Geriausi 2012 metų kompiuteriniai žaidimai: karaliauja tęsiniai ir smurtas

„Diablo 3“ 

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 3, 2013, 10:55 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:58 AM

Pasaulius, kupinus kovos ir veiksmo - iš dešimties sąraše atsidūrusių žaidimų, aštuoniuose pagrindinė užduotis yra kovoti su žmonėmis arba kompiuteriniais personažais. Šių metų žaidimų industrijos atspindžiu galima laikyti žaidimą „Diablo 3“, kuris stengėsi nenuklysti nuo pirmtako praminto tako, taip sugundęs senąją žaidėjų kartą ir tapęs vienu populiariausiu 2012 metų žaidimų. Nuo jo ir pradėsime geriausių praėjusių metų žaidimų sąrašą. 

„Diablo 3“ 

Šis žaidimas - vienas iš ilgiausiai lauktų žaidimo tęsinių. Jo „tėvas“ „Diablo 2“ buvo išleistas daugiau nei prieš dešimtmetį, 2000 metais.

Net ir taip ilgai „marinuotas“ žaidimas iki šiol nėra užbaigtas iki galo – visi „player versus player“ (žaidėjas prieš žaidėją) režimai jame atsiras tik 2013 metais.

Taip pat „Diablo 3“ buvo kritikuotas dėl reikalavimo žaidžiant šį žaidimą būti nuolat prisijungus prie interneto – net jei žaidžiama ir vieno žaidėjo režimu. Anot žaidimo leidėjos „Blizzard“, taip daroma, kad žaidėjai nesugalvotų sukčiauti ir būti pranašesni už kitus. Tuo tarpu žaidėjai kaltina „Blizzard“, kad tai – tik jų bandymas pažaboti piratavimą.

Nepaisant šių aplinkybių, „Diablo 3“ tapo vienu geriausiai perkamų kompiuterinių žaidimų istorijoje, pritraukiantis naują ir grąžindamas seną žaidėjų kartą į dar 1996 metais sukurtą „Diablo“ pasaulį.

Guild Wars 2“  

Šio žaidimo kūrėja „ArenaNet“ dar 2011 metais pažadėjo, kad visiems laikams pakeis MMO pasaulį (MMO - daugelio žaidėjų tinkle žaidimas).

Nors kritikai teigia, kad revoliucijos žaidimų industrijoje „Guild Wars 2“ nesukūrė, tačiau ir jie, ir žaidėjai sutinka, kad buvo žengtas didelis žingsnis teisinga linkme.

„Guild Wars 2“ sugebėjo atsisakyti tradicinių užduočių („Quests“) ir lygio kėlimo būdų, kurie laikomi nuobodžiausia šio žanro žaidimų dalimi.

Užuot kėlęsi iš vieno lygio į kitą, žaidėjai yra skatinami tyrinėti pasaulį, jie yra apdovanojami už kiekvieną, net patį nereikšmingiausią atradimą ar atliktą užduotį. Net ir tie, kurie neturi laiko daug žaisti, yra sulyginami su kitais žaidėjais per specialią žaidimo sistemą, taigi nė vienas nelieka nuskriaustas.

„Faster Than Light“ 

Itin paprasta grafika dar nereiškia, kad toks ir pats žaidimas. Dvimatis kosmoso kelionių simuliatorius „Faster Than Light“ yra lengvai išmokstamas, tačiau sunkiai įveikiamas žaidimas, kuriame reikia valdyti kosminį erdvėlaivį ir jo įgulą.

Kiekvieną kartą pradedant žaisti žaidimas automatiškai sukuria naują visatą, kurią reikia įveikti, taip išlaikomas netikėtumo ir sudėtingumo lygis net ir žaidžiant n-tąjį kartą.

Call of Duty: Black Ops 2 

Per pirmas 24 pardavimo valandas šis žaidimas surinko per 500 mln. dolerių ir tapo pelningiausiu žaidimų industrijos debiutu istorijoje. Vien per pirmą mėnesį jo buvo parduota per 7,5 mln. kopijų. 

Kodėl tokie skaičiai? Kritikai dažnai peikia šį žaidėjų dievinamą karinį žaidimą ir lygina jį su „greitu maistu“ - pigiu ir trumpą malonumą suteikiančiu reiškiniu. Nesudėtingas veiksmas, itin gražūs ir gausūs video intarpai ir galimybė internete pliektis su milijonais varžovų paverčia šį žaidimą puikia priemone neįpareigojančiam vakaro praleidimui.  

„Orcs Must Die! 2“ 

Dar vienas sąraše esantis žaidimo tęsinys. Jo pirmtakas „Orcs Must Die!“ buvo išleistas 2011 metais, taigi tęsinio kūrėjai „Robot Enterntainment“ neturėjo gausybės laiko sukurti naujam žaidimui.

Senąjį žaidimą jie papildė maloniomis smulkmenomis, tokiomis kaip „co-op“ (kelių žaidėjų) režimas, naujų žaidimo režimų pasirinkimas.

Far Cry 3“   

Šis žaidimas tituluojamas „geriausiai optimizuotu“ kompiuteriniu žaidimu – tai reiškia, kad žaidimas išnaudoja visus kompiuterio resursus. Tai galima pamatyti ir žaidime: tropinėje saloje savo pagrobtus draugus gelbėjantis herojus ir jo priešininkai yra labai gražiai animuoti.

Šį žaidimą išleidusi „Ubisoft“ kritikų buvo pagirta už tai, kad jis buvo išleistas laiku ir nėra reikalavimo žaisti iš kompiuterio tik su nuolatiniu interneto ryšiu.

„Dishonored“ 

Rudenį pasirodęs žaidimas baigiantis metams susišlavė nemažai kompiuterinių žaidimų industrijos apdovanojimų. Kritikai ir žaidėjai negalėjo atsispirti Dunwallo – industrinio miesto, kuriame plinta maro epidemija – kerams.

Žaidimą „Dishonored“ sudėtinga apibrėžti kaip vieno žanro atstovą – jame yra ir istorijos, ir veiksmo žaidimų, ir šaudyklės elementų.

Tačiau jie puikiai tarpusavyje dera ir vienas kitam netrukdo.

Išskirtinė šio žaidimo ypatybė – žaidėjas gali jį pereiti (ir net yra skatinamas) nenužudęs nė vieno kompiuterinio priešininko, o tai nėra įprasta veiksmo žaidimuose. Juolab, kad būdų sunaikinti savo priešams šiame žaidime gausu: nuo šūvių ir į kaklą tyliai susmingančio durklo iki magijos. „Tribes: Ascend“

Vienintelis nemokamas šio sąrašo žaidimas. Jei ir tai nesugundo pamėginti, galbūt skeptiškai nusiteikusius žaidėjus įtikins pareiškimai, kad šis žaidimas yra nauja daugelio žaidėjų šaudyklės žanro karta.

Žaidėjai gali ne tik šaudyti į savo virtualius priešininkus, bet ir skraidyti, važinėti, slidinėti ir bendrauti su savo komandos nariais. Tiesa, „Tribes: Ascend“ gali išstumti dar ambicingesnis projektas „Planetside 2“, kuris paviešintas visai neseniai ir yra panašus į šį žaidimą tiek stiliumi, tiek „kaina“.

„Borderlands 2“ 

„Borderlands 2“, kaip ir jo pirmtakas, yra šaudyklės ir vaidmenų žaidimo mišinys, išsiskiriantis iš visų konkurentų ne tik šiuo įmantriu deriniu, bet ir su niekuo nesupainiojama grafika – žaidimo veikėjai ir aplinka atrodo kaip atgijęs komiksas.

Žaidimo esmė – gyventi laukinėje Pandoros planetoje (aliuzija į filmą „Avataras“?) ir taškyti jos gyventojus milijonais (tikrąja to žodžio prasme – žaidimas žinomas dėl jame esančio atsitiktinio ginklų generavimo mechanizmo) ginklų.

Nuo senojo „Borderlands“ naujasis žaidimas skiriasi atnaujintu veikėjų pasirinkimu ir galimybe žaisti su kitais žaidėjais.

„The Walking Dead“ žaidimų serija

JAV populiariu komiksu ir televizijos serialu paremtas „The Walking Dead“ yra kompiuterinis žaidimas, kuriame žaidėjui tenka įsijausti į Lee Everetto, nuteisto nusikaltėlio, vaidmenį.

Lee išsprūdo iš policijos gniaužtų tik tam, kad suvoktų, jog visą šalį yra užplūdę zombiai. Per kelias serijos dalis (šiuo metu yra penkios) Lee tenka ieškoti slėptuvės, išmokti išgyventi gamtoje ir apsaugoti našlaitę mergaitę – žinoma, visą laiką kovojant su maisto ištroškusiais gyvaisiais numirėliais.

Parengė Aurimas Abišala, remdamasis metacritic.com, gamezone.com ir dsogaming.com informacija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.