A. Zuokas studentų paprašė sukurti mero kalbų aplikaciją

Vilniaus Gedimino technikos universitete iškilmingai atidaryta ketvirtoji Lietuvoje Mobiliųjų aplikacijų kūrimo laboratorija. Tai kol kas didžiausia tokia laboratorija mūsų šalyje.

Laboratoriją įrenginiais ir reikalingomis SIM kortelėmis pasižadėjo aprūpinti "Omnitel" ir "Nokia".<br>J. Stacevičius
Laboratoriją įrenginiais ir reikalingomis SIM kortelėmis pasižadėjo aprūpinti "Omnitel" ir "Nokia".<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Feb 7, 2013, 7:27 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:32 AM

Kiek stebina, kad viena iš dviejų „Microsoft“, bei „Nokia“ remtos laboratorijos klasių aprūpinta tik „Apple“ kompiuteriais. Tačiau džiugina, kad „Omnitel“ ir „AppCamp“ žada studentams ne tik žaidimų, bet ir galimybę užsidirbti pyragams.

O laboratorijai įrengti 50 tūkst. litų davusios Vilniaus savivaldybės meras jau atidarymo metu pateikė ir pirmąjį užsakymą. Tai gal ir pokštas, tačiau Artūras Zuokas tvirtina, kad jau iki vasaros Vilnius taps kur kas išmanesniu – pradės veikti naujos transporto bilietų, taksi iškvietimo, turizmo aplikacijos. O ko dar prikurs studentai!

Aplikacijų amžiaus mokykla

Bendromis VGTU, Vilniaus savivaldybės, „Microsoft Lietuva“, „Nokia Lietuva“, „Omnitel“, „AppCamp“ pastangomis įkurtos laboratorijos tikslai daugiau negu aiškūs – padėti studentams vystyti praktinio darbo įgūdžius, generuoti naujas idėjas ir aplikacijas „Windows Phone“, praturtinti „Omnitel“ programėlių turinį.

Kūrybai studentai galės pasitelkti naujausią įrangą: „Nokia“ mobiliuosius telefonus su „Windows Phone“ operacine sistema, „Microsoft“ žaidimų kompiuterius „Xbox“, „iPhone“ mobiliuosius telefonus ir „iPad“ planšetes.

Tarp išdėliotos įrangos pastebėjau ir „Android“ planšetę, tačiau labiau nustebino, kad 40 darbo vietų turinti antroji klasė aprūpinta tik „Apple“ kompiuteriais.

„Studentai turi išmokti dirbti su visais įrenginiais. Taigi, manau, toje laboratorijoje gal ir „Apple“ prisidėta. Tačiau dabar konkrečiai kalbame apie Mobiliųjų aplikacijų kūrimo laboratoriją, o čia „Apple“ kompiuterių nėra“, – paaiškino keistoką reiškinį „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius, Kristijonas Kaikaris. – Mūsų tikslas yra sukurti studentams infrastruktūrą, kad jie galėtų plėtoti savo idėjas, vystyti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio rinkoje.

Būtent toks pradinis laboratorijos tikslas. O kalbant apie platformas, jų yra tikrai ne viena, bet sparčiausiai šiuo metu auganti yra būtent „Windows Phone“. Todėl tikrai tikimės, kad būtent ši platforma suteikia labai daug galimybių, kuris ir galės išnaudoti studentai.“

Štai ir paaiškėjo atsakymas į klausimą – kas tą aplikacijų laboratorija ir kam jos reikia. Atrodytų, atsisėdi namie, turi kompiuterį, telefoną, idėją ir kuri.

Tačiau laboratorija ne tik aprūpinta visais įmanomais aparatais kuriamoms aplikacijoms išbandyti. Bene svarbiausias dalykas čia – „AppCamp“ teikiama praktinė ir teorinė pagalba.

Juk sukurti programėlę yra viena, o kažkaip padaryti, kad ji nepasimestų tarp milijonų kitų – visai kas kitą.

Štai „AppCamp“, kuriai atidaryme atstovavo vadovas Tomas Martūnas, ir mokys, ir padės idėjas paversti nešančiais pelną sprendimais. Beje, VGTU atstovai užtikrino, kad laboratorijoje galės jėgas bandyti ne tik čia studijuojantys, tačiau ir iš skirtingose vietose besimokančių studentų susikūrusios kūrybinės komandos.

Išmanusis e-Vilnius

„Pirmiausia norėčiau paprašyti, gal galite sukurti mero kalbų aplikaciją? Kad nereikėtų ne ruoštis, nei kalbėti – paspaudi ir kalba pasakyta,“ – tokie buvo pirmieji Vilnius mero žodžiai, kreipiantis į susirinkusius svečius.

Juokas juokais, tačiau kai kioskininkė penktą kartą braukia tavo e-bilietą per terminalą ir vis primena, kad „gali ir nepavykti“, žmogus suabejoji, ar tas Vilnius tikrai toks jau išmanus ir ar tas jo internetas tikrai toks jau greitas. Skubu visus pradžiuginti – laboratorijos atidaryme apie Vilniui naudingas aplikacijas užklaustas meras pažadėjo greitų premainų.

„Bus, bus, bus. Šiuo metu konkursą laimėjusi įmonė dirba, tad jau pavasarį turėtų pristatyti naujas aplikacijas, kurios bus naudingos miestui.

Pirmiausia, tai bus aplikacija visuomeniniam transportui. Tai e-miesto bilietas, kurį galėsime įkrauti į bet kurios platformos išmanųjį telefoną. Taip pat nauja galimybė apmokėti už automobilio parkavimą išmaniuoju telefonu.

Ji veiks „start-stop“ principu: atvažiavote į miestą, paspaudėte, o išvažiuodami paspausite „stop“ ir parkavimas baigtas,“ – būsimas aplikacijas vardino meras.

„Yra aplikacija turistams. Suvedate kas jus domina, aplikacija parenka jums maršrutą, o priėjus prie įdomaus objekto pateikia norima kalba visą informaciją.

Tiesa, 3G interneto kainos kol kas riboja tokių aplikacijų naudojimą, tačiau Vilnius tuo unikalus, kad jame itin daug nemokamų wi-fi taškų, kuriuos mes vis plėtojame.

Dar planuojama taksi iškvietimo aplikacija, kuri rodys, kur yra artimiausias taksi. Ir oranžinių dviračių projekto, kuris dabar bus įgyvendintas Vilniaus centre, aplikacija. Galėsite matyti, kur yra dviračių ir iš kurio terminalo galima jį pasimti", - tiek minčių į galvą atėjo A. Zuokui. 

Deja, paaukojusi laboratorijai 50 tūkst. litų Vilniaus savivaldybė negali pasitelkti studentų aplikacijų kūrimui. Tam trukdo biurokratiškas viešųjų pirkimų įstatymas, liepiantis kiekvienam pirkiniui skelbti konkursą.

„Tokia kvaila tvarka užmuša bet kokį kūrybiškumą. Dabar net jei matome įdomų produktą ar įdomų žmogų, deja, privalome jį pirkti konkurse.

Taigi, visos paslaugos gali būti perkamos tik taip. Tačiau neabejoju, kad kompanijos, kurios tas paslaugas parduoda, bendradarbiauja su studentais ir panašiomis laboratorijomis. Nors, aišku, norėtųsi galėti juos pritraukti tiesiogiai“, – paaiškino A. Zuokas.

Vilniuje yra e-miesto departamentas, o jame – išmaniųjų idėjų skyrius! Skamba, kaip Hogvardsas ir burtų ministerija, tačiau čia viskas realu.

Tad išradingi žmonės tikrai turės kur dirbti ir Vilniuje. Gal tik atlyginimo su penkiais nuliais, kaip laboratorijos pristatyme žadėjo „Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis, iškart prašyti nereikėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.