Ar išdrįstumėte išbandyti? Vietoje prieskonių siūlo naudoti skruzdėles

Skruzdėlės nuo seno yra maisto šaltinis visame pasaulyje, o kiekviena jų rūšis turi savitą skonį. Mokslininkai ištyrė šias valgomąsias skruzdes, norėdami išsiaiškinti, iš kur kyla jų gardūs skoniai ir kvapai – ir atkreipė dėmesį į neišnaudotas jų panaudojimo kulinarijoje galimybes šalyse, kurios istoriškai vengė įtraukti vabzdžius į valgiaraštį.

Juodosios skruzdėlės, kuriose gausu skruzdžių rūgšties – junginio, kurį jos išskiria iš nuodų liaukų, – gali suteikti rūgštų prieskonį.<br> Changqi Liu nuotr.
Juodosios skruzdėlės, kuriose gausu skruzdžių rūgšties – junginio, kurį jos išskiria iš nuodų liaukų, – gali suteikti rūgštų prieskonį.<br> Changqi Liu nuotr.
Norite išgauti mėsišką, riebų ant griliaus kepamų mėsainių ir dešrelių aromatą? Atta mexicana skruzdėlės tai gali užtikrinti dėl jų mažuose segmentuotuose kūneliuose esančių aldehidų ir pirazino, kurie atitinka susidarančius kepant mėsą ir duoną.<br> Changqi Liu nuotr.
Norite išgauti mėsišką, riebų ant griliaus kepamų mėsainių ir dešrelių aromatą? Atta mexicana skruzdėlės tai gali užtikrinti dėl jų mažuose segmentuotuose kūneliuose esančių aldehidų ir pirazino, kurie atitinka susidarančius kepant mėsą ir duoną.<br> Changqi Liu nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-03-21 08:14, atnaujinta 2024-03-21 08:16

Reikia rūgštaus acto prieskonio? Juodosios skruzdėlės, kuriose gausu skruzdžių rūgšties – junginio, kurį jos išskiria iš nuodų liaukų – gali jį suteikti. Dėl to virėjai galėtų pakeisti actą ir citrinų sultis, be to, tai galėtų būti tvaresnis tokio skonio šaltinis.

Norite išgauti mėsišką, riebų ant grilio kepamų mėsainių ir dešrelių aromatą? Atta mexicana skruzdėlės tai gali užtikrinti dėl jų mažuose segmentuotuose kūneliuose esančių aldehidų ir pirazino, kurie atitinka susidarančius kepant mėsą ir duoną. Tai galėtų pagerinti mėsos alternatyvas, atkartojant tikros mėsos skonį.

Mokslininkai tikisi, kad geresnis valgomųjų skruzdėlių skonio potencialo supratimas ne tik suteiks naujų kulinarinių galimybių, susijusių su maisto skoniu ir tekstūra, bet ir padės į maistą įtraukti daugiau maistinių medžiagų.

„Nenoriu, kad valgydami šiuos vabzdžius žmonės jaustųsi lyg kažką vietoje to paaukojantys. Noriu parodyti, kad jie iš tikrųjų gali būti labai skanūs, o kartu maistingi ir naudingi aplinkai“, – sako maisto mokslo docentas Changqi Liu.

Mokslininkams pavyko atskirti skruzdžių rūšių skonį ir aromatą, nustatant mėginiuose esančius lakiuosius junginius naudojant dujų chromatografiją ir masių spektrometriją. Tada jie gautus kvapus sulygino panaudodami olfaktometrą – prietaisą, kuris leidžia mokslininkams perduoti žmogui tam tikrus kvapų kiekius.

Nors sodrūs ir įvairūs valgomųjų skruzdėlių skonio ypatumai gali turėti daug potencialo virtuvėje ir ateities kartoms, jie tiks ne visiems. Dažnas alergenas žmonėms, netoleruojantiems vėžiagyvių ir moliuskų, yra raumenų baltymas tropomiozinas, kurio yra daugelyje bestuburių. Be to, kadangi vabzdžių auginimas maistui dideliu mastu dar naujas dalykas, tai gali būti brangi alternatyva – net jei tai gali būti tvaresnis sprendimas ilgesniu laikotarpiu.

Tyrimas pristatytas Amerikos chemikų draugijos susitikime „ACS Spring 2024“.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: narystės ES 20-mečio proga sveikinimai iš U. von der Leyen