Liepos naujienos – „Nokia Lumia“ su 41 MP vaizdo kamera ir naujos kartos „Nexus 7 II“

Nespėliosime, ar klimato atšilimas kaltas, kad vasaros karščių metu didžiosios kompanijos rengia karščiausių naujienų pristatymus, o tiesiog susitaikysime su faktais.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 17, 2013, 6:38 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:46 AM

Birželį pasaulis gavo naują „iOS7“ operacinę sistemą, naujus „Intel“ procesorius, PRISM šnipinėjimo skandalą ir didžiausią pasaulyje skaičiavimo galią turintį vazoną „Mac Pro“. Dabar ir „Nokia“ išsiuntinėjo kvietimus į liepos 11 d. renginį, kuriame, tikimasi, pristatys naują „Lumia“ telefoną su 41 megapikselio raiškos kamera. Taip pat pasklido informacija, kad „Google“ liepą pristatys atnaujintą planšetinio kompiuterio „Nexus 7“ versiją su dar didesnės raiškos ekranu.

O juk kadaise vasara buvo toks ramus metas. Žmonės pirko pripučiamus ančiukus, čiužinius, nardymo kaukes. Jei kas ir dairėsi į kokią technologiją, tai nebent perkaitę ieškojo oro kondicionieriaus, ar išvarginti šilto alaus – šaldytuvo. Ne taip seniai gamintojai naujoves saugojo Kalėdoms.

Dabar vieną naujovę per metus pristatanti kompanija gali iškart pradėti bankroto procedūrą. O rudenį norintys viščiukus skaičiuoti, priversti vasarą kiaušinius perėti. Tad ir pažiūrėkime, kokie tie kiaušiniai.

„Nexus 7 II“

Nuo pat tos akimirkos, kai „Apple“ pristatė savo „iPad“, visos kitos pasaulio kompanijos ėmėsi kurti jo „žudiką“. Deja, visi „patrauklesni ir patogesni“ planšetiniai kompiuteriai 7 colių įstrižainės ekranais skendo greičiau už „Titaniką“. Ir taip tęsėsi iki pat 2012 m., kuomet „Google“ pristatė savo „Nexus 7“.

Greitas, talpus, įspūdingu 1280x800 raiškos ekranu, pristatymo metu kainavęs tik 200 dolerių (ne Lietuvoje – čia jis ir dabar kainuoja 799 litus) kompanijos „Asus“ gamybos planšetinis kompiuteris netruko išpopuliarėti.

Praėjo lygiai metai ir vis įkyriau sklinda kalbos apie „Nexus 7 II“. Ekranų gamybos kompanijos HIS vyriausiasis vadybininkas Ricky Parkas prasitarė, kad kol kas dalių gamyba dar nepradėta, tačiau ekranus naujajam planšetiniam kompiuteriui gaminsianti „Japan Display Inc.“ ir „AUO“ jau šio mėnesio gale pradės tiekti juos būsimą planšetę surinkinėsiančiai gamyklai „Quanta“.

Tiesa, nei gamintojai, nei „Google“ tokių kalbų nekomentuoja, tačiau pasaulio technologijų portalų tai netrikdo ir jie pateikia būsimo gaminio charakteristikas.

Taigi, „Nexus 7 II“ ekrano raiška padidės iki 1920x1200 taškų. Planšetės širdimi taps keturių branduolių 1,5 GHz dažnio procesorius „Qualcom Snapdragon S4 Pro“, ji palaikys Bluetooth, Wi-Fi bei 4G LTE interneto jungtis ir turės dvi vaizdo kameras.

„DigiTimes“ nurodo netgi būsimo modelio kainą – planšetė su 16 GB vidine atmintimi, anot jų, kainuos 229 dolerius. Tiesa, dar balandį „Reuters“ spėliojo, kad naujasis „Nexus 7“ bus net pigesnis už pirmtaką ir kainuos nuo 149 dolerių.

Taigi, šią informaciją turėtume vertinti itin atsargiai. Juolab, kad gyvename Lietuvoje, kur tokio tipo prekės vis dar įkainojamos taip, lyg doleris būtų vertas keturių litų. Na, bet pagyvensim iki rudens (spėjama, kad prekyba prasidės būtent rudenį), pamatysim.

O dėl vieno galime neabejoti – naujajame „Nexus“ tikrai suksis „Android“ operacinė sistema.

 „Nokia Lumia EOS“ su 41 megapikselio „PureView“ kamera

Ketvirtadienį (birželio 13 d.) „Nokia“ išsiuntinėjo pakvietimus žiniasklaidos atstovams į renginį, kuris vyks Niujorke (JAV) liepos 11 d.

Nors pats pakvietimas, kuriame pavaizduotas didžiulis padidinamasis stiklas ir geltoname fone užrašyta „Zoom. Reinvented“, švelniai tariant, nėra informatyvus, žurnalistai iškart nusprendė, kad ten jiems bus pristatytas naujas „Lumia“ serijos telefonas su 41 megapikselio raiškos kamera.

Spėlionės gimė ne tik dėl to, kad „Nokia“ žiniasklaidai pažadėjo, jog „pamatysite daugiau“. Tiesiog iškart po pakvietimo išsiuntimo internete pasirodė nuotraukos, lyg ir išduodančios, kad bus pristatytas naujas „Lumia“ modelis, kodiniu pavadinimu „EOS“.

Jei kam ir tokių užuominų būtų maža, iškart po pakvietimo išsiuntinėjimo „Nokia“ atstovas spaudai Dougas Dawsonas savo „Twitter“ paskyroje jau visai atvirai kalbėjo apie pristatymui rengiamą modelį EOS, kuris turės galingą vaizdo priartinimo sistemą („zoom“).

Na, o kadangi „The Guardian“ dar vasario mėnesį citavo „šaltinį iš kompanijos „Nokia“, kuris užsiminė apie rengiamą „Lumia“ modelį, kuriame bus sumontuotas 41 MP jutiklis, debiutavęs 2012 m. paskutiniame „Symbian“ sistemos telefone „PureView 808“, žurnalistams liko tik prie A pridėti B.

Tiesa, pati „PureView“ technologija, leidžianti sujungti kelis vaizdo taškus į vieną ir taip ženkliai sumažinti nuotraukoje matomų trukdžių kiekį, įdiegta ir „Lumia 920“, ir „Lumia 928“ telefonų kamerose. Tačiau šių raiška tėra 8,7 megapikselio.

Tad, jei Niujorke išties bus pristatytas 41 MP modelis, galėsime tai laikyti akimirka, kuomet „Nokia“ grįžo į neaplenkiamų telefonų gamintojų elito viršūnę. Ir vis tiek neatsistebiu, kodėl jie tos kameros neįdėjo jau į patį pirmąjį savo „Windows Phone“?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.