Jonavos rajono savivaldybė kyla į „debesis“

Jonavos rajono savivaldybė tapo pirmąja Lietuvos savivaldos įstaiga, kuri savo informacinių technologijų (IT) ūkį pradėjo kelti į „debesį“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 4, 2012, 11:50 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 11:17 AM

Savivaldybei nebereiks įsigyti naujų serverių, specialiai jiems įrengti patalpų, rūpintis programinės įrangos licencijomis. Tikimasi, kad taip bus sutaupyta iki 27 proc. savivaldybės išlaidų kompiuterijos paslaugoms.

Nuo šiol dalimi IT resursų savivaldybė naudojasi kaip paslauga (angl. „Infrastructure as a Service“), paremta debesų kompiuterijos technologijomis.Tai leis gerinti savivaldos darbą, efektyviau aptarnauti gyventojus bei taupyti išlaidas, skirtas IT.

„Turime užtikrinti, kad paslaugos gyventojams ir verslininkams būtų teikiamos stabiliai ir kuo sklandžiau. Debesų kompiuterijos paslaugos garantuos ne tik tai, bet ir padės gerokai – beveik trečdaliu – „apkarpyti“ lėšas, kurias kitu atveju būtume skyrę atnaujinti IT ūkį“, – teigia Audrius Šulga, Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Apskaičiuota, kad naudodamasi debesų kompiuterijos paslaugomis Jonavos rajono savivaldybė per trejus metus skirs 105 tūkst. litų ir sutaupys 27 proc. išlaidų, kurias ji būtų skyrusi investicijoms į nuosavus serverius, specialių jiems patalpų įrengimą, programinę įrangą bei jų priežiūrą. Be to, tai leis išspręsti kvalifikuotų IT specialistų, kurių rajone trūksta, problemą.

„Kol kas debesų kompiuterijos paslaugos Lietuvoje yra populiaresnės tarp verslo atstovų, bet vis labiau įsitvirtina ir viešajame sektoriuje. Šie sprendimai savivaldybėms gali padėti sklandžiai valdyti kasdienio darbo procesus ir didelius jų kaupiamų duomenų kiekius“, – sako Dalius Butkus, įmonės „Blue Bridge“, teikiančios debesų kompiuterijos paslaugas Jonavos savivaldybei, direktorius.

Per ateinančius 3-4 metus Jonavos rajono savivaldybė planuoja visą savo IT infrastruktūrą perkelti į „debesį“. Taip pat svarstoma galimybė savivaldybėje įdiegti virtualias darbo vietas, kuomet darbuotojai prie jiems darbui reikalingų duomenų galėtų prisijungti naudodamiesi sau patogiu įrankiu,pavyzdžiui, išmaniuoju telefonu, iš bet kurios vietos, kur tik yra interneto ryšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą