Pergalei paskelbti B. Obama pirmiausia panaudojo „Twitter“

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį vainikavo savo išpuoselėtą

Kaip nurodo „Twitter“, šie rinkimai tapo daugiausiai žinučių sugeneravusiu renginiu per JAV politinę istoriją.<br>AP
Kaip nurodo „Twitter“, šie rinkimai tapo daugiausiai žinučių sugeneravusiu renginiu per JAV politinę istoriją.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 7, 2012, 2:57 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:47 PM

B.Obama, kuris buvo atsidūręs nepalankioje padėtyje dėl lėto ekonomikos atsigavimo ir didelio nedarbo, įveikė respublikoną Mittą Romney (Mitą Romney) po nepaliaujamos agitacijos rinkėjams ateiti pareikšti savo valią, kuri buvo skelbiama per socialinius tinklus „Twitter“, „Facebook“, „Reddit“ ir kitas platformas.

„Tai įvyko dėl jūsų. Ačiū jums“, - prezidentas pasiuntė „Twitter“ žinutę 22 mln. savo sekėjų praėjus vos kelioms minutėms po to, kai viena JAV televizija paskelbė jo pergalę, o šis žingsnis rodo, kokią didelė reikšmę prezidentas skyrė socialiniams tinklams šių metų kovoje dėl perrinkimo.

„Dar ketveri metai“, - B. Obama paskelbė iškart po pirmosios žinutės, įkeldamas nuotrauką, kurioje jis matomas apkabinęs savo žmoną Michelle, kitoms televizijoms pradėjus vienai po kitos skelbti, kad jis perrinktas 44-uoju Jungtinių Valstijų prezidentu.

Šia žinute pasidalijo net 432 tūkst. vartotojų, nurodė vyriausybės ir politikos „Twitter“ svetainė @gov. Tinklalapis „BuzzFeed“ paskelbė, kad ši žinutė tapo visų laikų populiariausia, pranokdama vieną kanadiečio dainininko Justino Bieberio pranešimą.

Ta pati nuotrauka, kurioje atsipalaidavęs ir laimingas B. Obama matomas glėbesčiuojantis savo žmoną, pasirodė ir prezidento „Facebook“ paskyroje, o ja pasidalijo dešimtys tūkstančių iš maždaug 32 mln. prezidento sekėjų šiame tinkle.

„Mes tai padarėm - balsavom už jus, o dabar, mielas prezidente Obama, prašom padaryti tai, ką sakėte - priveskit mus didžiuotis: Švietimas, Sveikatos Apsauga, Žalioji Energija JAV!“, - sakoma viename iš maždaug 80 tūkst. komentarų po šia nuotrauka, parašytame Angelos De Jesus.

Socialiniai tinklai tapo vienu iš pagrindinių įrankių daugelį mėnesių trukusioje JAV prezidento rinkimų kampanijoje: tiek B .Obama, tiek M. Romney daug dėmesio skyrė šioms populiarioms platformoms, stengdamiesi pritraukti šalininkų ir paskatinti juos balsuoti.

Tačiau nors M. Romney daug labiau naudojo socialinius tinklus, lyginant su respublikonų 2008 metų kampanijos kandidatu Johnu McCainu, manoma, kad B. Obama išlaikė pranašumą nuo pat savo sėkmingos interneto kampanijos prieš ketverius metus.

Netgi vykstant itin įtemptiems rinkimams, antradienio pavakarę B. Obama netikėtai pasirodė socialiniame naujienų tinkle „Reddit“, kur paskelbė paskutinės minutės raginimą aktyviau balsuoti.

„Prisijungiu, nes šių rinkimų apylinkės pradės užsidarinėti vos po kelių valandų, o man reikia, kad jūs balsuotumėte“, - prezidentas rašė populiariame tinkle, leidžiančioje vartotojams paskelbtas žinutes vertinti teigiamai arba neigiamai.

Vėliau vakare demokratas prezidentas toliau naudojosi socialiniais tinklais, ragindamas amerikiečius balsuoti, net kai rinkimų apylinkės pradėjo užsidarinėti vienoje valstijoje po kitos.

Jo rinkimų kampanijos komanda skelbė pranešimus per „Twitter“ rinkėjams valstijose, kuriose balsavimas tebevyko, primindamas, jog jie gali likti eilėje, net jeigu balsavimo apylinkė jau oficialiai užsidarė.

Tuo tarpu M. Romney, antradienio pavakarę pasiuntė bendrą „Twitter“ žinutę, ragindamas balsuoti savo 1,8 mln. sekėjų, tačiau vėliau jokių pranešimų nebeskelbė.

„Su jūsų pagalba pertvarkysime mūsų šalį ir sugrąžinsime Ameriką į klestėjimo kelią. Prašau, balsuokite šiandien“, - rašė jis.

Kaip nurodo „Twitter“, šie rinkimai tapo daugiausiai žinučių sugeneravusiu renginiu per JAV politinę istoriją: vartotojų paskyras pasiekė apie 20 mln. su rinkimais susijusių pranešimų dar prieš paaiškėjant, kad B. Obama buvo perrinktas antrai kadencijai.

Kai televizijos pradėjo skelbti demokrato pergalę, „Twitter“ žinučių srautas įgijo milžinišką pagreitį: per minutę buvo paskelbiamos net 327 453 su rinkimais susijusios žinutės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.