternatyvos rusiškam kurui.

Parengta pagal „“Interfax-Ukraina“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.