Nuostabų įtaisą kurčnebyliams sukūrę ukrainiečiai laimėjo „Microsoft“ taurę

Klausos sutrikimų turintys žmonės ir kurčnebyliai netrukus galės prabilti. Tiesa, kompiuterio balsu. Revoliucinę technologiją sukūrę ir ją pasaulinėje jaunųjų programuotojų olimpiadoje pristatę ukrainiečiai tapo „Imagine“ taurės nugalėtojais. Šį turnyrą jau dešimt metų rengia korporacija „Microsoft“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 10, 2012, 10:18 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 6:36 AM

Komanda iš Kijevo, atrankos turnyruose įveikusi tūkstančius varžovų visame pasaulyje, šią savaitę Sidnėjuje parodė savo projektą „Enable Talk“, kurį būtų galima išversti taip - „Suteikiantis kalbą“. Jaunųjų kompiuterių meistrų kvartetas sužavėjo ne tik vertinimo komisiją, sudarytą iš patyrusių „Microsoft“ programuotojų bei vadybininkų, bet ir varžovų ekipas iš penkių žemynų, 85 valstybių.

„Šis amžius – tai technologijų ir komunikacijos amžius. Tačiau daugiau nei keturiasdešimt milijonų žmonių Žemėje kenčia nuo klausos ir kalbos sutrikimų. Norėdami bendrauti jie naudoja gestų kalbą, bet ją supranta nedaugelis. Mūsų programa padės tai pakeisti“, - pareiškė komandos „Quadsquad“ lyderis Antonas Posternikovas.

Ukrainiečių išradimo esmė – panaši į kai kurias kitas „Imagine Cup“ turnyre pristatytas inovacijas: padėti žmonėms įveikti negalią, su sveikata susijusius sunkumus ir kitas aktualias visuomenės problemas. Šiuo atveju – sugriauti barjerą tarp gestų kalbą naudojančiųjų ir jos nesuprantančiųjų. Kaip tai padaryti? Vaikinai iš Kijevo siūlo tokį sprendimą: naudojant išmanųjį telefoną ir specialias pirštines.

Jas mūvintis asmuo gestikuliuoja, o jo judesius „gaudo“ ir į telefoną „ženklus“ transliuoja pirštinėse įmontuoti jutikliai. Studentai į jas dar įmontavo kompasą, giroskopą ir akcelerometrą, kad būtų kuo tiksliau nustatoma pirštinių vieta bei padėtis erdvėje. Apdorotas pirminis signalas „Bluetooth“ ryšiu siunčiamas į telefoną, kuris ženklus atpažįsta ir generuoja tekstą, kuris iškart paverčiamas garsu per sistemą „Microsoft Seech API“ ir „Bing API“.

Naudodami pirštines ir telefoną, vaikinai Sidnėjaus suvažiavimų rūmų scenose ne kartą pademonstravo, kaip veikia jų išradimas: vienas jų „prabildavo“ gestų kalba, o jo kolegos laikomas telefonas imdavo kalbėti. Tiesa, roboto balsu, bet pakankamai aiškiai. Sėkmės įkvėpti ukrainiečiai jau ieško investuotojo ir tikisi kitais metais pradėti prekiauti savo įrengimais.

Antroji vieta programinės įrangos kategorijoje atiteko japonams, pasiūliusiems netradicinius elektros taupymo sprendimus buityje ir pramonėje, o trečioji – portugalams, sukūrusiems išmanųjį prekių karutį, kuris nevaldomas gali sekioti neįgalų žmogų vežimėlyje. Manoma, kad šis sprendimas palengvins tokių asmenų galimybes apsipirkti ir savarankiškai keliauti.

Jubiliejinis „Imagine Cup“ turnyras šįmet pasižymėjo elegantiškų ir netgi revoliucinių technologijos idėjų kiekiais. Tarp daugiau nei pusantro tūkstančio dalyvių varžėsi ir lietuvių komanda „Level Up“. Ką mūsiškiai pristatė ir kaip jiems sekėsi – kituose reportažuose iš Australijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.