Smegenų gaminama elektra gydys paralyžių ir epilepsiją

Žmogaus smegenų galios yra neribotos ir vis dar lieka didele paslaptimi pasaulio mokslininkams. Tačiau keliems JAV inžinieriams, smegenys tapo puikiu energijos resursu elektrai gaminti. Įdomu, kaip apmokestintų A.Kubilius savo atominio dydžio smegenų gaminamos elektros energiją? Priešingai nei naujoji AE Lietuvoje, šis mokslinis projektas yra rimtas, svarbus, pagrįstas, apskaičiuotas ir vystoma koncepcija turi labai aiškią, sveiką bei praktinę naudą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 1, 2012, 4:46 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:33 PM

Inžinieriai sukūrė mažą kuro-ląstelės prototipą, kuris gamina elektros energiją, naudodamas natūralias kūno cukraus atsargas. Pagrindinis ląstelės uždavinys - aprūpinti elektra smegenų implantus, padedančius gydyti epilepsiją, Parkinsono ligą bei paralyžių. Šiuo metu tokius implantus energija aprūpina paprasti „lithium-ion“ elementai, kuriuos reikia reguliariai keisti. Keitimas įmanomas tik darant operaciją, bet dažnas operavimas labai kenkia smegenims.

Vyriausias tyrėjas Rahul Sarpeshkar kuro-ląstelę sukūrė naudodamas platinos katalizatorių viename ląstelės gale, o kitame - anglies nano-vamzdelius. Visa tai uždėta ant silikoninio lusto, kuris įgalina prijungimą prie elektronikos.

Veikimas: kai gliukozė pereina per platiną, elektronai ir vandenilio jonai „apnuoginami“ dėl oksidacijos. Kitame ląstelės gale oras susimaišo su vandeniliu ir tampa vandeniu, kai susiduria su anglies nano-vamzdelių sluoksniu. Ląstelė pagamina 180 mikrovatų energijos, o tai yra pakankamas kiekis smegenų implantui aktyvuoti. Pastarasis, gavęs energijos, siunčia signalą ir stimuliuoja sutrikusias smegenų dalis.

Šis projektas dar nėra išbandytas su gyvomis smegenimis, bet tai yra didelis ir reikšmingas žingsnis implantų technologijose. O kol jos pasieks realius pacientus ir bus efektyvios, Lietuva bus arba susprogdinta, arba skaičiuos (tikėkimės, litus, o ne Eurus) 5 minutes veikusio ir jau šiandien seno reaktoriaus uždarymo kaštus!

www.itnaujienos.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.