Mokslininkai pyksta dėl pateiktų „ateivių kūnų“

Rugsėjo 12 d., antradienį, Meksikos kongrese buvo pristatyti „ateivių kūnai“. Tačiau ar už šio keisto įvykio slypi koks nors tikras mokslas?

 Rugsėjo 12 d., antradienį, Meksikos kongrese buvo pristatyti „ateivių kūnai“.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Rugsėjo 12 d., antradienį, Meksikos kongrese buvo pristatyti „ateivių kūnai“.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 „Niekada nesakėme, kad jie yra nežemiškos kilmės“, – sakė J. Maussanas ir pridūrė, kad kūnų viduje buvo rasta implantų, pagamintų iš osmio ir kadmio elementų, t. y. „technologijos, kuri prieš 1000 metų nebuvo žinoma“.<br> AFP / Scanix nuotr.
 „Niekada nesakėme, kad jie yra nežemiškos kilmės“, – sakė J. Maussanas ir pridūrė, kad kūnų viduje buvo rasta implantų, pagamintų iš osmio ir kadmio elementų, t. y. „technologijos, kuri prieš 1000 metų nebuvo žinoma“.<br> AFP / Scanix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 18, 2023, 9:29 AM, atnaujinta Oct 12, 2023, 12:18 PM

Mokslininkų smerkia šią istoriją ir tvirtina, kad kūnai tikrai nėra ateivių, rašo „Live Science“.

Meksikos kongrese vyko klausymas dėl neatpažintų oro reiškinių (angl. unidentified aerial phenomena, UAP) – tai terminas, kuris šiais laikais vartojamas apibūdinti NSO. Pastaruosius dvejus metus JAV Kongresas taip pat svarstė UAP klausimus.

Pristatymo metu meksikiečių žurnalistas Jaime Maussanas ir karo gydytojas José de Jesús Zalce Benítezas Meksikos kongresui pristatė du kūnus – kurie, atrodo, yra ne aukštesni nei 1 metro ūgio, liesi, pilkšva oda ir didelėmis galvomis – sudėtus į karstus panašiose dėžėse. Jie teigė, kad DNR tyrimai atskleidė, jog šių tripirščių būtybių palaikai nėra žmonių palaikai, ir kad jų pilvuose yra kiaušinių, kurie galimai naudojami dauginimuisi. Duetas taip pat nurodė, kad kūnai atkeliavo iš Peru ir kad datavimas radioaktyviąja anglimi rodo, jog jiems daugiau nei 1000 metų, pranešė Nacionalinis visuomeninis Meksikos radijas.

Tie patys kūnai buvo patekę į laikraščių antraštes 2017 ir 2018 m., primena J. Maussanas. Tuo metu mokslininkai pasmerkė tuos kūnus kaip sudarytus iš žmogaus kūno dalių. Bet J. Maussanas sako, kad nuo to laiko atlikus daugiau tyrimų paaiškėjo, jog kūnai nėra žmogaus. Jis taip pat pabrėžė, kad nesako, jog šie kūnai būtinai yra ateivių – tiesiog kad jie nėra žmonių.

„Niekada nesakėme, kad jie yra nežemiškos kilmės“, – sakė J. Maussanas ir pridūrė, kad kūnų viduje buvo rasta implantų, pagamintų iš osmio ir kadmio elementų, t. y. „technologijos, kuri prieš 1000 metų nebuvo žinoma“. Su de Jesúsu Zalce Benítezu spaudos konferencijos metu portalui „Live Science“ susisiekti nepavyko.

Mokslininkai kritikuoja tokius teiginius

„Norėčiau pasakyti, kad visa tai yra visiška nesąmonė, – sako Meksiko autonominio universiteto direktorius Rafaelis Bojalil-Parra. – Tai, kad mūsų Kongresas suteikia auditoriją šiam apsiskelbusiam ufologui, atspindi antimokslines nuotaikas, kurios šiandien vyrauja mūsų šalyje“.

Kai kuriose žiniasklaidos priemonėse pasirodė pranešimų, kad Meksiko autonominiame universitete buvo atliekami kūnų tyrimai. Tačiau R. Bojalil-Parra teigia, kad universitete DNR tyrimai nebuvo atliekami – ir nors 2017 m. buvo atliktas anglies-14 tyrimas, komercinė sutartis neleidžia universitetui atskleisti rezultatų.

Reikšminga tai, kad jei kūnai buvo ateivių, tuomet anglies-14 datavimas būtų nenaudingas. „Datavimas radioaktyviąja anglimi pagrįstas anglies-14 atomais, kurie susidaro, kai Saulės spinduliuotė patenka į viršutinius Žemės atmosferos sluoksnius, – aiškina Radfordo universiteto Virdžinijoje antropologijos docentas Davidas Andersonas, daug rašantis apie pseudoarcheologiją. – Kad galėtume nustatyti nežemiškų būtybių radiokarbonines datas, turėtume žinoti, koks buvo anglies-14 susidarymo greitis jų, o ne mūsų gimtojoje planetoje“.

Kiti mokslininkai taip pat pasmerkė šiuos teiginius. „Liūdna matyti, kad į internetą grįžta tvirtai paneigti J. Maussano teiginiai“, – sako Vakarų universiteto Ontarijuje antropologijos katedros vedėjas Andrew Nelsonas. Kūnai „buvo paneigti remiantis anatomijos duomenimis“, o tyrimas parodė, kad kai kurie kūnai „yra žmonių mumijos, kuriomis buvo sąmoningai manipuliuojama, kad jos atrodytų kaip ateivių“, nurodo jis. Pavyzdžiui, „ateivių“ pėdos galėjo būti sukurtos deformavus žmogaus mumijos pėdą.

„Galėjo būti nupjauta pėdos oda ir minkštieji audiniai už kojų pirštų, taip gaunant pėdą su itin ilgais pirštais“, – dar 2017 m. atliktoje analizėje rašė stuburinių paleontologas iš Kajetano Heredijos universiteto ir Gamtos istorijos muziejaus Limoje Rodolfas Salas-Gismondis.

A.Nelsonas sako, kad „nors J. Maussanas teigia turintis kompiuterinės tomografijos, anglies-14 ir DNR įrodymų, jis nepateikė nieko tokio mokslininkų bendruomenės peržiūrai“. Jis taip pat priduria, kad jei šie palaikai iš tiesų yra 1000 metų senumo ir iš Peru, kyla klausimų, ar jie buvo pagrobti ir kaip jie buvo išgabenti iš šalies.

Dar vienas mokslininkas pastebi, kad jei palaikai yra žmonių, su pretenzijomis susijusiems asmenims turėtų būti taikomos teisinės pasekmės. Jie „turėtų būti suimti ir teisiami pagal visus įstatymus, kurie gali būti taikomi už žmogaus palaikų išnaudojimą ar išniekinimą“, – sako JAV Centrinio Konektikuto valstijos universiteto archeologijos profesorius Kenas Federas.

Klausymas Meksikoje iš dalies įvyko todėl, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose vykusiame kongrese buvo surengti didelio atgarsio sulaukę klausymai dėl NSO, pažymi Majamio universiteto antropologijos docentas Jebas Cardas. Nors „JAV Kapitolijuje dar niekas neiškėlė ateivių kūnų“, JAV Kongrese buvę kariuomenės pareigūnai liudijo, kad Amerikos vyriausybė turi biologinių ateivių palaikų, pastebėjo mokslininkas.

Augantis sąmokslo teorijų populiarumas padeda paaiškinti, kodėl atsiranda tokie dalykai, sako J.Cardas. „Paprasta tikrovė yra ta, kad dabar pelninga – perkeltine ir tiesiogine prasme – prakišinėti pasakojimus apie tai, kad „elitas“ primeta savo valią platesniems žmonių sluoksniams klastingomis, konspiracinėmis, o kartais ir antgamtinėmis priemonėmis“.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.