Lietuvoje jau veikia „Google Maps Street View“

Ketvirtadienį ryte Lietuvoje pradėjo veikti „Google Maps Street View“ paslauga. Ja naudojantis galima „keliauti“ po Lietuvą skaitmeninėje erdvėje, kurią dar praėjusių metų birželį užfiksavo specialūs „Google“ automobiliai su įtaisytomis kameromis.

Ketvirtadienį ryte Lietuvoje pradėjo veikti „Google Maps Street View“ paslauga.<br>D. Umbrasas
Ketvirtadienį ryte Lietuvoje pradėjo veikti „Google Maps Street View“ paslauga.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jan 31, 2013, 1:47 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:12 PM

Jie kelis mėnesius keliavo ir fotografavo mūsų šalies kelius ir šalikeles.

Jei norite pasinaudoti  „Google Maps Street View“, paprasčiausią būtų eiti į  „Google Maps“ ir žemėlapyje pasirinkti patinkančią vietą. Tuomet kairėje žemėlapio pusėje reikia pasirinkti piktogramą, atrodančią kaip geltona žmogaus figūra ir ją tiesiog nutempti į norimą gatvę, taip įjungiant „Street View“ režimą. 

Taip pat galima pažiūrėti specialią galeriją „Gražiausios Vilniaus vietos“.

Nedaug trūko, kad ši paslauga būtų taip ir nepasirodžiusi Lietuvoje.

Mat iš pradžių „Google Maps Street View“ paslauga buvo susidūrusi su Lietuvos valdininkų kliūtimis.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija buvo nutarusi, kad šis projektas kelia grėsmę gyventojų privatumui. Vėliau nesutarimai buvo išspręsti.

„Google“ kompanija teigia, kad prieš suteikdama galimybę vartotojams naudotis šia funkcija imasi ypatingų priemonių apsaugoti nuotraukose matomų žmonių privatumą.

Prieš nuotraukas įdedant į internetą visų nuotraukose matomų žmonių veidai bei automobilių numeriai yra suliejami taip, kad jų nebūtų galima atpažinti.

Patikrinome. Bent jau Vilniaus mieste, atrodo, šių taisyklių buvo laikomasi.

Jei manote, kad „Google Maps Street View“ vis tiek pažeidė jūsų privatumą, reikia paspausti nuotraukos apačioje, kairėje pusėje esančią nuorodą „Report a problem“.

Atsidariusiame lange bus galima pasiskųsti dėl pažeisto privatumo ar matomo nepadoraus turinio. 

„Google Maps Street View“ projektas vykdomas nuo 2007 m. ir šiuo metu veikia 45 šalyse.

Tikisi naudos turizmo sektoriui

Ketvirtadienį oficialiai pristatę „Street View“ paslaugą „Google“ atstovai pabrėžė, kad „Street View“ pagrindinė nauda yra ne pramoga, o skatinamas turizmas ir paslaugų verslas.

„Street View“ paslauga labai populiari tiek viešbučių tinklapiuose, tiek nekilnojamojo turto agentūrose, nes žmogus prieš apsigyvendamas tam tikroje vietoje, gali apžiūrėti apylinkes. Jau buvo metas įdiegti šią paslaugą. Didėja turistų, skrydžių skaičius į Lietuvą. Turime puikią interneto skvarbą, didelį interneto greitį. Perimsime pirmininkavimą ES ir į mus bus nukreiptas Europos dėmesys. Lietuvos laukia galimybių metai“,- kalbėjo „Google“ Lietuvos verslo plėtros vadovas Vytautas Kubilius. Vilniaus meras Artūras Zuokas „Street View“ paslaugą palygino su istoriniu įvykiu.

„Labai simboliška, kad ši data praktiškai sutampa su įvykiais prieš 690 metų, kai Lietuvos kunigaikštis Gediminas išsiuntė laiškus į Europą, kviesdamas pirklius ir amatininkus atvykti į mūsų sostinę. Su „Google“ pagalba mes kreipiamės į visą pasaulį, kad kuo daugiau žmonių pažintų Vilnių, iš pradžių skaitmeniniame formate, o paskui pirktų bilietą ir atvyktų čia“,- sakė meras.

A. Zuokas džiaugėsi, kad vaizdai užfiksuoti vasarą, kai „gražūs vaizdai, saulė, žmonės patenkinti“.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė pagrindinėmis turizmo plėtros kliūtimis įvardijusi pasiekiamumą ir žinomumą.

„Tai, kad Estija ir Latvija jau beveik metus buvo matomos „Street View“ pagalba, joms suteikė tam tikrą konkurencinį pranašumą prieš mus“,- sakė E. Šiškauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.