Meistras pataria: rinkis naudotą vokišką skalbimo mašiną

Be abejo, pirkdami ką nors brangaus nenorime įsigyti katės maiše. O kas geriau apie tas kates išmano, negu jas taisantys meistrai? Štai ir nutarėme pradėti rubriką, kurioje meistrai pasisakys apie buitinę techniką bei elektroniką. Šį kartą kalbame apie skalbimo mašinas – matyt, mažiausiai nuo išradimo laikų pakitusį buities prietaisą, kurį naudojame dažnai, o pirkti trokštame kuo rečiau. Pasirinkimas jų stulbinantis, gamintojai nenuilsdami reklamuoja diegiamas naujoves, tylesnį, ekonomiškesnį, patogesnį savo gaminių darbą. Vieni giria platesnes duris, kiti – didesnę talpą, visi neužmiršta žodžio „kokybė“. Pamėginkime atskirti pelus nuo grūdų.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2012-11-08 15:54, atnaujinta 2018-03-15 15:10

PRADŽIA (tik skaitantiems viską)

Taigi pradėkime nuo pradžių. 600 m. prieš mūsų erą graikų filosofas Talis Miletietis aprašė statinės elektros… Tfu, gal ne nuo taip seniai… Įžangoje rašydamas, kad skalbimo mašina yra mažiausiai pakitęs prietaisas, kiek pamelavau. Pirmasis visų laikų buitinis elektros prietaisas – skrudintuvas – praktiškai liko visai toks pat. Ventiliatorius, elektrinis arbatinukas, siuvimo mašina irgi nedaug tepakito. Tačiau siuvimo mašinų namie beveik nebeturime, o sugedusius arbatinukus bei skrudintuvus metame į šiukšlyną, tad grįžkime prie skalbimo mašinos.

IŠVADOS (tingintiems skaityti viską)

Visi mano apskambinti skalbimo mašinų meistrai (juos atsitiktinai pasirinkau iš skelbimų portalo) buvo tos pačios nuomonės trimis klausimais:

1. Visos skalbimo mašinos anksčiau ar vėliau sugenda. Visas jas įmanoma pataisyti. Deja, kai kurių remontas kainuos brangiau negu naujos pirkimas.

2. Jei perki naują, protingiausia rinkis „Bosch“, „Siemens“ arba (jei kišenė pilna) „Miele“. Verta įsitikinti, kad tai - Europoje pagamintas modelis. Tai galima padaryti patikrinus serijos numerį arba - paprasčiau - pažiūrėjus į kainą – Vokietijoje rinktos mašinos gerokai brangesnės už Turkijos, Kinijos ir kt. gamyklose rinktus analogus. Kiek žemiau atsidūrė „Electrolux“ grupės skalbimo mašinos – „Electrolux“, „AEG“, „Zanussi“.

3. Kadangi net šiuolaikiniai lyderiai turi nemažai trūkumų (apie juos - vėliau), o pigūs ir korėjietiški gaminiai meistrams, atrodo, kelia alergiją (apie tai irgi vėliau), visi rekomendavo pirkti prieš kokius 15 metų rinktas žinomų gamintojų (pageidautina – vokiečių) skalbimo mašinas. Be abejo, jos irgi ges, užtat taisymas kainuos kur kas pigiau.

ABEJONĖ (tingintiems abejoti savarankiškai)

Aklai visu tuo tikėti nepulčiau. Pirmiausia – meistrams reikia, kad daiktai gestų, nes iš to jie uždirba. Antra – daugelis jų prekiauja dėvėta pačių taisyta technika, tad ir interesas ją girti šioks toks yra. O svarbiausia – jie susiduria tik su jau sugedusia technika, todėl drąsiai gali sakyti, kad viskas genda, nes nesugedusių daiktų apžiūrėti niekas nekviečia.

Vis dėlto verta išgirsti praktinių patarimų ir paaiškinimų, kodėl vieno gamintojo gaminių geriau vengti, o kito remontuoti neapsimokės. Nuoširdžiausiai ir smulkiausiai apie tipinius gedimus kalbėjo „Tikri meistrai“ skalbimo mašinų meistras Aleksandras, tad jo mintis čia ir pateiksiu

PATIRTIS (tingintiems viską patirti savo kailiu)

„Senesnė technika buvo kokybiškesnė, o svarbiausia - ją buvo galima nesudėtingai suremontuoti. Dabar daug kas gaminama taip, kad reiktų keisti visą modulį. Pavyzdžiui, elektroniką anksčiau pataisyti būdavo paprasta, o dabar dažniausiai tenka pirkti kitą modulį ir jį keisti“, - pasakojo meistras.

– Vadinasi, kartais nusipirkti naują daiktą yra pigiau, negu taisyti sugedusį?

- Na, tarkime, po kelerių metų jums prireikia pakeisti susidėvėjusį būgno guolį. O naujose „Electrolux“ skalbimo mašinose būgno guoliai atskirai nekeičiami – bakas vientisas, tad galima pakeisti tik visą. Arba išmesti mašiną. Bakas kainuoja nuo 600 iki 720 litų, mašina – nežymiai brangiau. „Miele“ pataisyti paprasčiau, bet pataisymas jau daug brangesnis. Geriausia pagal kainos ir kokybės santykį rinktis „Bosch“ ar „Siemens“. Tik būna modelių, kurių elektronika pagaminta Turkijoje - jie pigesni, tačiau prastesni.

– O kaip dėl korėjiečių dabar siūlomų patogių naujovių - LG, „Samsung“?

- Jei kalbėsime apie skalbimo mašinas – nerekomenduočiau. Reklamuojami tiesioginio sujungimo varikliai, mažiau vibracijos, bet jei bus kokių problemų – to variklio nebesuremontuosi. Labai sunku jį rasti, kainuos apie 500 litų. Termodaviklis sumontuotas kartu su kaitinimo elementu, atskirai jo pirkti negausi, kainuos labai brangiai. Visi kiti gamintojai naudoja standartinius kaitinimo elementus, tad pakeisti daug paprasčiau.

Kiti meistrai netgi iškėlė mintį, kad korėjiečiai ir kinai tyčia viską taip gamina, kad mašinos sugestų pasibaigus garantiniam laikotarpiui, tačiau tai jau sąmokslo teorijos.

– O kaip dėl populiarių pigių gamintojų, tokių kaip „Beko“, mašinų?

- Paprasta tokia technika, galima taisyti. Tačiau ten savos problemos – procesorius pagamintas nelabai gerai. Jei turite kokių nors problemų su elektros įtampa, trūkinės tiekimas – būna „užlūžta“ programa, ir mašina nebeveikia. Reikia iš naujo programuoti (tai kainuoja apie 70 Lt) arba pirkti naują plokštę (200-250 Lt).

– Kokią techniką dažniausiai tenka taisyti?

– Remontuoju daug įvairios technikos, genda viskas. Tačiau, sakykime, „Gorenje“ skalbimo mašiną remontuoti labai sunku. Nes servisas, kuris tiekia jos dalis, labai brangus, su jais sudėtinga bendrauti. Su „Electrolux“ dažnai dirbu ir viskas paprasta. Tokie dažni gedimai, kaip šepetėlių, angliukų, būgno guolių, išleidimo siurblio keitimas šalinami paprastai, detales gali nupirkti parduotuvėse. Tik naujausiame modelyje būgno guolių pakeisti neįmanoma, o 15 metų senumo mašinos dirba puikiai.

– Tačiau sena technika netaupi, sunaudoja daugiau energijos, daugiau vandens…

- 1998-2000 metų „Bosch“ ir „Siemens“ mašinos – idealus variantas. Pakeiti šepetėlius, angliuko guolius ir viskas veikia – elektronika pagaminta puikiai! O ekonomiškumas… Pažiūrėkite parametrus – per metus sutaupytumėte apie 40 litų – ir palyginkite su naujo būgno kaina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.