Nauji „Nokia“ modeliai numušė įmonės akcijų vertę (papildyta)

Visame pasaulyje pristatydama naujus telefonus su „Windows 8“ operacine sistema „Lumia 920“ ir „Lumia 820“, suomių mobiliųjų telefonų gamintoja tikėjosi išsikovoti vis labiau prarandamą rinkos dalį, tačiau biržų indeksai rodo ką kitą – po naujų telefonų pristatymo bendrovės akcijos krito 15 proc.

„Lumia 920“ telefonas.<br>„Reuters“
„Lumia 920“ telefonas.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Sep 6, 2012, 1:51 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:19 PM

Nors telefonus kritikai įvertino neblogai – buvo pristatyta šiek tiek malonių naujovių, tokių kaip belaidis įkrovimas padėjus telefoną ant tam skirtos platformos, papildytos realybės žemėlapiai, įspūdinga „Lumia 920“ „PureView“ kamera – akcijos krito žemyn kaip akmuo. Kodėl?

Kai kurie ekspertai dėl šios nesekmės kaltina „Windows 8“ operacinę sistemą, kuri iki šiol yra pilnai neužbaigta ir nekelia vartotojams pasitikėjimo. Nors visi supranta, kad per artimiausius mėnesius „Windows 8“ dar gerokai patobulės, tačiau tai reiškia vis ilgesnį laukimą, kurį dar labiau apkartina „Nokia“ nenoras atskleisti, kada bus pradėta prekiauti naujaisiais telefonais.

Būtent būsimos kainos, prekybos, netgi ryšio tiekėjų slėpimas yra tai, kas labiausiai suerzino akcijų rinkas ir nusmukdė „Nokios“ vertę per 15,9 procento – investuotojai nemėgsta nežinomybės.

Yra ir kitų nesekmės priežasčių. Telefonuose „Lumia“ panaudotas dviejų branduolių procesorius „Snapdragon“, tuo tarpu tiek „Samsung“, tiek „LG“ paskutiniai telefonai jau turi keturių branduolių procesorius. Daug kam taip pat užkliuvo prastas naujų modelių pristatymas, kuris nė iš tolo neprilygo naujų „Apple“ produktų pristatymams.

Dar viena priežastis slypi pačioje „Nokia“ strategijoje. Senesni „Lumia“ modeliai su  „Windows 7“ operacine sistema niekada nebus atnaujinti į „Windows 8“. Jiems bus įdiegta „Windows 7.8“ operacinė sistema, kuri tik atrodys kaip naujieji „Windows“. Mokėti didelės kainos už morališkai pasenusį telefoną nenorės niekas, taigi visa senoji „Lumia“ karta yra pasmerkta užmarščiai. 

Paskutinę vinį į „Nokia“ karstą sukalė būtent „Apple“, nes dabar visi laukia rugsėjo 12 dienos, kai bus pristatytas „iPhone 5“. Nesugebėjus savo pusėn palenkti vartotojų širdžių, „Nokia“ įmonei belieka laukti ir tikėtis, kad „Apple“ magija artimiausiu metu išblės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.