Jungsimės prie interneto per elektros lemputę

Kadaise sukūręs elektros lemputę T. Edisonas visus juokino, žadėdamas, kad jos bus pigesnės už žvakes. Tai seniai realybė – žvakės tapo interjero puošmena, o žibalinės spingsulės persikėlė į muziejus. Vienas reikšmingiausių šių dienų išradėjų, profesorius Haraldas Haasas, LOGIN konferencijoje pristatys savo viziją – netrukus elektros lemputės pakeis ir bevielio šaltinius. Jo išrasta „Li-Fi“ technologija kiekvieną elektros lemputę gali paversti prietaisu, perduodančiu duomenis bevieliu būdu. Profesorius teigia, kad po kelerių metų bevieliu tinklu perduodamų duomenų srautai išaugs iki 10 kartų, tad teks ieškoti alternatyvių būdų informacijos sklaidai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2013, 2:33 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:56 AM

Anot išradėjo, tai toli gražu nėra mokslinė fantastika, ši technologija gali virsti tikrove jau šiemet.

„Li-Fi“ duomenų perdavimo technologija yra draugiška aplinkai, saugi ir ganėtinai pigi – jei tinkamai išnaudojama esama apšvietimo infrastruktūra, nereikia jokių brangių elementų, – „Li-Fi“ privalumus vardina prof. H. Haas. – Be to, duomenų perdavimo šviesos spektre terpė yra 10 tūkst. kartų didesnė palyginti su „Wi-Fi“ radijo bangų technologijomis.“ Profesorius numato, jog šiuo metu informacijai perduoti naudojamos technologijos – GSM bei „Wi-Fi“ – bus naudojamos ir ateityje, o „Li-Fi“ ryšys taps priemone didesnių duomenų srautų perdavimams. Taip pat šviesa perduodama informacija gali tapti alternatyva ten, kur „Wi-Fi“ naudojimas yra ribojamas.

Beprotiška idėja profesoriui gimė rengiant projektą su studentais. Atrasta technologija pasirodė esanti ne tik įdomi, bet ir perspektyvi bei reikalinga, leidžianti itin greitai perduoti informaciją. Šiuo metu atliekami bandymai, skaičiavimai ir tyrimai, kaip „Li-Fi“ gali papildyti esamas duomenų perdavimo sistemas ir tapti kiekvieno kasdienybe.

Būsimiems išradėjams LOGIN svečias pataria prisiminti, kad nėra savaime suprantamų dalykų, tad nereikia bijoti mąstyti nestandartiškai. Verta išbandyti visas kilusias idėjas, kad ir kokios juokingos jos atrodytų. Anot jo, bandymų kelyje svarbiausia nebijoti nesėkmių.

„Li-Fi“ sukūrimo istorija bus viena iš realizuotų neįtikėtinų idėjų, kuriomis su LOGIN konferencijos dalyviais balandžio 18-19 dienomis dalinsis 70 pranešėjų iš viso pasaulio. Mes ten būsime, tad pažadame kiek pajėgsime perduoti ir jums.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.