Pirmosios kompiuterinės pelės - medinės ir velniškai brangios

Šiandien sunku įsivaizduoti kompiuterį be pelės, tačiau mažai kas žino, kad pirmosios kompiuterinės pelės anaiptol nebuvo pačios patogiausios. Pirmosios pelytės buvo medinės ir vos tilpdavo į ranką. Negana to, įsigyti bent vieną pelę išgalėjo ne kiekviena įmonė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 8, 2012, 9:09 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:23 AM

Galima sakyti, kad kompiuterinės pelės gyvavimo istorija prasidėjo 1952 metais. Tais metais Kanados karinio jūrų laivyno inžinieriai sukūrė ratuką, montuojamą į kompiuterį. Šį ratuką sukinėjant judesiai buvo atkartojami ekrane. Dabar panašūs pelės pakaitalai naudojami viešose vietose įrengtuose kompiuteriuose. Tačiau šis įrenginys tuomet taip ir nebuvo paleistas į viešą prekybą, juo naudojosi tik kariškiai.

Po 11 metų, 1963-iaisiais, Douglas Engelbartas buvo pramintas šiuolaikinės kompiuterinės pelės tėvu. Jis sukūrė medinę dėžutę su dviem ratukais ant dugno, kuri jau tilpo į delną. Deja, bet kompiuterinės pelės kiekvienas panorėjęs įsigyti negalėjo dar beveik 20 metų.

Iki 1981-ųjų kompiuterinės pelės pamažu įgijo apvalias formas ir pradėjo veikti jutiklinių rutuliukų, kurie buvo įmontuoti pelės dugne, pagalba. Tuomet „Xerox“ pristatė pirmąją pelę, kuri judesius fiksavo LED optinių sensorių dėka ir turėjo specialų kilimėlį. Tai buvo pirmoji pelė, kurią galėjo įsigyti kiekvienas kompiuterio savininkas, ji kainavo nei daug, nei mažai - 75 tūkst. JAV dolerių.

1983 metais į rinką su savo kompiuterine pele atėjo ir „Apple“. Ji vėl sugrąžino jutiklinį rutuliuką, montuojamą įrenginio dugne. Stačiakampio formos pelė nebuvo pati patogiausia ir veikė tik su „Apple Lisa“ kompiuteriu, tačiau jos kaina buvo gerokai kuklesnė – tik 10 tūkst. JAV dolerių.

Iki pat 1991 metų kompiuterinių pelių rinką buvo ištikęs šioks toks sąstingis, kol galiausiai kompanija „Logitech“ pristatė pirmąją bevielę pelę, pavadintą „Cordless MouseMan“. Ji ne tik galėjo naudoti radijo ryšį, bet ir įgavo formas, kurios tapo vėlesnių kompiuterinių pelių standartu.

2004 metais „Logitech“ žengė dar vieną didelį žingsnį, ji išpopuliarino LED spindulių pagalba veikiančią pelę, o tai reiškė, kad atėjo sunkūs laikai kompiuterinių pelių kilimėlių gamintojams.

Grįžtant atgal galima prisiminti dar porą smulkių patobulinimų, be kurių šiandien neįsivaizduojame pelės. 1996 metais „Microsoft“ pristatė pelę, kuri turėjo ratuką, leidžiantį patogiau skaityti dokumentus ir ilgus internetinius puslapius. Na, o pelė, jungiama per USB jungtį, 1998 metais buvo sukurta „Apple“. Jau tuomet dauguma kompiuterių turėjo bent po vieną USB jungtį.

itnaujienos.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.