Penkios programos, kurios atveria virusams kelią į jūsų kompiuterį

„Šiuo metu internetas – labai pavojinga terpė. Beveik kiekvienas tinklalapis gali būti užkrėstas, o pažeidžiamus priedus turintys lankytojai tampa kenkėjų aukomis“, – sakė „Kaspersky Lab“ vyriausiasis antivirusų ekspertas Jurijus Namestnikovas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 6, 2012, 10:06 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:22 PM

Populiariosios programos, tokios kaip operacinės sistemos, interneto naršyklės, biuro paketai, muzikiniai grotuvai, yra labai pažeidžiamos. Jas kenkėjai (dar vadinami eksploitais) išnaudoja kaip spragas, norėdami patekti į vartotojų kompiuterius, kur galima pradėti savo juodą darbą.

„Pagrindinis viruso kūrėjų tikslas – elektroninės sąskaitos ar kiti konfidencialūs vartotojų duomenys, kurie leidžia kibernetiniams nusikaltėliams išgryninti pinigus“, - teigė J. Namestinkovas,.

„Kaspersky Lab“ išskyrė penkias pagrindines pažeidžiamų priedų rūšis.

1. 2012 m. trečiojo ketvirčio virusinio aktyvumo tyrimo duomenimis, 50 proc. atakų buvo pasitelkiami „Java“ pažeidžiamumai. Ši programinė įranga atnaujinama pagal vartotojo užklausą, o ne automatiškai, o tai pailgina pažeidžiamumo trukmę. „Java“ taikomi eksploitai lengvai pritaikomi bet kuriai „Windows“ versijai. Kenkėjams juos šiek tiek patobulinus, eksploitą galima taikyti įvairioms platformoms. Būtent dėl to „Java“ pažeidžiamumas taip domina kibernetinius nusikaltėlius.

2. Antroje vietoje – atakos per „Adobe Reader“, sudariusios ketvirtadalį visų atremtų atakų. Tarp eksploitų šio priedo populiarumas nuosekliai mažėja dėl pakankamai paprasto jų aptikimo mechanizmo ir automatinio atnaujinimo, įdiegtų naujausiose produktų versijose.

3. Apie 3 proc. atakų sudarė funkcijų „Windows Help“ ir „Support Center“, taip pat paieškos sistemos „Internet Explorer“ naršyklėje.

4. „Flash“ failų grotuvo klaidas kenkėjai aiškinasi jau ne pirmus metus. Sistemos „Kaspersky Security Network“ 2012 m. trečiojo ketvirčio duomenimis, dažniausiai aptinkamų pažeidžiamumų dešimtuke atsidūrė du „Adobe Flash“ „atstovai“.

5. Penketuką užbaigia operacinės sistemos „Android“ valdomų įrenginių eksploitai. Pagrindinis jų tikslas – nepastebimai padaryti „jailbreak“ ir bet kokiai programai, taip pat ir kenkėjiškai, suteikti visišką prieigą prie telefono arba planšetės atminties ir funkcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.