Geros žinios: šis gyvūnas visgi neišnyko

Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija (IUCN) buvo paskelbusi, kad ši antilopių rūšis laukinėje gamtoje yra išnykusi – tačiau dabar jos statusas pasikeitė į nykstančios rūšies. Įvairioms gyvūnų rūšims apsaugoti paprastai taikomi du metodai: arba gyvūnas prižiūrimas ne savo natūralioje aplinkoje, arba gyvūnas prižiūrimas savo gimtojoje ar jį supančioje buveinėje. Šios rūšies statusas pasikeitė tiesiogiai dėl abiejų šių rūšių išsaugojimo metodų.

Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija (IUCN) buvo paskelbusi, kad ši antilopių rūšis yra išnykusi laukinėje gamtoje, o dabar jos statusas pasikeitė į nykstančios rūšies.<br>„Marwell“ zoologijos sodo nuotr.
Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija (IUCN) buvo paskelbusi, kad ši antilopių rūšis yra išnykusi laukinėje gamtoje, o dabar jos statusas pasikeitė į nykstančios rūšies.<br>„Marwell“ zoologijos sodo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2023, 9:03 AM, atnaujinta Dec 19, 2023, 9:04 AM

Kardaragis oriksas yra didelė antilopė, prisitaikiusi gyventi dykumoje. Ši rūšis turi įmantrius ragus, išlenktus kaip kardas, dėl to ir gavo tokį pavadinimą. Anksčiau šios antilopės buvo paplitusios didžiojoje Šiaurės Afrikos dalyje, tačiau dėl užsitęsusių sausrų ir medžioklės dėl ragų bei mėsos devintajame dešimtmetyje jų populiacija sumažėjo. 2000 m. ši rūšis buvo paskelbta išnykusia laukinėje gamtoje, ir nuo to laiko pasaulyje egzistavo tik nelaisvėje laikomų antilopių grupėse.

1985 m. buvo pradėtas ambicingas populiacijos atkūrimo projektas. Vykdant projektą buvo imtasi nuodugnaus tyrimo bandant išsiaiškinti, ar ateityje galėtų būti sėkmingai įgyvendinta reintrodukcijos programa. 2009 m. ir 2013 m. buvo atlikti tyrimai, kurie parodė tinkamas teritorijas reintrodukcijai: būtent Čado Ouadi Rimé-Ouadi Achim draustinį.

„Kardaragio orikso sugrįžimas yra ilgalaikių pastangų išsaugoti rūšį rezultatas – po nuodugnaus ir kruopštaus pasirengimo, kurį rėmė ir remia Abu Dabio aplinkos agentūra, – sakė Londono zoologijos draugijos vyresnysis biologas Timas Wacheris. – Visoms Sacharos antilopių rūšims gresia didelė grėsmė, tačiau šis projektas įrodo, kad, turėdami tinkamą valią ir išteklius, galime užtikrinti jų ateitį.“

2016 m. į laukinę gamtą Čade, saugomoje aptvertoje teritorijoje, buvo sugrąžintas 21 kardaragis oriksas, kiekvienam gyvūnui buvo pritvirtinta palydovinė GPS apykaklė, kad ekspertai galėtų juos sekti. Komanda labai apsidžiaugė, kai praėjus maždaug šešiems mėnesiams po paleidimo į laisvę laukinėje gamtoje gimė pirmasis per daugiau nei 30 metų kardaragio orikso jauniklis. Po metų, 2017 m. sausį, į tą pačią teritoriją buvo paleista dar 14 oriksų.

Projekto tikslas visuomet buvo sukurti sveiką, savarankišką populiaciją. Nuo oriksų paleidimo atgal į Čadą laukinėje gamtoje gimė 510 jauniklių.

„Kardaragio orikso statuso pakeitimas iš išnykusio laukinėje gamtoje į nykstantį liudija bendrų gamtosaugos veiksmų galią ir suteikia viltį, kad galime iš tikrųjų pakeisti situaciją ir atkurti gamtą, – sakė „Marwell Wildlife“ gamtosaugos mokslo vadovė, dr. Tania Gilbert.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.