Programinė įranga ūkiuose gelbsti nuo spekuliacijų

Nuo sovietinių laikų likusią tradiciją viską žymėti į žurnalus moderniuose ūkiuose keičia kompiuterinės sistemos. Grūdų supirktuvėse ir ūkiuose įdiegta programinė įranga naikina spekuliacijas ir atleidžia iš darbo nekompetentingus darbuotojus. Dar visai neseniai būdavo galima sukčiauti įrašant netikslų priduotų grūdų kiekį, o kad jų sandėlyje yra kur kas mažiau, neretai paaiškėdavo jau įvykdžius pardavimą biržoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Vosyliūtė

Sep 24, 2012, 12:10 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:13 PM

Jau daugiau nei 20 metų Vakarų šalyse ūkio darbo optimizavimui naudojama speciali programinė įranga. Tiesa, Lietuvoje naujosios technologijos darbo proceso fiksavimą į žurnalus ėmė keisti tik prieš metus.

Visą procesą fiksuojant žurnaluose atlyginimus tekdavo mokėti ir melagingai savo darbų prirašiusiems žmonėms. Taip pat buvo reikalingos didelės patalpos, kuriose būtų laikomi ataskaitiniai žurnalai. Be to, tikslus grūdų kiekis sandėlyje paaiškėdavo tik mėnesio pabaigoje, kuomet būdavo susumuojamos visos ataskaitos.

Užkerta kelią spekuliacijoms 

Kadangi priduodamų grūdų svorį ranka į žurnalą įrašydavo elevatoriaus darbuotojas, būdavo sunku išvengti spekuliacijų. Pavyzdžiui, ūkininkas priduoda 80 t kviečių, darbuotojas įrašo, kad priduota 90 t, o nuspekuliuotą sumą jie pasidalina per pusę. Dabar elevatoriuose įdiegta programinė įranga yra susieta su svarstyklėmis, kurios realiuoju laiku fiksuoja tikrą atvežtų grūdų svorį ir tą informaciją perduoda visiems sistemos naudotojams.

„Mes sujungėme sistemą su svarstyklėmis, o svarstykles - su laboratorijos įranga. Tam tikrais intervalais duomenys nuolat atnaujinami. Esminiai dalykai, dėl kurių būdavo galima apgauti sistemą, išspręsti“, – sako „Agro Smart“ programinę įrangą kuriančios įmonės vadovas Augustas Alešiūnas.  

Sistema taip pat leidžia matyti, kiek ir kokie ūkininkai skolingi, stebėti grūdų kiekio kitimą sandėliuose ir efektyviau planuoti veiklą. Net lankydamiesi užsienio šalyse vadovai gali sekti, kokie sandoriai vykdomi ir ką veikia jų darbuotojai. Sistema be žmogaus - tarsi ratas be automobilio 

Klaidinga būtų sakyti, kad pažangias programas Lietuvos ūkininkai pradėjo naudoti tik prieš metus. Prieš atsirandant Lietuvos ūkiams skirtai sistemai, buvo bandoma naudotis net pačiais geriausiais pasaulyje tokios programinės įrangos pavyzdžiais. Kadangi sistema pagal įvestus duomenis apskaičiuoja, kiek reikia pilti trąšų, kokios reikalingos auginimo sąlygos ir kada kokie darbai turi būti atlikti, kitiems pasaulio kraštams pritaikyta programa dažnai patirdavo fiasko.

Programinę įrangą ūkiams nuomojanti įmonė „Art21“ vos prieš metus baigė rinkti ir sisteminti duomenis. Į ūkio darbo optimizavimui skirtą programą suvesti dvidešimties metų Aleksandro Stulginsio universiteto moksliniai tyrimai, taip pat įvairių su žemės ūkiu susijusių institucijų turimi duomenys.  

„Programinė įranga skirta tiems, kurie dirba ir skaičiuoja savo nuostolius. Kitu atveju būtų reikalingas agronomas. Nes kitaip nei sąnaudų nesužinosi, nei kokį pelną gauni iš konkretaus lauko“, – sako sistemą pats savo ūkyje naudojantis Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas. 

Ūkio procesų valdymo programa pagal įvestus duomenis – dirvos derlingumą, planuojamą auginti kultūrą, lauko dydį ir kitus parametrus, apskaičiuoja ir pasiūlo, kada geriausiai atlikti darbus ir kokios investicijos į trąšas reikalingos. Naudojant sistemą ilgiau pradeda ryškėti ir padarytos klaidos, ekonominiai ūkio rodikliai.

Tokios sistemos nuoma vienam ūkiui metams kainuoja apie 5 tūkst. Lt. Tačiau be atidaus ir atsakingo žmonių darbo sistema taip pat jokių stebuklų nedaro. Jei norima naudotis pažangiausių technologijų teikiamais privalumais, reikia nuolat tiksliai suvesti visus duomenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.