Lietuvos robotų kūrėjams naujo aparato idėją pasiūlė neregė

Neįgalieji – nenaudingi visuomenei. Geriau jų reikmėms nešvaistyti pinigų, siekti, kad jie kuo rečiau lįstų į dienos šviesą. Taip manantieji labai klysta. Robotikos mokyklos įkūrėjas Paulius Briedis primena visiems „sveikiesiems“: žmonės su negalia – tokie, kaip ir mes, o didesni jų poreikiai – tai didesnės mūsų visų galimybės.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Oct 17, 2012, 10:31 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:06 AM

Konkretus pavyzdys – į Robotikos mokyklą užsukusi 22 metų neregė Vaida pasufleravo P. Briedžiui naujo roboto idėją. Jis su kolega pateikė paraišką patentui Lietuvoje, ruošia paraišką pasauliniam. Vyras neabejoja - šis robotas sukels revoliuciją neregių pasaulyje - pakeis jų vedlius šunis, žmones su negalia padarys savarankiškesnius.

Žmogaus rankos galės matyti

„Ji užsuko pas mus, nes norėjo pamatyti robotą – pačiupinėti, pauostyti tepaluotus variklius“, - apie regėjimo negalią turinčią Vaidą pasakojo Robotikos mokyklos įkūrėjas. Mergina paprašė jo, kad sukurtų aparatą, kuris padėtų jai lengviau judėti mieste – neužkliūti už laiptelių, neatsitrenkti į kelio ženklus ar suoliukus, nepakliūti automobiliui po ratais.

Inžinieriams padirbėjus, pavyko sukonkretinti kūrybinę idėją.

Šis robotas nekalbės, kaip daugelis neregiams skirtų aparatų. Jis įsitaisys žmogaus delne ir į jį skleis impulsus, kurie delne atkartos aplink esančius reljefus. Žmogus rankomis galės tarsi paliesti toli esančius pastatus, automobilius, žmones. Robotas padės suprasti, už kiek metrų yra objektas, „apžiūrėti“ ar tiksliau apčiupinėti gatvę, užčiuopti, kur baigiasi šaligatvis ir kur durys.

„Rankos galės tapti visai neblogos akys. Aparatas leis matyti rankomis“, - sakė robotų kūrėjas.

Jo įmonė šiam prototipui kurti Lietuvoje jau ieško studentų mechanikų ir elektronikų, programuotojų ir net vadybininkų. „Pateikėme paraišką patentuoti robotą Lietuvoje, ruošiamės ir pasauliniam patentui, ieškosime investuotojų“, - paaiškino P. Briedis.

Pakeis dresuotus šunis

Kol kas neregiams geriausiai orientuotis padeda vadinamoji baltoji lazdelė su apačioje besisukančiu ratuku ar specialiai apmokyti šunys. Vieno tokio keturkojo vedlio parengimas užsienyje kainuoja keliasdešimt tūkstančių litų.

„Manau, kad aparatas rinkoje prigis. Juolab, kad juo galės naudotis ir regintys žmonės – paliesti už vitrinos esantį mobilųjį telefoną ar kitoje gatvės pusėje einančios merginos skruostą“, - kalbėjo P. Briedis.

Skamba įtartinai? Ar mergina bus saugi, jei per 20 metrų nuo jos nuotolęs praeivis „lies" jos veidą? „Kai kurios indėnų gentys bijo fotografuotis, nes tiki, kad nusifotografavus pabėga dvasia. Bet aš čia kol kas nematau pavojų“, - atsakė Robotikos mokyklos mokytojas.

Trimačiai spausdintuvai - medicinai

Naująjį įtaisą gamins P. Briedžio ir jo kolegos įmonė „Gaminu“. Šiuo metu ji kuria ir platina trimačius spausdintuvus, kurie praverčia studentų pratyboms.

Įmonė platina ir medicinai skirtus trimačius spausdintuvus. „Jei yra lūžis ar auglys, tomografu gauname kūno vidaus nuotraukas, pagal jas spausdintuvas pagamina trimatę lūžusio kaulo ar auglio kopiją iš plastmasės. Taip dar prieš prapjaudami odą, medikai žino, kaip viskas yra viduje“, - aiškino ekonomikos studijas baigęs dirbtinio intelekto žinovas.

Stomatologijoje trimačiai spausdintuvai naudojami dantų karūnėlių pavyzdžiams gaminti, aparatai praverčia gaminant klausos aparatus ar net kaulų implantus. Įmonė spausdina ir juvelyrinių dirbinių modelius, žmonių atvaizdus, priedus mobiliesiems telefonams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda