Didžiausios pastarojo dešimtmečio „Microsoft“ sėkmės ir nesėkmės

Pranešusi, kad kompanijos vadovo pareigas einantis Steve'as Ballmeris apleidžia savo postą, „Microsoft“, matyt, sukėlė nemažai nerimo tarp talentingiausių pasaulio vadybininkų. Nuo 1980 m. dirbęs kompanijoje, nuo 2000 metų jai vadovavęs, o 2008 m., galutinai iš darbo pasitraukus Billui Gatesui, tapęs „Microsoft“ veidu, S.Balmeris vadovaus, kol kompanija suras tinkamą kandidatą į jo vietą, o tokių vietelių pasaulyje nėra daug. „Tai skausmingas ir sudėtingas žingsnis, bet aš traukiuosi, nes taip – geriau kompanijai, kurią myliu“, – sakė S. Ballmeris. Ta proga prisiminkime didžiausias šio vadovo sėkmes ir nesėkmes (pravers pretenduojantiems į jo vietą).

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 28, 2013, 5:11 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:55 PM

Sėkmė: „Xbox 360“

Šių metų pavasarį jau buvo parduota 77 mln. „Xbox 360“, tačiau 2005 m. pasirodęs „Microsoft“ žaidimų kompiuteris puikiai perkamas ir toliau, nors jau visi žino, kad lapkričio mėnesį atsiras jo pamaina – „Xbox One“.

Nuo savo pasirodymo momento „Xbox 360“ išgyveno milžiniškas permainas – dabar tai jau ne šiaip žaidimų priedėlis, o universalus pramogų centras namams. Nemažai naujų pirkėjų jį perka nebe vien žaidimams, o tam, kad žiūrėtų filmus, naršytų internete ir t.t.

„Xbox One“ dar labiau susietas su televizijos pramogomis, tad galima tikėtis, kad ir jo laukia sėkmė.

Nesėkmė: „Zune

2006 m. „Microsoft“ išleido nešiojamą MP3 grotuvą „Zune“, kuris turėjo konkuruoti su tais laikais stulbinančios sėkmės sulaukusiu „Apple“ grotuvu „iPod“. Nepavyko.

Po eilės atnaujinimų, milžiniškų išlaidų reklamai, savo muzikos bazės kūrimui, gaminio tobulinimui, „Zune“ taip ir nesulaukė pirkėjų prielankumo, tad 2011 m. „Microsoft“ tyliai palaidojo patį grotuvą, o 2012 m. birželį paskelbė, kad nutraukia visų „Zune“ paslaugų palaikymą.

Gal būtų ir gaila – paskutinė „Zune HD“ versija buvo visai neprastas grotuvėlis. Tačiau konkuruoti su „iPod“ vis tiek neturėjo jokių šansų. O dabar visa tai ir nebesvarbu – vis tiek grotuvus prarijo išmanieji telefonai.

Sėkmė: „Windows 7“

2009 m. pristatyta „paprastesnė ir greitesnė“ „Microsoft“ operacinė sistema pakeitė praktiškai vien keiksmų susilaukusią „Windows Vista“ (ne tik latviams ši asocijavosi su višta).

Pirmasis asmeniškai S.Ballmerio pristatytas „Windows“ atnaujinimas nenuvylė. Ligi šiol „Windows 7“ išlieka populiariausia operacine sistema, kuri sukasi 44,49 proc. visų pasaulio stacionarių kompiuterių.

Nesėkmė: „Kin“ telefonai

Ačiū dievui, Lietuvos šie siaubingi įrenginiai taip ir nepasiekė. „Kin Phone“ buvo sukurtas, kai „Microsoft“ panūdo užsidirbti iš socialinių tinklų populiarumo. Idėja lyg ir aiški – sukursime mobilųjį telefoną skirtą bendravimui socialiniuose tinkluose. Neoriginalu, ar ne?

Tiesa, jei neoriginalumas būtų vienintelė šio įrenginio bėda, tai naudotumėmės juo ir vargo nematytume. Deja, neturėjęs jokių išmaniojo telefono funkcijų ar programėlių, gana prastai integruotas su socialiniais tinklais, šis telefonas kainavo kaip geriausias „Android“ išmanus įrenginys, o ir siūlomas mėnesio mokestis už paslaugas buvo, švelniai tariant, didokas.

Žodžiu, „Microsoft“ pažaidė kelis mėnesius ir įrenginį išmetė, pradėjusi kurti „Windows Phone“ operacinę sistemą. Kas labai nori, kvadratą ovaliais kampais primenantį įrenginį su išstumiama klaviatūra dar gali įsigyti JAV už 70 dolerių.

Dar nežinia: „Windows Phone“

Nors „Microsoft“ jau seniai mėgino įsiveržti į išmaniųjų telefonų rinką, pirmu rimtu ir ne visiškai beviltišku mėginimu konkuruoti su „Android“ bei „iOS“ įrenginiais galime vadinti 2010 m. pasirodžiusią „Windows Phone 7“ operacinę sistemą išmaniesiems telefonams.

Nors ir dabar „Windows Phone“ nesulaukia stulbinančios sėkmės ir rinkoje užima nykstančiai mažą vietą, sunku paneigti, kad tai išbaigta, išmėginusiems ją vartotojams dažniausiai patinkanti, o ir kritikų puikiai vertinama operacinė sistema telefonams.

Todėl, nors ir lėčiau nei norėtųsi, „Windows Phone“ dalis rinkoje vis auga, už ką derėtų padėkoti ir gražiems, patikimiems bei nestokojantiems puikių savybių „Nokia Lumia“ serijos telefonams.

Taigi, galima būtų šį darbą priskirti S.Ballmerio nesėkmėms – taip ir nepavyko pakonkuruoti su „Android“ bei „Apple“, tačiau šviesa tunelio gale vis dar neužgęsta ir netgi po truputį ryškėja.

Nesėkmė: „Windows 8“

Deja. Nepadėjo nei palanki kainų politika, nei pakankamai patikimas veikimas. 2012 m. spalį išleista operacinė sistema „Windows 8“, kurios pirmo ekrano aplinka kur kas labiau pritaikyta liečiamo ekrano įrenginiams, vartotojų simpatijų vis neužkariauja.

Šiuo metu ji sukasi tik 5,4 proc. darbui naudojamų pasaulio kompiuterių, tad gerokai atsilieka net nuo senutės „Windows XP“, kuri vis dar sukasi 37 proc. kompiuterių.

Sunku pasakyti, ar šių metų spalį pasirodysianti atnaujinta „Windows 8.1“ versija ką nors pakeis – atrodo įdiegto ekrano aplinkos naujovės labiau erzina negu džiugina tuos, kurie naudojasi įrenginiais be liečiamo ekrano. O tai – juk dauguma „Windows“ gerbėjų.

Sėkmė: „Outlook.com“

2012 m. vasarą paleista atnaujinta elektroninio pašto sistema per pirmus keturis mėnesius sulaukė 25 mln. aktyvių klientų. O kai „Microsoft“ pervedė visas buvusias „Hotmail“ paskyras į „Outlook“, per metus ši sistema sutraukė daugiau nei 400 mln. naudotojų.

„Tai geriausias dalykas, kada nors atsitikęs elektroninio pašto paslaugai“, – rašė žurnalas „PCMag“, paskelbęs „Outlook“ geriausiu 2012 m. produktu.

Neseniai „Microsoft“ visiems „Outlook“ klientams Šiaurės Amerikoje įdiegė ir „Skype“ paslaugą, tad augimas tęsiasi.

Nesėkmė: „Surface RT“ planšetinis kompiuteris

Kai 2012 m. birželį „Microsoft“ išsiuntinėjo pakvietimus į paslaptingo įrenginio pristatymą Los Andžele (JAV) ir ten parodė būsimą „Surface“ planšetinį kompiuterį, tai nustebino ne tik žurnalistus, bet ir senus kompanijos partnerius. Niekas nesitikėjo, kad operacinę sistemą kitiems kūrusi kompanija pati imsis gaminti įrenginius.

Deja, blynas prisvilo. Nors „Microsoft“ nurodo, kad pajamos iš „Surface“ pardavimų nuo 2012 spalio iki 2013 birželio siekė 853 mln. dolerių, skubėti džiaugtis nėra ko. Neseniai, patikslinusi susikaupusias „Surface RT“ atsargas, kompanija sulaukė 900 mln. dolerių sąskaitos. Be to, išlaidas „Windows 8“ ir „Surface RT“ reklamai teko padidinti iki 898 mln. dolerių.

Tokie skaičių stumdymai baigėsi byla prieš „Microsoft“ – akcininkai padavė kompaniją į teismą, kaltindami melavus finansinėse ataskaitose, dėl ko jie patyrė didžiulių nuostolių.

Sėkmė: „Microsoft biuras“

Nors konkurencija debesies pagrindu veikiančiu biuro programų rinkoje milžiniška – pradedant „Google Docs“, baigiant „Apple“ bandymais – nėra abejonių, kad kol kas „Microsoft Office“ renkasi absoliuti dauguma kompiuterių naudotojų.

Įdiegusi debesies paslaugas į 2010 m. „Office 365“, „Microsoft“ šiais metais oficialiai pasiūlė jas namų vartotojams, kuriems siūloma „Office 365 Home Premium“ paslauga, suteikiama už metinį mokestį.

Neseniai savo biuro programas „Microsoft“ pasiūlė ir „Android“ bei „Apple“ telefonų savininkams. Versija planšetiniams kompiuteriams dar kuriama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.